Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (15) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (30) гост (9) гостуване (1) десерти (195) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (30) за празник (104) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (23) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (5) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (146) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (10) предястие (59) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (87) сос(дип) (1) спанак (27) супа (27) тестени (55) тиква (9) тиквички (17) торта (52) френска кухня (27) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (15) чия (2) шоколад (30) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

сряда, 29 февруари 2012 г.

Понички с палачинково тесто на фурна



 Това е вторият ми опит за тези мекички ''понички'', този път много успешен и одобрен от дегустатора:)!
Всъщност днес ми трябваше много бърза и лека закуска и се сетих  за тази все още неосъществена идея .

Продукти 
 за 15 броя 3-4 порции

  • 2 яйца 
  • 250мл прясно мляко 
  •  2 с.л.топено масло
  • 125 г брашно
  • 1/4ч.л.сол


масло за намазване на формичките

Калории - общо 1357 Kкал

на 1 брой 57 Ккал



Приготвяне

    • яйцата се разбиват с маслото, добавя се млякото и брашното и солта
    • фурната се загрява на 200 С
    • хартиени формички се поставят във форма за мъфини или купички за крем карамел и се намазват много добре с масло.Може да се използват и форми с дупчица, които трябва също много добре да намаслят.
    • сипва се от тестото до 2/3 от формичката
    • пече се 20-5 мин. на 200 С ( 180 С с вентилатор)
    • проверяват се с клечка и се продупчват
    • в средата се получава кухина, която може да се запълни със 
    • сладко или крем



    вторник, 28 февруари 2012 г.

    Крем пита с готови кори



     
    Отново един любим , но доста калоричен десерт,  който приготвям по-рядко по тази причина! Но, повярвайте ми, заслужава си!Хрупкави кори, с масло, напоени е богат млечен крем, орехи отгоре и белтъчна глазура!
    Сладкишът беше за подарък и затова няма хубави снимки на вътрешността.
     
    Продукти 
     за тава 26 см

    • 7 бр. готови кори за баница (около 200 г)
    • 60 г масло

    крем
    • 3 жълтъка
    • 150 г захар
    • 3 с.л. брашно
    • 500мл прясно мляко
    • 60 г масло
    • ванилия
    • смлени орехи - 50 г , по желание

    глазура
    • 3 белтъка
    • лимонов сок
    • 3 с.л. пудра захар

    Калории - общо 3301 Ккал
    на 1 порция
    при 24 парченца 138 Ккал





    събота, 25 февруари 2012 г.

    Желирана торта с ананас , сметана и шоколад







    Във времето за прошки се развихрих за питки и  сладкиши!Исках да направя много лек и красив сладкиш, който в крайна сметка се оказа торта с ананас!
    Тортата беше предназначена за нашите кумове, които много уважаваме. Приятели сме с тях от студентските години и исках да им поднеса нещо по-изискано.
    Комбинирах  орехово-шоколадов блат с крем , приготвен от сметана, извара , бял шоколад и ананас.Покритието е от ананас.






    Продукти
     за форма 26 см

                   блат
    • 4 яйца
    • 150 г захар- 1ч.ч. от 200 мл
    • 120 г брашно - 1ч.ч. от 200мл
    • 100 г тъмен шоколад
    • 50 г маргарин ( масло)
    • 50 г смлени орехи
    • 1с.л. коняк
    • ванилия
     
                       


                                                                         крем

    200г фина извара
    50г пудра захар
    250 мл сладкарска сметана
    200 г квасена сметана
    100 г бял шоколад
    плодовете на 1 малка(400г) консерва ананас
    7 г желатин
    покритие
    плодовете на 1 малка(400г) консерва ананас
    сокът на 2 консерви ананас
    10 г желатин
    2-3 с.л. захар
    сокът на 1/2 лимон

    Калории - общо 10921 Ккал
    на 1 порция (16 парчета) - 683 Ккал





     Приготвяне

    блат
    • яйцата се разбиват със захарта
    • прибавя се брашното ванилията и конякът
    • шололадът се разтопява заедно с маслото на МВ и се добавя към тестото
    • прибавят се смлените орехи и се разбърква внимателно
    • пече се 20 мин в предварително загрята фурна на 170 С с вентилатор в тава , застлана с хартия за печене.Изважда се от фурната и се оставя да изстине.

