Винаги съм си мечтала за топли, домашно приготвени, ароматни, меки кифлички за закуска.
Е, чак сега мечтата ми се сбъдва.
По различни причини в миналото все не успявах да направя хубави кифлички - ту заради продукти, ту заради печки, които пекат, когато си искат.....
После семейството намаля и сякаш ми мина мерака, пък и ми се вижда трудно месенето.
Но сега , с миксера , който сам меси тесто, нямам вече пречки и ето - кухнята ухае на прясно изпечено тесто.
Бързам да запиша рецептата.
От днес започвам да пресмятам и калории.Не знам какво ще излезе, но ще пробвам.
Ще използвам Калкулатор-Рецепти на Здравея.
Дано да са точни:).
След описанието на продуктите можете да прочетете и за калориите, и за други съставки на цялото ястие и на 1 порция.
15 г жива мая ( 1/3 от кубчето)
100 мл прясно мляко
70 г захар
60 г разтопено масло
2 яйца и 1 жълтък за намазване
щипка сол
1/2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. настъргана лимонова и портокалова кора
1 течна ванилия ( Д-р Йоткер)
350 г брашно
Килокалории: 2467 .- общо
Калции: 470 мг
Протеини: 72.56 г
Въглехидрати: 296.25 г
Животински мазнини: 83.9 г
Растителни мазнини: 26.25 г
за 1 кифличка ( при мен бяха 32 малки) - 77 Ккал
Маята се разтваря в затопленото мляко , заедно с 1 с..л. захар и 1 с.л. брашно.Разбърква се и се оставя на топло да се надигне, да шупне.
През това се пресява брашното.
Разбиват се яйцата, прибавя се останалото количество захар, маслото, лимоновият сок, ванилията и шупналата мая.Разбърква се леко.Постепенно се изсипва брашното.Аз забравих солта.Добавя се солта.Оставя се миксера да меси около 5 минути.По преценка се добавя брашно или мляко за получаване на меко тесто, което се отделя от стените на съда.
Изважда се и се меси , колкото да се прецени мекотата.
Поставя се в намаслена купа, покрива се с кърпа и се оставя да втасва на топло.Аз го правя във фурната.Загрява се до 50 С и се изключва.
Това тесто удвои обема си за около 45 минути.Обикновено става по-бързо по този начин, но явно има много добавки.Така че, чака се до удвояване на обема.
Следва оформянето на кифличките.
Тестото се разделя на 4 части.Всяка част се разточва на тънка кора и се разрязва на 8 парчета ( триъгълници ).
За по-големи кифли може да се раздели на 2 части.
В широкия край на всяко парче се слага плънката.
Аз слагах (1)мармалад и (2)смес от масло, кафява захар, стафиди, орехи и канела.
(2) меко масло се разбърква в купичка с кафявата захар и канелата, добавят се стафиди и начупени орехи.
Кифличките се завиват и се нареждат върху тава постлана с домакинска хартия.Намазват се с малко растителна мазнина ( олио, зехтин).
Оставят се да втасват на топло за още 15 минути.
Пекат се в загрята до 200/180 С фурна.На дъното се поставя тавичка пълна с вода.
Това го правих за първи път, но не знам дали заради водата или заради самото тесто кифличките бяха НЕВЕРОЯТНО пухкави и мекички :) .
Когато започнат да се зачервяват се намазват с разбития с малко вода жълтък и се допичат.
Общо около половин час, но зависи от фурната.
Е, чак сега мечтата ми се сбъдва.
По различни причини в миналото все не успявах да направя хубави кифлички - ту заради продукти, ту заради печки, които пекат, когато си искат.....
После семейството намаля и сякаш ми мина мерака, пък и ми се вижда трудно месенето.
Но сега , с миксера , който сам меси тесто, нямам вече пречки и ето - кухнята ухае на прясно изпечено тесто.
Бързам да запиша рецептата.
От днес започвам да пресмятам и калории.Не знам какво ще излезе, но ще пробвам.
Ще използвам Калкулатор-Рецепти на Здравея.
Дано да са точни:).
След описанието на продуктите можете да прочетете и за калориите, и за други съставки на цялото ястие и на 1 порция.
Продукти
15 г жива мая ( 1/3 от кубчето)
100 мл прясно мляко
70 г захар
60 г разтопено масло
2 яйца и 1 жълтък за намазване
щипка сол
1/2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. настъргана лимонова и портокалова кора
1 течна ванилия ( Д-р Йоткер)
350 г брашно
Калории
Килокалории: 2467 .- общо
Калции: 470 мг
Протеини: 72.56 г
Въглехидрати: 296.25 г
Животински мазнини: 83.9 г
Растителни мазнини: 26.25 г
за 1 кифличка ( при мен бяха 32 малки) - 77 Ккал
Приготвяне
Маята се разтваря в затопленото мляко , заедно с 1 с..л. захар и 1 с.л. брашно.Разбърква се и се оставя на топло да се надигне, да шупне.
През това се пресява брашното.
Разбиват се яйцата, прибавя се останалото количество захар, маслото, лимоновият сок, ванилията и шупналата мая.Разбърква се леко.Постепенно се изсипва брашното.Аз забравих солта.Добавя се солта.Оставя се миксера да меси около 5 минути.По преценка се добавя брашно или мляко за получаване на меко тесто, което се отделя от стените на съда.
Изважда се и се меси , колкото да се прецени мекотата.
Поставя се в намаслена купа, покрива се с кърпа и се оставя да втасва на топло.Аз го правя във фурната.Загрява се до 50 С и се изключва.
Това тесто удвои обема си за около 45 минути.Обикновено става по-бързо по този начин, но явно има много добавки.Така че, чака се до удвояване на обема.
Следва оформянето на кифличките.
Тестото се разделя на 4 части.Всяка част се разточва на тънка кора и се разрязва на 8 парчета ( триъгълници ).
За по-големи кифли може да се раздели на 2 части.
В широкия край на всяко парче се слага плънката.
Аз слагах (1)мармалад и (2)смес от масло, кафява захар, стафиди, орехи и канела.
(2) меко масло се разбърква в купичка с кафявата захар и канелата, добавят се стафиди и начупени орехи.
Кифличките се завиват и се нареждат върху тава постлана с домакинска хартия.Намазват се с малко растителна мазнина ( олио, зехтин).
Оставят се да втасват на топло за още 15 минути.
Пекат се в загрята до 200/180 С фурна.На дъното се поставя тавичка пълна с вода.
Това го правих за първи път, но не знам дали заради водата или заради самото тесто кифличките бяха НЕВЕРОЯТНО пухкави и мекички :) .
Когато започнат да се зачервяват се намазват с разбития с малко вода жълтък и се допичат.
Общо около половин час, но зависи от фурната.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.