Отдавна се зазяпвах по тези торти с името на известна балерина.
В Gourmet.com видях вариант с този лимонов крем.Оказа се мнооого вкусен.Такъв крем, като вкус и консистенция, не съм опитвала друг път.
Но е много елегантна и лека, това е и причината да носи това име...
Пък си е и предизвикателство изпичането на голямата целувка.При мен отначало не се получи, температурата беше твърде ниска и отдолу остана неизпечено, наложи се да увелича градусите и се получи. (В рецептите пишеше 100 С за 1 час, но за моята фурна беше необходимо на 120 С с вентилатор ).
Продукти
8-10 порцииза блата - голяма целувка
3 белтъка на стайна температура
1 щипка сол
3 с.л. студена вода
175 г финна захар( 1 ч. с вместимост 200мл)
1 с.л. царевично нишесте ( 15 г) , може и брашно
1 ч.л. бял оцет
ванилия - няколко капки
за лимоновия крем
110 г захар
1 с.л. царевично нишесте
щипка сол
1/3 ч.чаша прясно изцеден лимонов сок
60 г масло
3 жълтъка
няколко капки лимонова есенция
за покриване
200 мл течна сметана
2-3 с.л. пудра захар
ванилия
300 г плодове по избор ( според сезона аз използвах от компот асорти)
Калории - общо
Kилокалории: 1319 .Калции: 523.5 мг
Протеини: 24.6 г
Въглехидрати: 284.875 г
Животински мазнини: 30.15 г
Растителни мазнини: 1.05 г
на 1 порция 132 Ккал
! лимоновият крем добавя още толкова към всяка порция
Приготвяне
Добре е всичко да се приготви предварително и тортата да се сглоби преди поднасяне. Целувката започва да омеква след няколко часа, а блатът и кремовете могат да се съхраняват до 1-2 дни.
За блата - Белтъците се разбиват на гъст сняг с щипка сол.Много внимателно се прибавят трите лъжици студена вода като разбиването продължава на средна степен на миксера докато се поеме цялата вода.Бавно на малки дози , при непрекъснато разбиване се прибавят захарта и нишестето.Разбива се на висока скорост докато захарта се поеме напълно, добавя се оцета и се разбива още малко.Накрая се прибавя ванилията.Сместа трябва да гъста и твърда.
Върху хартия за печене се очертава 20 см кръг.Белтъчната смес се изсипва като по средата се оставя вдлъбнатина.
Пече се на 100-120 С около час.Оставя се да изстине във фурната.
Може да се напука, но после ще се покрие с крема.
Много внимателно се пренася върху тортена чиния.
Приготвяне на лимоновия крем.
В малка тенджерка се смесват захарта, нишестето, маслото и лимоновия сок.Поставят се на котлон и се бърка на слаб огън.След разтопяването на маслото и захарта една чат от сместа се прибавя много внимателно към леко разбитите жълтъци.Всичко се смесва и се готви на много слаб огън при непрекъснато разбъркване за няколко минути.Накрая се слага есенцията.
Оставя се да се охлади добре.Получава се гъста желеподобна маса.(На снимките е малко розово, но всъщност е много жълто, това е от светлината)
Сметаната се разбива със пудра захар на гъст крем.!/4 от него се смесва с лимоновия крем.
Сглобяване на тортата - върху целувчения блат се намазва с лимоновия крем.Отгоре се покрива със сметана.Вдлъбнатината в средата се запълва със сметана и плодове.
Много красива ти се е получила голямата целувка :-)! С цветните плодчета отгоре - много свежо.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти , Дени!Твоите коментари ме радват и окуражават!Малко ме поядоса Павлова'' заради наложилото се допичане, а и че не можах да снимам, ноо...по-важен е вкусният резултат!
ОтговорИзтриванеС лимонов крем е подобра! Направо е разкошна!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви харесва крема!
Изтриванездравейте, много харесах рецептата и изпълнението, бих искала да я направя за коледа, но имам няколко въпроса. Написали сте, че е добре да се сглоби преди консумация, но ако направя блата и крема предварително къде и как да ги съхраня? И още дали ще е вкусна без сметановия крем?
ОтговорИзтриванеЗдравейте Анна, благодаря ви за добрите думи! Блата може да се съхрани покрит с прозрачно фолио, а крема в затворен съд в хладилника. Предполагам, че ще бъде достатчно ефектно и вкусно и без сметана. Поздрави и да ви е сладко! Весели празници!
Изтриване