Нещо, което отчитам като пропуск, до сега не бях правила супа от тиква.Има много рецепти, доста подобни затова източник няма да цитирам.
Последният ми подстрекател беше Тилия . Мога да кажа само, че супата минава в графата "редовно приготвяни".Заслужава си, опитайте!
Няма да й слагам етикет "българска традиционна кухня" въпреки, че тиквата е доста характерен продукт за нашата кухня.
Не знам защо много продукти, които виреят по нашите места не са се използвали в българската кухня или са се използвали ограничено.Така е с тиквата - печена, варена, баница.С това се е изчерпвала фантазията на домакинята, за съжаление.
Сега като се започне от октомври, та до края на зимата кулинарните блогове и сайтове преливат от рецепти за тиква...сладкиши, пайове, пудинги, кейкове, тиква с месо, тиква на суфле, тиква на чийзкейк и какво ли не още.
Може да погледнете Свинско с дюли, печено в тиква или пък Тиквен чийзкейк с карамелена заливка в този блог.
Та и тиква на супа.
Ето каква беше моята крем супа от тиква.
Не посмях да я оставя само с тиква заради предубежденията на Главния дегустатор.Добавих и малко картоф за обогатяване на вкуса.
Макар че истината е, че тиквата е малко безвкусна и донякъде блудкава и разбирам всички, които не обичат този плод (или зеленчук?!).Затова се постарах с подправките! Истинският вкус е резултат от подправките и добавките към супата.
Важното е, че ни хареса, беше одобрена и от Главният дегустатор и ще се прави пак.:).
Продукти
за 4 - 5 порции
- 400 г тиква (моята беше от белите "балка")
- 200 г картофи
- 2 моркова
- 1-2 стръка праз
- 1 стрък селари(целина)
- 2-3 скилидки чесън
- 2-3 тънки парченца пресен джиджифил
- (1/2 ч.л. прах)
- 2 с.л. зехтин
- едро смлян черен пипер
- 1/4 ч.л. индийски орехче
- мащерка суха
- 1 с.л. сол
- 75 мл течна сметана (на снимката са други количества)
Калории - общо 894 Ккал
за 1 порция 224 Ккал
Приготвяне
- в тенджера се загрява мазнината и в нея се задушават нарязани на дребно празът, морковите, чесънът и джинджифилът
- долива се 2 л вода и се добавят нарязаните на парчета тиква и картоф
- посолява се и се оставя да ври до пълното омекване на зеленчуците - около 20 минути
- пасира се или се намачква с прибор за приготвяне на пюре до получаване на гладка смес
- прибавя се сметаната , черният пипер, инд. орех и мащерка и се слага да заври. разбърква с еи се оттегля от огъня
- сервира се с парченца лимон и лимонов сок
Сонче уникална е станала супичката ти.
ОтговорИзтриванеВ къщи много я обичат и скоро трябва да им направя и аз.
Прекрасна вечер!
Прегръдки!
Прекрасна е,ще ми се да я опитам Сонче,много апетитно изглежда крем супичката ти.
ОтговорИзтриванеХубава вечер ти желая!
Соня, и у нас в момента имаме супа от тиква!
ОтговорИзтриванеИ аз я харесвам много!
Поздрави и хубаво настроение!
Соня, радвам се че съм била последния подстрекател, за да приготвиш тази толкова вкусна супа и още повече съм доволна, че главният дегустатор я е одобрил ! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, за доверието!
Изглежда така апетитно, както е и наистина!
Сърдечни прегръдки!
Много вкусна и питателна крем супа, Сонче! Изглежда чудесно!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубава вечер! :)
Цветна и красива е станала супичката! Тиквата е много полезна, браво, че ни я предлагаш на вкусна сипичка!
ОтговорИзтриванеПревъзходна ти е супата,Соня,и на цвят,и на вкус при толкова много зеленчуци и подправки няма как да не е била чудесна!Не съм приготвяла супа с тиква,но с месо съм правила яхния,вкусно беше.В Тунис също готвят тиквата с месо,там даже ми беше още по-вкусна.
ОтговорИзтриванеПриятен петък!
Соня, страхотна супа си приготвила! Видно е, че супата от тиква " носи " различни подправки!
ОтговорИзтриванеХубавото е, че нашето поколение готвещи създават нови традиции в приготвянето на добре познати продукти.
Хубав ден ти желая!
Още тези дни ще си я направя-чудесна е твоята супичка,Сонче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички ви, че се отбихте и уважихте скромната супичка:)На всички , които все още не са я правили препоръчвам да опитат!Благодаря ви Живе, Бети, Роси, Лучия, Дани, Тилия, Дани, Таня Здравче!
ОтговорИзтриванеЕдна подробност. Споменавате целина, а не казвате кога се прибавя към супата. Дали с чесънът, джинджифила и т.н. в началото или по-късно с тиквата, или пък накрая с останалитв подправки. Не, че е от мноого голямо значение. Току що приготвих супата по тази рецепта като сложих въпросната целина в началото и всичко е ок. Много е вкусна. Аз не съм привърженик на сметаната или млякото и готвя без тях всички крем супи и определено може и без тях- пак се получава много вкусно... Поздрави и благодарим за хубавата супа. Харесва ми, че има много подправки.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Нед, радвам се, че рецептата ви е допаднала. Тиквата е малко безвкусна И подправките й идват добре. Наистина целината се слага в началото, добре че поправяме този пропуск! ! Поздрави!
ИзтриванеАми направо ме изкушихте да си направя и аз тази вкусотия, още повече, че разполагам и с всички продукти <3 Поздрави!
ОтговорИзтриванеДано да ви хареса, Перличка! Ще се радвам, ако споделите! Поздрав и да ви е сладко!
ИзтриванеБлагодаря! Супата е уникално вкусна! Имайте предвид, че аз не обичам тиква, но си сипах два пъти. А и не само аз. Не сложих сметана, а при поднасянето я поръсих с пресен магданоз и крутони. Крутоните направих със зехтин, сол и богато овкусени със сух босилек и риган. Още веднъж благодаря за чудесната идея!
ОтговорИзтриванеСоня, изкуших се да приготвя крем супата с тиква и картофи. Наистина е вкусна и различна. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеСоня,изкуших се да приготвя крем супата с тиква и картофи. Стана много вкусна. Благодаря за рецептата! Блогът ти е много полезен.
ОтговорИзтриванеМного се радвам Нинка! Благодаря ти за доверието и споделеното! Ние често правим от тази супа и много ни харесва, дано и на вас! Поздрав и да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеНаистина много вкусна супичка! Превъзходен вкус! Записвам си рецептата, за да си я имам за сезона на тиквата.
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта.Стана много вкусна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за доверието и споделеното, радвам се , че ви е допаднала рецептата! Поздрави и да ви е сладко!
Изтриване