Използвах блатовете за Торта Орео. Тортите с тези блатове са много вкусни, с аромат на какао и кафе и много сочни! В този случай в комбинация с портокала се получи празнична торта с портокалов аромат.
Продукти
форма 22 см, 16 порции
за блатовете
- 2 ч.ч. захар
- 2 ч.ч. брашно
- 50 г какао
- 1 п.бакпулвер
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.ч. прясно мляко с 2-3 капки оцет
- 2 яйца
- 100 мл олио
- ванилия
- 200 мл горещо кафе
- сок и кора на 1/2 портокал
за сиропиране на блатовете
крем
- 125 г маскарпоне (крем сирене)
- 300 мл течна сметана
- 4 с.л. захар пудра
- ванилия
- плодове на 2 портокала, нарязани на дребно
- захарни портокалови резени(кандирани)
блатове
- смесват се в дълбока купа 2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно, 50 г какао, 1 п.бакпулвер и 1/2 ч.л. сол
- отделно се разбиват яйцата, прибавя се олиото, ванилията, прясното мляко, предварително смесено с оцета и престояло 10 тина минути и портокалови сок и кора
- получената течна смес се добавя към сухите съставки
- приготвя се силно кафе и ( 1 с.л. разтворимо кафе във 200 мл вода) и горещо се добавя към тестото
- разбърква се добре и се разделя на три части
- изпичат се три блата в застлани с харти тавички
- пече се на 170 С за 15-20 минути, проверка с клечка
- блатовете се изваждат и се оставят да изстинат
крем
- маскарпонето се смесва с 1 с.л. пудра захар
- сметаната се разбива с миксер с останалата пудра захар и се смесва с крем сиренето
- от захарта, портокаловия сок и кората се сварява сироп( около 4 минути), прибавя се и коняка
сглобяване
- в плитка чиния се поставя един блат(ако е издут се изрязва) и се сиропира с половината сироп
- отгоре се нареждат парченца портокал и се залива с част от крема
- следва втория блат, сиропиране, портокал, крем
- третия блат се намазва със подходящо сладко(кайсии, портокал) и се залива с крема
- оставя се в хладилник да стегне
- отгоре се украсява с портокалови резенчета
- (портокалът се измива много добре и се реже
- в плитък съд се слага вода и захар, по 1/2 ч.ч. и след като заври се прибавят портокаловите резени
- вари се 10 тина минути и се изваждат на хартия за печене)
Разкошна е станала, Соня!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти , Траянче!Наистина беше много вкусна!А за оформянето, толкова си мога:(
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта, Соня!Щастлива и успешна 2013 Година ти желая!:)
ОтговорИзтриванеВзимам си парченце :)
ОтговорИзтриванеА защо слагаш оцет в млякото? Каква е тънкоста?
Прекрасна торта, Соня! Много вкусна и привлекателна.
ОтговорИзтриванеЗащо пресичаш прясното мляко, за да е като извара или и с друга цел?
Прегръдки, Соня и една прекрасна неделя от мен!
Благодаря ви, Лучия, Вени! За оцета - така пишеше в рецептата, по която за първи път правих това тесто - Buttermilk , и че се замества с прясно мляко и оцет или лимон.Все едно с айран.Предполагам, че за да е по-леко от киселото млеко и да е кисело за да подпомогне набухването.След това съм чела и в много други американски рецепти да се добавя киселина, въпреки че се работи с бакпулвер, а не само със сода.
ОтговорИзтриванеhttp://en.wikipedia.org/wiki/Buttermilk
Поздрави!
Мерси, Соня за полезната информация :)
ИзтриванеСонче, поредното сладко изкушение, на което трудно бих устояла. Перфектно съчетание на вкусове, чудесна визия! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеИзглежда изумително вкусна!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Соня, много красиво изглежда! Това съчетание на бяло с оранж и портокалово много ми допада :) За вкуса не коментирам - при това съчетание на продукти не може да не е вкусна!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Сонче, като се замисля за комбинацията на кафе и портокали, просто се размазвам от удоволствие. И едно кафе сутрин с тази красавица,...., какво повече да иска човек?;) Прекрасна е!
ОтговорИзтриванеСоня, За много години! Много красива и вкусна торта, поздравления!
ОтговорИзтриванеУспешна седмица!
Искам да попитам сиропа за сиропиране как се приготвя? захарта , водата, сока от портокал се варят 4 мин и след това се оттеглят от огъня и се прибавя коняка? или само водата и захарта се варят и после се прибавя порток сок и коняка?
ОтговорИзтриванездравейте, водата, захарта и портокаловата кора, цяла се варят, нкрая се добавя коняка, а кората се отстранява. Поздрави и дано да ви хареса!
Изтриване