Отново едно класическо ястие от българската кухня, което всеки приготвя по различен начин.
Предлагам ви вариант в гърне(глинен гювеч) с подправки, които наподобяват вкуса на ястието на известната капама. Не е капама(каплама) защото е само с 2 вида месо.
Продукти
за 10-12 порции
- 1 кг свински гърди
- 1 кг телешко месо
- 1 голяма кисела зелка
- 1/2 ч.ч. ориз*
- 2-3 с.л. олио
- 100 мл вино
- 1 ч.л.едро смлян черен пипер
- 1 с.л. червен пипер
- 1 ч.л. див кимион**
- няколко зрънца от анасон
- 1 ч.л. чесън на прах или няколко скилидки
**може и обикновен, но да увеличите анасона
Приготвяне
Приготвяне
- телешкото месо се сварява предварително до почти готово(защото в магазина продават не точно телешко, а месо от доста по-възрастни животни).За да сме сигурни, че няма да остане сурово.
- свинските ребра се режат на порционни парчета и се запържват за кратко от двете страни в загрятото олио до зачервяване т.е. запечатване
- изваждат се и в същата мазнина се запържва оризът
- зелката се мие, реже се на дребно и пак се измива и отцежда добре
- в гърнето се реди зеле, ориз, от двата месо и се поръсва с подправките, накрая се завършва със зеле и подправки
- налива се виното и 4 ч.ч. от телешкия бульон.Ако няма толкова бульон се долива вода.
- гювечът се покрива с капака и се поставя във фурната
- пече се 15 минути или до достигане на 220С и веднага се намалява на 180 С
- пече се още 1,5 -2 часа.Проверява се да не е много сухо или да не се превари.Оризът трябва да е с цели зърна, а свинското да се отделя от кокала.
Соня, чудесна идея!
ОтговорИзтриванеИ неустоимо вкусно!
Хубава вечер!
А, то не е като другото зеле това, колко продукти има само, представям си какъв вкус! Чудесна рецепта! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного вкусно, много любимо. Чудесно се е получило!
ОтговорИзтриванеАпетитно и тъкмо подходящо за този сезон!
ОтговорИзтриванеЛютото чушле много му отива!
Поздрави!
Супер вкусно, зимно ястие.
ОтговорИзтриванеХубава вечер!