Трудно се прави телешка пържола в България.Имам пред вид липсата на добро месо, което може да се намери в чужбина.Но понякога се намира.
Предлагам ви как да си направите сочна и вкусна телешка пържола с хубава коричка и сочна сърцевина.
Продукти
за 2 порции
- 300-400 г телешко бон филе
- лимонов сок
- черен пипер
- 1 с.л. соев сос
- 1 с.л. масло+
- 1 с.л. зехтин
- стръкче розмарин
- 300 г гъби
- 2 с.л. масло
- 50 мл бяло вино
Приготвяне
- месото се нарязва на 2 пържоли с дебелина около 1-1,5 см
- наръсва се с лимонов сок, соевия сос и черен пипер и се оставя да престои поне 30 минути
- мазнината се загрява в тиган, добавят се розмаринът и пържолките
- пържи се от едната страна около 4 минути и се обръща като тиганът се разклаща за да може мазнината да обхване страничната част
за 4 минути месото остава вътре червено , а към крайщата е запържено |
- ако обичате по-добре сготвено месото, пържете по 5-6 минути от една страна на средно силен огън
- изважда се , посолява се и се оставя да почине 5 минути в затоплена чиния
- в същия тиган се добавя още масло и се слагат подсушените и нарязани на филийки гъби
- тиганът се разклаща и се изчаква гъбите да започната да се карамелизират, чак тогава се разбърква и се добавя виното
- изчаква се да се редуцира виното и гъбите и сосът се изсипват върху пържолката
сервира се със задушени зеленчуци , картофено пюре, кнедли или друга гарнитура
на снимката долу е със спаначни топки(кнедли)
Соня, изглежда толкова апетитно!
ОтговорИзтриванеЩе опитам на всяка цена!
Хубава вечер!
Апетитно! Сочна пържола и чудесна гарнитура!
ОтговорИзтриванеМога само да съжалявам, че тук истинско телешко месо не може да се намери (:
Спокойна нощ и хубав неделен ден!
Сонче, честита нова визия на блога! Пържолката е чудна, толкова сочна и крехка, страхотна! Хубава неделя от мен!
ОтговорИзтриванеЩе спазя съвета ти Сонче:) Аз все не мога да докарам телешкото месо, а това с гъби което ми показваш е любимото на мъжа ми!
ОтговорИзтриванеТолкова сочно и апетитно си го направила!Поздрави мила!
Сонче, толкова сочно си го направила, а аз все не го докарвам така, както бих искала. Преди дни открих млечно телешко, но беше с доста кокал и стана приказно телешко варено. Ако открия такова месо отново на нормална цена, непременно бих пробвала пържоли. Хубава неделя и поздрави за новата премяна на блога!
ОтговорИзтриванеСонче, аз тези леко кървави пържолки, които се предлагат за стекове не ги харесвам, в повече ми е кръвта. Но ако я поизсушим една идея, се превръща с божестевно за мен ястие;)
ОтговорИзтриванеХубава седмица ти желая!
Благодаря ви, че уважихте телешкото :), Мъхче, Иглика, Дани, Катя, Тилия, Дани! Аз съм ветеран в приготвянето на телешко, но от времето , когато имах голямото семейство и си купувахме теле през есента!Следваше една наистина кървава процедура, Марта, за разфасоване и сортиране на месото, но кръвта беше от моите пръсти...:) После цяла зима беше телешки вариации....Хубав ден ви желая и благодаря, че се отбихте!
ОтговорИзтриванеStraxotno qstie
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, дано да ви хареса рецептата!
ИзтриванеOshte tazi vecher shte probvam retseptata
ОтговорИзтриванеИзвинявам се но не разбрах къде се слагат соевия сос и зехтина.
ОтговорИзтриванеМесото се пържи в сместа от зехтин и масло (мазнината). Соевият сос се изполва при мариноването.
