Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (13) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (190) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (32) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

вторник, 14 февруари 2012 г.

Френска лучена супа

За първи път ядохме френска лучена супа не във Франция, а в САЩ.Освен, че е много питателна супа, може да мине и за леко ястие.
И тъй като на моя съпруг много му хареса, рецептата беше издирена и я правя често.



Не мога да цитирам източник, но като погледнах  по рецептите из мрежата, навсякъде е почти едно и също.Важното са подправките!

Продукти
 за 2-3 порции*

2 с.л. мазнина**
4 глави лук - 600г
1 с.л. брашно
1 с.л. ароматно сухо бяло вино***(моето е Порто)
500 мл бульон
сол, черен пипер
1 ч.л. захар по желание
магданоз, мащерка, дафинов лист****
2-3 броя   филии от франзела  с дебелина 1 см
1 ч.ч. настъргано сирене Груер*****
 Калории - общо 1111 Ккал
  Калции: 505 мг
Протеини: 39 г
Въглехидрати: 116.4 г
Животински мазнини: 21.75 г
Растителни мазнини: 32.6 г
на 1 порция  350-500 Kkal

* зависи от чиниите, в които ще се пече и сервира
** аз комбинирам зехтин и масло
*** не пропускайте виното и нека да е ароматно
**** ако нямате по едно стръкче прясна билка, заменете със сушени по 1/2 ч.л.
***** това е по класическата рецепта, но може и друго или просто български кашкавал


Приготвяне

В дълбока тенджера се загрява мазнината .Добавя се нарязаният на шайби лук и се задушава до златисто.Разбърква се внимателно или най-добре само се разклаща.Поръсва се със сол и черен пипер.  Когато лукът е готов ( необходими са около 15 минути, зависи от количеството) се добавя брашното.Разбърква се и се изчаква 3-4 минути.Добавя се виното, а след 2 минути бульонът и подправките.



Вари се 20-тина минути докато лукът омекне напълно.

Фурната се загрява до 180 С.
Филийките се препичат на фурната или в тостер.Ако нямате франзела, може да изрежете кръгчета от обикновен бял хляб.

Супата се разсипва в огнеупорни купички, поставени в тава.




Всяка купичка се покрива с филийка, а отгоре се наръсва с настърганото сирене (кашкавал).

Пече се 10-12 минути до пълното разтопяване на сиренето.

 Ястието се поднася веднага в същите купички, в които е печено.






9 коментара:

  1. О, това е страхотно. Аз много обичам лучена крем супа, но от тази френската не бях опитвала. Ще я приготвя още тия дни!:-)

    ОтговорИзтриване
  2. Ах,чудна е,Соня!Пък и има ли разтечено сиренце веднага ококорвам очи!

    Хубав ден пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Е, много хубава рецепта ,Соня :)..и как само елегантно звучи това ...''френска лучена супа '' .Никога не съм правила , ама май не съм и чела рецепта . Много апетитно изглежда супичката ти и ме заинтригува какъв ли вкус има :)...
    Ще опитам :)...Хубав ден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непременно опитай, за разнообразяване на супите!Намерих си грешка, не съм записала , че може да се добави 1 ч.л. захар, за да е по-сладникаво, но пък зависи оъ предпочитанията.Аз лично я добавям!поздрави!

      Изтриване
  4. Прекрасна супа, Сонче! Не съм я срещала досега! Непременно ще я направя!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Супата е уникално вкусна. Направих я с грюер, както е по рецептата и се получи страхотно! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се , че ви е харесала, Дени!На нас също е от любимите!Приятни почивни дни!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...