Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

събота, 5 януари 2013 г.

Шоколадово портокалова торта



Използвах блатовете за Торта Орео. Тортите с тези блатове са много вкусни, с аромат на какао и кафе и много сочни! В този случай в комбинация с портокала се получи празнична торта с портокалов аромат.
Продукти
форма 22 см, 16 порции

за блатовете

  • 2 ч.ч. захар
  • 2 ч.ч. брашно
  • 50 г какао
  • 1 п.бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 ч.ч. прясно мляко с 2-3 капки оцет
  • 2 яйца
  • 100 мл олио
  • ванилия
  • 200 мл горещо кафе
  • сок и кора на 1/2 портокал

 за сиропиране на блатовете

  • 1к.ч. вода
  • 1 к.ч. захар
  • 100 мл портокалов сок
  • 1 с.л. коняк

крем

  • 125 г маскарпоне (крем сирене)
  • 300 мл течна сметана
  • 4 с.л. захар пудра
  • ванилия
  • плодове на 2 портокала, нарязани на дребно
за украса

  • захарни портокалови резени(кандирани) 
Приготвяне

блатове

  •  смесват се в дълбока купа 2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно, 50 г какао, 1 п.бакпулвер и 1/2 ч.л. сол
  • отделно се разбиват яйцата, прибавя се олиото, ванилията, прясното мляко, предварително смесено с оцета и престояло 10 тина минути и портокалови сок и кора
  • получената течна смес се добавя към сухите съставки  


  • приготвя се силно кафе и ( 1 с.л. разтворимо кафе във 200 мл вода) и горещо се добавя към тестото
  • разбърква се добре и се разделя на три части
  • изпичат се три блата в застлани с харти тавички
  • пече се на 170 С за 15-20 минути, проверка с клечка
  • блатовете се изваждат и се оставят да изстинат

крем
  • маскарпонето се смесва с 1 с.л. пудра захар
  • сметаната се разбива с миксер с останалата пудра захар и се смесва с крем сиренето
  • от захарта, портокаловия сок и кората се сварява сироп( около 4 минути), прибавя се и коняка




сглобяване
  • в плитка чиния се поставя един блат(ако е издут се изрязва) и се сиропира с половината сироп
  • отгоре се нареждат парченца портокал и се залива с част от крема
  • следва втория блат, сиропиране, портокал, крем
  •  третия блат се намазва със подходящо сладко(кайсии, портокал) и се залива с крема
  • оставя се в хладилник да стегне
  • отгоре се украсява с портокалови резенчета
  • (портокалът се измива много добре и се реже
  •  в плитък съд се слага вода и захар, по 1/2 ч.ч. и след като заври се прибавят портокаловите резени 
  • вари се 10 тина минути и се изваждат на хартия за печене)

14 коментара:

  1. Благодаря ти , Траянче!Наистина беше много вкусна!А за оформянето, толкова си мога:(

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна торта, Соня!Щастлива и успешна 2013 Година ти желая!:)

    ОтговорИзтриване
  3. Взимам си парченце :)

    А защо слагаш оцет в млякото? Каква е тънкоста?

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна торта, Соня! Много вкусна и привлекателна.
    Защо пресичаш прясното мляко, за да е като извара или и с друга цел?

    Прегръдки, Соня и една прекрасна неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви, Лучия, Вени! За оцета - така пишеше в рецептата, по която за първи път правих това тесто - Buttermilk , и че се замества с прясно мляко и оцет или лимон.Все едно с айран.Предполагам, че за да е по-леко от киселото млеко и да е кисело за да подпомогне набухването.След това съм чела и в много други американски рецепти да се добавя киселина, въпреки че се работи с бакпулвер, а не само със сода.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Buttermilk
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Сонче, поредното сладко изкушение, на което трудно бих устояла. Перфектно съчетание на вкусове, чудесна визия! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Изглежда изумително вкусна!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Соня, много красиво изглежда! Това съчетание на бяло с оранж и портокалово много ми допада :) За вкуса не коментирам - при това съчетание на продукти не може да не е вкусна!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Сонче, като се замисля за комбинацията на кафе и портокали, просто се размазвам от удоволствие. И едно кафе сутрин с тази красавица,...., какво повече да иска човек?;) Прекрасна е!

    ОтговорИзтриване
  10. Соня, За много години! Много красива и вкусна торта, поздравления!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Искам да попитам сиропа за сиропиране как се приготвя? захарта , водата, сока от портокал се варят 4 мин и след това се оттеглят от огъня и се прибавя коняка? или само водата и захарта се варят и после се прибавя порток сок и коняка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. здравейте, водата, захарта и портокаловата кора, цяла се варят, нкрая се добавя коняка, а кората се отстранява. Поздрави и дано да ви хареса!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow