Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (13) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (190) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (32) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

вторник, 14 януари 2014 г.

Ананасова торта с бишкоти



Много вкусна, лека, нискокалорична и ефектна торта! Може да се консумира студена и е идеална  за горещите летни дни, но и на стайна температура е много вкусна. Комбинацията на яйчен крем и плодове е чудесен завършек на една вечеря!
Продукти
за форма с диаметър 26см
16 порции
200 г бишкоти
1 кутия(840 г) ананас шайби*
1 кутия(840 г) ананас кубчета или асорти*
5 жълтъка
200 г захар
500 мл прясно мляко
2 п. желатин - 20 г
1 есенция ванилия
300 г  сметана 30% масленост
заливка**
сока на единия компот
1 п. желатин
* може и с други плодове, единият компот при мен бе асорти
** може и без заливката
Калории общо 3810 Ккал
за 1 порция 238 Ккал

Приготвяне

  • желатина се накисва в 100 мл студена вода и след като набъбне се затопля за малко на микровълновата
  • млякото се загрява до завиране на слаб котлон
  • жълтъците се разбиват със захарта и внимателно се прибавят към млякото при непрекъснато разбъркване
  • вари  се 7-8 минути, прибавя се желатинът и се разбърква добре
  • оставя се настрани да застине
  • сметаната се разбива до сгъстяване и се прибавя на части към изстиналия яйчен крем
  • стените на откопчаваща се тортена форма се покриват отвътре с домакинско фолио(може и да не се използва, но така е по-сигурно , че ще се извади лесно сладкишът)
  • бишкотите се потапят в сиропа на единия компот и се подреждат плътно на дъното
  • по стените на формата се подреждат половинки от шайбите ананас
  • излива се 1/2 от крема и се покрива с парченцата плодове
  • отгоре се разстила останалия крем и се подреждат кръгчета ананас като леко се притискат
  • сладкиша се оставя на хладно малко да стегне
  • приготвяне на заливката - сока на компота се загрява леко, желатина се накисва в 50 мл студена вода, след като набъбне се загрява и се добавя към затопления компот.Изчаква се малко да изстине и много внимателно, с лъжица се полива върху тортата.Не трябва да е много течно, но и преди да започне да се желира.

Сладкишът е готов след като престои поне 3-4 часа на студено.Освобождава се от пръстена и се маха фолиото, ако е използвано.Може да се украси с разбита сметана, но на мен така ми хареса!


15 коментара:

  1. Сонче, чудесна торта!
    Ароматна и лека!
    Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти , Дани! приятна вечер!

      Изтриване
  2. Звучи страхотно, Сонче! Представям си колко е ароматна и този крем, толкова нежен... Перфектна е!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. наистина беше неочаквано вкусна, Снвжи! А изненадата за мен беше, че след като престоя един ден на топло беше още по-вкусна!Поздрави!

      Изтриване
  3. Красив и вкусен сладкиш.
    Хубав ден и от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, каква красота! Прекрасна торта, Соня! У дома много обичаме ананас, така че, обезателно ще я приготвя! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти, Люси! Ще чакам да видя твоето изпълнение, ти си винаги перфектна! Поздрав!

      Изтриване
  5. Сонче, чудесна е! Запазвим си я за лятото - ще е конкуренция на жаркото слънце тогава. :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, за лятото ще добра, студена, но и сега си беше ОК! Поздрави, Гери!

      Изтриване
  6. Соня,в моята кръвна група е и тази твоя торта!У дома би се изяла светкавично,много по наш вкус е!Страхотно свежа,креместа и красива е!Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, Роси, вкусовете ни съвпадат! За мен ананаса е любим плод, но и с други ще е хубаво! Поздрави!

      Изтриване
  7. Здравейте, тортата изглежда божествено и смятам да я приготвя много скоро - по повод - искам да попитам само сметаната каква е - течна обикновена или подсладена сладкарска?
    Благодаря Ви!

    Дида

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Дида, добре дошла! Сметаната, която ползвам е винаги животинска течна, неподсладена, обикновено Пилос от Лидъл.Радвам се, че рецептата вие харесала и ви желая успех! Ако имате други въпроси, моля питайте! Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря :) ще споделя какво се е получило :)

      Дида

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...