Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (12) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (133) великден (1) гарнитура (28) гост (9) гостуване (1) десерти (188) домашно консервиране (6) дребни сладки (30) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (60) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (32) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (19) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (24) салата (14) свинско месо (26) сладкиш (84) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (53) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (1) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (15) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

събота, 11 февруари 2012 г.

Пана кота с ягодово желе

Пана кота е един от  многото италиански десерти, придобили световна известност и популярност.. В превод означава варена сметана и води началото си от района на Пиемонт.


 
Приготвя се в най-разнообразни варианти на аромата и заливката.Основното е сметана.

Аз бих го нарекла вид желиран крем, защото се прави с желатин. 
Рецептата, която използвах е от тук    Culinary with me


 Продукти 

 за 6 порции

200 мл прясно мляко
400 мл животинска сметана
1 с.л. мед
1 с.л. захар
2 пак.ванилова захар
2-3 капри есенция ром
1 с.л. херес( не е задължително)
1 пак. желатин - 7г

за ягодовото желе

около 150 г сладко от ягоди
1/2 пак желатин

Калории - общо 1800Ккал
на 1 порция - 300 Ккал

                             Приготвяне
 
Най-напред се приготвя ягодовото желе.
Сладкото се пасира.Желатинът се накисва в 50 мл вода и след това се разтваря на МВ.
Пасираното сладко се смесва с разтворения желатин.
Може да се приготви от пресни или замразени ягоди, които се загряват със захар до получаване на сладко.
Готовото ягодово желе се разпределя на дъното на купички, най-добре за крем карамел.
Аз пробвах вариант с купички от крем карамел, форма за малки кексчета и обикновени стъклени купички.Резултатите  съм илюстрирала на снимките.
Оставя се на студено да се желира.На тази снимка се вижда смесване на желето и сметана защото желето не е достатъчно стегнато.



Желатинът се изсипва в студеното мляко.След като набъбне , млякото се загрява за 1 мин. на МБ до разтопяване на желатина .
Сметаната се смесва с меда и захарта и се загрява на слаб котлон до завиране.
Отдръпва се и внимателно се добавя желатиновото мляко.Прибавят се ароматите - ванилия, ромова есенция, хереса.Оставя се да изстине и след това се изсипва в купичките върху ягодовото желе.Поставя се на студено за няколко часа за да стегне.




Преди сервиране купичките се потапят за 30 сек. в гореща вода и след това се обръщат върху чиния.

8 коментара:

  1. Соня,страхотен десерт си приготвила!И смесен е много интересен на вид!На вкус не се съмнявам,че е бил неотразим!

    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!Твоите оценки са много важни за мен!Приятна неделя!

      Изтриване
  2. Много вкусно сладко изкушение Сонче, ще го имам предвид за някой повод!

    Хубава вечер!
    Маги :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много го обичам! И сега като го гледам, съжалявам че не ми е под ръка!
    Хубава седмица, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте! Каква животинска сметана ползвате за десерта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, животинска сметана купувам от Била, малки кутии по 200 мл, има 2 вида 30 % масленост и с по-малко.Поздрави и дано да ви хареса.

      Изтриване
  5. Благодаря!!! Уникално вкусен!!! Ще го повторя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ви благодаря за споделеното! Зарадвахте ме много! Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...