ИзтриванеЗдравейте Соня,
ОтговорИзтриванеТова беше първото ми телешко на тиган изобщо, но се получи разкошно, за което - благодаря. Много добра рецепта, въпреки, че я направих само наполовина - без гъбите. Поради липса на добро телешко, като цяло много - много не съм наблягала на това в кухнята, но откриха анемия на дъщеря ми, което означава, че много по-често ще експериментирам с него. Днес за късмет в Лидл имаше телешки стекове точно за тази цел, та се получи комбинация от подходящо месо плюс отлична рецепта! Поздрави, Деница
Безкрайно ме зарадвахте с този коментар, Деница! Благодаря ви! Имаше известни съмнения в коментарите относно телешкото и възможността да се направи вкусна пържола! Вие потвърдихте, че не е невъзможно! Радвам се , че ви е било вкусно! Поздрави!
ИзтриванеКакво се случи със соевия сос?
ОтговорИзтриванездравейте, Емилия, соевият сос е за мариноването! Поправям рецептата, благодаря, че забелязахте1 Поздрави и да ви е сладко!
ИзтриванеНяколко тайни относно правенето на телешки пържоли:
ОтговорИзтриване1. Винаги месото трябва да е на стайна температура.
2. Овкусявайте предварително.
3. Завивайте пържолите в алуминиево фолио за около 3-5 мин след като са готови за да починат.
Благодаря ви за допълнението, за стайната температура сте много точен и за задушаването след това! поздрави!
ИзтриванеВинаги, където мога помагам със съвети, защото знам, колко е трудно сам да откриваш малките тайни :)
ОтговорИзтриванеПоздрави
Аз слагам телешките пържоли в прясно мляко и малко зехтин, без сол. Трябва да постоят така най-малко 2,3 часа. Може и едно денонощие, колкото повече, толкова по-добре. След това се овкусяват и се слагат на скарата. Стават невероятно вкусни! Цвета.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за споделеното! Чудесна дискусия се заформи тук, сигурна съм , че е много полезна за всички! Престоят на месото в мляко наистина му се отразява добре, но не знам след това при пърженето какво става, такова месо би пекла.Поздрави и да ви е сладко!
Изтриванемариноването на телешка пържола в прясно мляко е единственото решение,месото да разгърне напълно своите вкусове и аромати.накисването трябва да трае не по малко от 14 часа задължително в хладилника!!!след това се подправя на вкус,малко бяло вино,
ОтговорИзтриванеи заминава в тигана.хубаво е да се пече на не повече от 70-90 градуса като през 5 минути се напръсква с малко вода.осоляването винаги след като пържолата е готова да се извади от тигана!!!дано съм бил полезен с коментара си и да ви е сладко!
Благодаря ви, разбира се че сте полезен! Всеки коментар е полезен за читателите, за да се ориентират в темата! Поздрави!
ИзтриванеЕдва днес видях рецептата Ви и естествено веднага я пробвах. По вкусно и крехко приготвено телешко не бях опитвал.Пържолката направо се топи в устата. Благодаря!
ОтговорИзтриванеЕдва днес видях рецептата Ви и естествено веднага я пробвах. По вкусно и крехко приготвено телешко не бях опитвал.Пържолката направо се топи в устата. Благодаря!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за доверието и за споделеното, Иван Петков! Много се радвам, че рецептата вие допаднала! Поздрав и да ви е сладко!
Изтриванестава , но аз ги обичам по-дебели и кървави
ИзтриванеСтава, но да си намериш достатъчно добро телешко! :) Поздрав и да ви е сладко!
ИзтриванеЗдравейте!Как да направя телешка пържола с аспержи моля?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, в блога има 2 рецепти с аспержи.Достатъчно е само леко да ги задушите и подправите с малко сол и лимон. Или пробвайте това https://mysweethobby.blogspot.com/2012/04/blog-post_9810.html. Поздрави и да ви е сладко!
Изтриване