                                                                                                 крем
    • изварата се разбива със захарта до гладкост
    • последователно се добавят сметаните като след всяка се разбива
    • плодовете от компота се пасират и се прибавят към крема
    • шоколадът се разтопява на МВ и към него се прибавя малко от сметановия крем за да се изравнят температурите, след това всичко се смесва
    • желатинът се оставя да набъбне в 50 г вода и се разтопява на МВ
    • внимателно се добавя желатинът към крема
    • блатът се поставя във форма с подвижен пръстен и върху него се изсипва крема
    • оставя се в хладилник за да се стегне
    покритие
    • плодовете от компота се нарязват на кубченца
    • желатинът се смесва със 100мл вода  за да набъбне, разтопява се на МВ
    • смесва се със сока от компотите( трябва да се получи около 300мл течност)
    • върху стегналия се сметанов крем се разстилат плодовете и отгоре внимателно се залива със сиропа
    • оставя се в хладилник за не по-малко от 6 часа

    Преди да се постави сметановия крем се нареждат плътно по стените на формата тънко нарязани парчета киви .

    петък, 24 февруари 2012 г.

    Питка цвете


    Posted by Picasa

     Забавих публикацията защото исках да снимам питката разчупена, нооо, не стана.Питката беше за моите родители и вечерта осветлението там беше много слабо и няма снимки, ще трбва да ми се доверите:) . Питката си заслужава да бъде отбелязана.Аз се притеснявах за вкуса защото тестото е по-твърдо от обикновено( за първи път правя точно тази рецепта), но питката беше мекичка отвътре, а горните листенца са леко хрупкави.С една дума, доволна съм.



    Започвам с източниците на рецептата, които съм ползвала - Петя Славчева,   която е разказала много добре как се прави , а рецептата й е точен превод от един румънски блог,*  където пък можете да видите подробни снимки.Аз си позволявам само бележки .
    За тези, които решат да се захванат с тази красота, препоръчвам да спазват много точно указанията за да имат добър резултат.При мен се получи от първия път.


     а това е вторият ми опит:)!


    * връзката към този блог изтрих защото генерира спам, ако се интересувате, моля пишете ми      й мейл и ще ви я изпратя 

    сряда, 22 февруари 2012 г.

    Пиле ''Кордон бльо'' на фурна

    Не обичам да пържа!Знам, че пържено е по-вкусно, но тук ви предлагам вариант на пилешкото руло, запечено на фурна, което с нищо не отстъпва на пържения му вариант.


     Още за рулцето с това име съм писала тук.

    Продукти
     за 2 порции

    • пилешко филе - 400 г
    • шунка - 20 г - 2 тънки резена
    • сирене с висока масленост - 20 г - 2 тънки резена* 
    ''Ементал", ''Грюер'' или друго
    • 2-3 с.л. брашно, пшенично
    • 1 с.л. царевично брашно
    • 1 яйце
    • 2-3 с.л. едра галета или хлебни трохи
    • зехтин или масло за намазване на тавичката
    • подправки - черен пипер, червен пипер, мащерка, босилек, чесън на прах**
    • лимонов сок - 1 ч.л.
     * най-лесно е да си купите от нарязаните сирена за сандвичи
    ** може и нарязан на дребно чесън,  2-3 скилидки
     Калории - общо 852 Ккал
     на 1 порция - 426 Ккал


     Приготвяне

    • Пилешките филета се разрязват, така че да се разтворят като пеперуда,  целта е да се изтънят, за да може да се завиват.Ако ги разрежете, не е необходимо да ги чукате за изтъняване. Наръсват се със сол, черен пипер, босилек и по малко лимонов сок.
    • Върху тях се подреждат листче шунка и листче сирене.
    • Завиват се внимателно на стегнато руло.Може да се приберат за малко в хладилника, за да се стегнат.
    • Яйцето се разбива с вилица. Брашното се смесва с малко сол и щипка червен пипер.
    • Галетата се смесва с няколко щипки суха мащерка.
    • Тавичката за печене се намазва с мазнина.
    • Рулцата се потапят последователно в брашно, яйце и накрая хубаво се овалват в галетата.
    •  Нареждат се в тавичката и се пекат 25 минути на 200 С до златисто.
     На снимката горе, има две малки рулца, приготвени от малките филенца и едно от цяло парче филе.



