Това е една салата, която приготвям много често през зимата.Някъде съм я срещала като ''гренобълска'' .
Тъй като не правя зимнини и цяла зима продължаваме с пресни зеленчуци, тази свежа и ароматна салата разнообразява ограничените зимни предложения.
Няма нищо общо с трационната '' зеле с моркови'':), не се заблуждавайте от непретенциозния й външен вид. :)
Лесна е , продуктите са достъпни, а е впечатляващо вкусна.Винаги предизвиква положителни коментари и учудване заради различния вкус, който придобива зелето, поднесено по този начин.
300 г прясно зеле
300г ябълки
100г стар лук, най-добре червен
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
черен пипер
50г печени едро нарязани солени орехи
за заливката
40 мл зехтин
20 мл оцет
1 ч.л. горчица
100 мл течна сметана
за по-диетично може да се използва кисело мляко вместо сметана
сол
Приготвяне
Зелето се нарязва на ситно.
Ябълките се нарязват на кубчета.Напръскават се с лимоновия сок.
Лукът се нарязва на много дребно.Орехите се нарязват на едро.
Всичко се разбърква.Наръсва се малко черен пипер.Залива се със заливката, приготвена като всички продукти се смесват в купичка и се разбъркват до пълно хомонегизиране.
Оставя се за половин час в хладилник да отлежи преди сервирането.
Тъй като не правя зимнини и цяла зима продължаваме с пресни зеленчуци, тази свежа и ароматна салата разнообразява ограничените зимни предложения.
Няма нищо общо с трационната '' зеле с моркови'':), не се заблуждавайте от непретенциозния й външен вид. :)
Лесна е , продуктите са достъпни, а е впечатляващо вкусна.Винаги предизвиква положителни коментари и учудване заради различния вкус, който придобива зелето, поднесено по този начин.
Продукти
за 4-6 порции300 г прясно зеле
300г ябълки
100г стар лук, най-добре червен
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
черен пипер
50г печени едро нарязани солени орехи
за заливката
40 мл зехтин
20 мл оцет
1 ч.л. горчица
100 мл течна сметана
за по-диетично може да се използва кисело мляко вместо сметана
сол
Калории - общо 1174 Ккал
на 1 порция 200- 290 КкалПриготвяне
Зелето се нарязва на ситно.
Ябълките се нарязват на кубчета.Напръскават се с лимоновия сок.
Лукът се нарязва на много дребно.Орехите се нарязват на едро.
Всичко се разбърква.Наръсва се малко черен пипер.Залива се със заливката, приготвена като всички продукти се смесват в купичка и се разбъркват до пълно хомонегизиране.
Оставя се за половин час в хладилник да отлежи преди сервирането.
Соня, прекрасно предложение!!:-) Много обичам салати, дори правя една със зеле и ябълки, а тази е толкова обогатена, звучи и изглежда изключително вкусно!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, хубав петък и уютни почивни дни!
Ееееее чудесна салатка ,Соня ! Много ми хареса рецептата ! Супер е:)!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд :)!
Благодаря за вниманието момичета!Горещо ви препоръчвам да опитате това!Гарантиран резултат!Поздрави :)!
ОтговорИзтриванеХаресвам свежия вкус на ябълката в салата и непременно ще опитам тази, Соня :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава съботна вечер!
Благодаря , че ме навестяваш , Еос!Надявам се да ти хареса!Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриване