Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (192) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

събота, 26 януари 2013 г.

Как да си направим Телешка пържола на тиган





Трудно се прави телешка пържола в България.Имам пред вид липсата на добро месо, което може да се намери в чужбина.Но понякога се намира.
Предлагам ви как да си направите сочна и вкусна телешка пържола с хубава коричка и сочна сърцевина.




Продукти
за 2 порции

  • 300-400 г телешко бон филе
  • лимонов сок
  • черен пипер
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 с.л. масло+
  • 1 с.л. зехтин
  • стръкче розмарин
  • 300 г гъби
  • 2 с.л. масло
  • 50 мл бяло вино


   Приготвяне


  • месото се нарязва на 2 пържоли с дебелина около 1-1,5  см
  • наръсва се с лимонов сок, соевия сос и черен пипер и се оставя да престои поне 30 минути

  • мазнината се загрява в тиган, добавят се розмаринът и пържолките
  • пържи се от едната страна около 4 минути и се обръща  като тиганът се разклаща за да може мазнината да обхване страничната част

за 4 минути месото остава вътре червено , а към крайщата е запържено
  • ако обичате по-добре сготвено месото, пържете по 5-6 минути от една страна на средно силен огън

  • изважда се , посолява се и се оставя да почине 5 минути в затоплена чиния
  • в същия тиган се добавя още масло и се слагат подсушените и нарязани на филийки гъби
  • тиганът се разклаща и се изчаква гъбите да започната да се карамелизират, чак тогава се разбърква и се добавя виното

  • изчаква се да се редуцира виното и гъбите  и сосът се изсипват върху пържолката
Месото остава сочно и крехко приготвено по този начин.

сервира се със задушени зеленчуци  , картофено пюре, кнедли или друга гарнитура



на снимката долу е със спаначни топки(кнедли)


Тук може да видите видео   как се приготвя телешката пържола на тиган.

28 коментара:

  1. Соня, изглежда толкова апетитно!
    Ще опитам на всяка цена!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Апетитно! Сочна пържола и чудесна гарнитура!
    Мога само да съжалявам, че тук истинско телешко месо не може да се намери (:
    Спокойна нощ и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, честита нова визия на блога! Пържолката е чудна, толкова сочна и крехка, страхотна! Хубава неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Ще спазя съвета ти Сонче:) Аз все не мога да докарам телешкото месо, а това с гъби което ми показваш е любимото на мъжа ми!
    Толкова сочно и апетитно си го направила!Поздрави мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче, толкова сочно си го направила, а аз все не го докарвам така, както бих искала. Преди дни открих млечно телешко, но беше с доста кокал и стана приказно телешко варено. Ако открия такова месо отново на нормална цена, непременно бих пробвала пържоли. Хубава неделя и поздрави за новата премяна на блога!

    ОтговорИзтриване
  6. Сонче, аз тези леко кървави пържолки, които се предлагат за стекове не ги харесвам, в повече ми е кръвта. Но ако я поизсушим една идея, се превръща с божестевно за мен ястие;)
    Хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви, че уважихте телешкото :), Мъхче, Иглика, Дани, Катя, Тилия, Дани! Аз съм ветеран в приготвянето на телешко, но от времето , когато имах голямото семейство и си купувахме теле през есента!Следваше една наистина кървава процедура, Марта, за разфасоване и сортиране на месото, но кръвта беше от моите пръсти...:) После цяла зима беше телешки вариации....Хубав ден ви желая и благодаря, че се отбихте!

    ОтговорИзтриване
  8. Отговори
    1. Благодаря ви, дано да ви хареса рецептата!

      Изтриване
  9. Oshte tazi vecher shte probvam retseptata

    ОтговорИзтриване
  10. Извинявам се но не разбрах къде се слагат соевия сос и зехтина.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Месото се пържи в сместа от зехтин и масло (мазнината). Соевият сос се изполва при мариноването.

      Изтриване
  11. Здравейте Соня,
    Това беше първото ми телешко на тиган изобщо, но се получи разкошно, за което - благодаря. Много добра рецепта, въпреки, че я направих само наполовина - без гъбите. Поради липса на добро телешко, като цяло много - много не съм наблягала на това в кухнята, но откриха анемия на дъщеря ми, което означава, че много по-често ще експериментирам с него. Днес за късмет в Лидл имаше телешки стекове точно за тази цел, та се получи комбинация от подходящо месо плюс отлична рецепта! Поздрави, Деница

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Безкрайно ме зарадвахте с този коментар, Деница! Благодаря ви! Имаше известни съмнения в коментарите относно телешкото и възможността да се направи вкусна пържола! Вие потвърдихте, че не е невъзможно! Радвам се , че ви е било вкусно! Поздрави!

      Изтриване
  12. Какво се случи със соевия сос?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. здравейте, Емилия, соевият сос е за мариноването! Поправям рецептата, благодаря, че забелязахте1 Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  13. Няколко тайни относно правенето на телешки пържоли:
    1. Винаги месото трябва да е на стайна температура.
    2. Овкусявайте предварително.
    3. Завивайте пържолите в алуминиево фолио за около 3-5 мин след като са готови за да починат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за допълнението, за стайната температура сте много точен и за задушаването след това! поздрави!

      Изтриване
  14. Винаги, където мога помагам със съвети, защото знам, колко е трудно сам да откриваш малките тайни :)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  15. Аз слагам телешките пържоли в прясно мляко и малко зехтин, без сол. Трябва да постоят така най-малко 2,3 часа. Може и едно денонощие, колкото повече, толкова по-добре. След това се овкусяват и се слагат на скарата. Стават невероятно вкусни! Цвета.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за споделеното! Чудесна дискусия се заформи тук, сигурна съм , че е много полезна за всички! Престоят на месото в мляко наистина му се отразява добре, но не знам след това при пърженето какво става, такова месо би пекла.Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  16. мариноването на телешка пържола в прясно мляко е единственото решение,месото да разгърне напълно своите вкусове и аромати.накисването трябва да трае не по малко от 14 часа задължително в хладилника!!!след това се подправя на вкус,малко бяло вино,
    и заминава в тигана.хубаво е да се пече на не повече от 70-90 градуса като през 5 минути се напръсква с малко вода.осоляването винаги след като пържолата е готова да се извади от тигана!!!дано съм бил полезен с коментара си и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, разбира се че сте полезен! Всеки коментар е полезен за читателите, за да се ориентират в темата! Поздрави!

      Изтриване
  17. Едва днес видях рецептата Ви и естествено веднага я пробвах. По вкусно и крехко приготвено телешко не бях опитвал.Пържолката направо се топи в устата. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  18. Едва днес видях рецептата Ви и естествено веднага я пробвах. По вкусно и крехко приготвено телешко не бях опитвал.Пържолката направо се топи в устата. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за доверието и за споделеното, Иван Петков! Много се радвам, че рецептата вие допаднала! Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване
    2. става , но аз ги обичам по-дебели и кървави

      Изтриване
    3. Става, но да си намериш достатъчно добро телешко! :) Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...