    вторник, 21 февруари 2012 г.

    Печени картофи - гарнитура или лека вечеря

    Това не е точно рецепта.По-скоро е към рубриката ''Как се прави...''



    Аз  правя такива картофи през зимата за по-лека вечеря.Много вкусно, ароматно.

    Продукти 
     за 2 порции

    1 голям картоф или 2 по-малки - 450 г
    1 с.л. масло
    меко сирене
    подправки - мащерка, босилек, чесън
     
    Калории -

     общо 750 Ккал

     на 1 порция  325 Ккал


     

    Приготвяне

     Картофите се измиват много добре с четка.
    Разрязват се на 2 и се намазват с масло откъм разреза.Слагат се в тавичка и се пекат в предварително загрята на 200 С фурна за около 20 минути.проверяват се с вилица в средата.Ако не са омекнали , а са се зачервили може да се наложи да се покрият с алуминиево фолио.
    Изваждат се и се разрязват на кръст.Запълват се с меко сирене - Дунавия,  крема.Сервират се с кората, която е много вкусна и полезна,



    неделя, 19 февруари 2012 г.

    Лазаня с кайма - стъпка по стъпка



    Едно доста популярно италианско ястие, не много лесно, но си заслужава усилията!!!



    Продукти
     за 3(4) порции

    9 бр. готови кори за лазаня - 150 г
    плънка
    1 малка глава лук
    2-3 скилидки чесън
    2 с.л.л. зехтин
    1 малък морков
    250 г кайма
    консерва домати - 400 г
    2 с.л. вино
     черен пипер, босилек, риган
    за сос Бешамел
    2с.л. масло
    2 с.л. брашно
    400 мл прясно мляко
    индийско орехче, сол, черен пипер
    отделно
    50 г извара
    50 г кашкавал


     
    Калории - 
    общо 2363 Ккал

    на 1 порция 788Ккал











     Приготвяне
    Най- напред започва със сосовете.
    • Затоплят се 2те супени лъжици масло и в тях се запържват 2 супени лъжици брашно до златисто.
    • Добавя се студеното мляко и се разбърква.Изчаква се да заври като от време на време се разбърква.Намалява се до слабо и се вари около 3-4 мин. при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.
    • Отдръпва се и се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче( по една щипка)
    • лукът се нарязва на ситно, чесънът също
    • морковът се настъргва на ренде
    • в тиган се загряват  2 суп. л. зехтин и в него  се задушават лукът и морковите
    • когато зеленчука омекне се добавя каймата и се бърка  докато стане на трохи
    • добавя се 100 мл вода и се готви 2-3 минути
    • прибавя се консервата домати и се оставя да ври 5-6 минути
    • прибавя се виното, сол, черен пипер и 1-2 скилидки чесън, нарязан на дребно.Оставя да се ври на слаб огън още 3-4 минути и се отдръпва.Не трябва да е много гъсто.Овкусява се допълнително с босилек и риган.(щипка сух).

    • В голяма тенджера завира вода с малко сол.Листата лазаня се варят за 3-4 минути.Не се слагат всички наведнъж защото ще се залепят, а по 2-3, като се внимава да не се залепят.Изваждат се с решетъчна лъжица и се подреждат върху кърпа.(не хартия).*
     Подреждане


    • на дъното на съда, в който ще се пече се слага от течната част на доматения сос и върху него от бешамела.Аз използвах кексова форма д/ш/в  26/11/6 см
    • слага се лист лазаня - при мен се получаваше лист и половина.Отгоре се маже с бешамела, слага се от плънката с кайма и домати и накрая малко извара.Ако не можете да я разстелете, просто наръсете тук-таме.
    • Покрива се с лист лазаня и отгоре се повтаря целия пълнеж.Така  се редува до края - 6 пласта кори с 5 пласта пълнеж.Завършва се с кора, която се намазва обилно само с бешамела.



