идеята за газираната вода взех от Пеп4о.
Продукти
за 2 питки с диаметър около 25 см
6-8 порции
- 300* г брашно
- 5 г суха мая
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. лимонов сок
- 2 с.л. зехтин
- 160 мл топла газирана вода
- бадеми, стафиди, морска сол, розмарин
- 1 с.л. зехтин
*приблизително
Калории - общо 1500 Ккал
за 1 порция(при 6) 250 Ккал
Приготвяне
- брашното се пресява и се смесва с маята, захарта и солта
- в купа се смесват течностите и там се сипва постепенно брашното като се меси(аз го правя с миксера) .
- замесва се еластично тесто, оформя се на топка
- поставя се в намазнена купа , покрива се и се оставя на топло да втаса
- след като тестото удвои обема си се разделя на две топки и се оформят две питки върху хартия за печене
- оставят се да втасват отново, на топло, покрити
- след като фокачите втасат с пръсти в тях се правят дупки, в които се поставят бадеми и стафиди
- намазват се с 1 с.л. зехтин смесена с1 ч.л. вода
- поръсват се с малко морска сол и розмарин
- фурната се загрява заедно с тавата, в която ще се пече тестото на 220 С
- питките се поставят в горещата тава заедно с хартията
- пекат се за 12 минути или до зачервяване
- изваждат се и се завиват в кърпа за да се запазят меки
Други варианти са фокачата да се наръси с чесън и розмарин.
или с козе сирене и конфитюр от червен лук
Последните две с по-малки размери, около 15 см.
Соня, още не съм правила фокача, но с Пепа сте добри подстрекателки!
ОтговорИзтриванеВариантите ти са много апетитни!
Успешна нова седмица!
И аз не бях правила, Ина, но се оказа много лесно!И може с всякакви добавки!Главният дегустатор каза, че накрая съм я превърнала в пица!Поздрави!
ИзтриванеСонче, много интересни варианти предлагаш. Вчера, подканена от твоята фокача с червения лук взех, че омесих и аз (само сиренето заместих с маслини). Тази с бадемите и стафидите ми е новост и нямам търпение да я опитам. Благодаря ти за всички идеи! Поздрави и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеИмпровизацията беше успешна, препоръчвам за който обича солено и сладко, Снежи!Само с по-малко морска сол, аз се бях поувлякла!Поздрав!
ИзтриванеФокачата си я бива-изглежда вкусна....
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Живе!
ИзтриванеСоня, фокачата е чудесна!
ОтговорИзтриванеИ аз ползвам газирана минерална вода.
Това го видях при Carina.
Поздрави и много усмивки!
Последна беше Пепи, иначе видях, че и други ползват газирана вода.Вие с Пепи ми бяхте основните подстрекатели да направя фокача!Поздрав!
ИзтриванеЗа мене и от трите:) Прекрасни са!
ОтговорИзтриванеблагодаря, Траянче!
ИзтриванеОх, тази чесновата ми е фаворит, макар да не бих отказала в никакъв случай нито една от тях. Прекрасни снимки, СОнче-много апетитни.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Марта!Радва ме, че ти харесват !Поздрав!
ИзтриванеСонче, това ще е нещото, което ще направя задължително, но сега ме затрудни с тия три варианта. Май ще се спра на чесновия, друго си е да ти замирише на чесънче....
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешен ден!
Тази с бадемите и стафидите беше най-добра, за мен!Но и с чесъна е супер, както избереш...Поздрав!
ИзтриванеТъкмо щях да кажа, че ми е позната:), и се сетих. Искам да те поздравя за гостуването ти, Сонче, всичко е прекрасно, вкусно, изпипано и много, много красиво! И фокачата е страхотна, комплименти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Катя!
ИзтриванеПоследната най-много я харесвам :)
ОтговорИзтриванеЧупвам си от нея, Сонче :) и ти пожелавам хубава вечер!
благодаря, Ели, Кенди, Пепи, и двете неща са резултат от твоите подстрекателства! Поздрави , дами!
Изтриване