    • пече се в предварително загрята на 180 С фурна 30 минути.
    • изважда се и се наръсва с настърган кашкавал
    • запича се за още 10 минути, до златисто
    • Изчаква се да застине и се разрязва на порции.Изважда се с решетъчна лъжица(лопатка)
    *на някои опаковки пише, че корите са готови за употреба без варене






    Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката https://www.facebook.com/moetosladkohobinew/




    събота, 18 февруари 2012 г.

    Просто кекс ( за начинаещи)

    Кексът е един от най-популярните сладкиши за България, макар че има чуждоземско име:) .



    Сигурно има толкова рецепти за кекс, колкото домакини има!Да не говорим за различните модификации - с добавки на плодове, сладко, ядки, шоколад и какво ли не още и с различни глазури....Май американците не са прави, когато казват  ''peace of cake''(парче торта) , като символ на нещо много обикновено и лесно:)
    Рецептата, която ви предлагам  е почти неизменна от моето детство, а това е много отдавна! Правила съм я сигурно стотици пъти.В далечните години на социалистическа оскъдица кексът си беше направо разкош.....Сега вече правя много рядко този ''прост'' сладкиш.Май само 2 пъти годишно...


    Продукти 
     за голяма форма 28см

     ч.ч. с вместимост 250 мл
    • 4 яйца L или 5  малки
    • 1,5 ч.ч. захар - 400 г( до 2 чаши, 500 г )
    • 1/2 ч.ч. олио  - 100 мл
    • 1/2 ч.ч. кисело мляко - 200г
    • 1 п. бакпулвер или 1 ч.л. сода
    • 3 ч.ч. брашно - 450 г
    • 3 с.л. какао
    • ванилия, лимонова кора, ром
    • стафиди, ядки




    Калории - общо   5627 Ккал
    Калции: 980 мг
    Протеини: 129.3 г
    Въглехидрати: 824.39 г
    Животински мазнини: 67.2 г
    Растителни мазнини: 134.15 г
    на 1 порция при 24 парчета  234 Ккал


    петък, 17 февруари 2012 г.

    Брауни с крем сирене - шоколадова вкусотия

     Както не обичам чуждите наименования, се изкуших за 14 февруари да се подсладим с една такава шоколадова рецепта, наречена ''брауни''.



    Получи се нещо много вкусно , но не изглеждаше много представително и аз реших, че не е за показване в блога.Но си промених мнението след 2-3 дни - браунито (ужас!!) си остана все така мекичко,  вкусно, изкушаващо ароматно и стана ясно, че сладкишчето заслужава повече внимание:) Предлагам ви това мое първо произведение:).- източник тук

    Продукти 
     за тава 30см Х 20см
    100г масло
    60 г черен готварски шоколад
    180 г захар
    2 пак. ванилия
    2 яйца L
    100г брашно
    щипка сол
    за горния слой
    200 г крем сирене ''Филаделфия''
    50 г пудра захар
    1п. ванилия
    1 яйце
    лешници



    Калории - общо 3832  Ккал
     
    Калции: 1122 мг
    Протеини: 108.6 г
    Въглехидрати: 357.87 г
    Животински мазнини: 204.9 г
    Растителни мазнини: 13.6 г

    на 1 порция при 24 квадратчета
    160 Ккал


     

    Приготвяне

    • Тавата се намаслява и се покрива с хартия за печене.Хартията също се намаслява много добре .
    • Брашното се пресява със солта.
    • Шоколадът и маслото се разтопяват на МВ до получаване на гладка смес - 2 минути.
    • Яйцата се разбиват със захарта.Прибавя се шоколадовата смес.Накрая се добавя брашното и ванилията, разбърква се и се изсипва в тавата.Тестото е доста гъсто и се разнася внимателно с лъжица.
    • Върху тестото се подреждат цели печени лешници
    • Крем  сиренето се разбива с яйцето , захарта и ванилията.
    • Получената гладка смес се разпределя върху шоколодовата и с вилица леко се смесва с нея( аз не я смесих много смело и сиренето си остана само отгоре)
    • Пече се на 170 С 35 -40 минути.Сладкишът е готов, когато клечка остава суха , но в средата е леко влажен.
    • Изчаква се да изстине напълно и се реже на желаните формички.
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...