Никога не би ми хрумнало да направя такова нещо, но изглежда с четенето и писането идват апетитът и смелостта!:)
Резултатът беше една лека вечеря, която може да бъде и доста впечатляващо предястие в друг случай.Печеният , леко карамелизан лук се съчетава много добре с каймата, допълнително овкусена от морков, картоф и подправките.Рецептата е от блога на Пепи.Пробвах и с цял , издълбан лук и с разрязан по средата.Като вкус нямаше разлика.
3-4 глави стар лук
200 г кайма
1 морков
1 малък картоф
1-2 с.л. мазнина- олио , зехтин
1 с.л. доматено пюре, кетчуп
кимион, сол, босилек или друго по избор
1 с.л. соев сос
3 с.л. вино
50 мл вода
Калории - общо 1050 Ккал
на 1 порция - 525 Ккал
Лукът се обелва и или се отрязва капаче или се срязва на две и се издълбава така че да останат до 2-3 слоя .
Каймата се омесва заедно с настърганите морков, картоф, доматено пюре и подправки.
Лукът се пълни с каймата.
Поставя се в съд с капак - гърне, йенска тенджера.
Наливат се течностите - соев сос, вино, вода.
Напълненият лук се напръсква с малко мазнина.
Затваря се с капак или фолио и се пече 1 час или малко повече до пълно омекване на лука..
При мен 1 час и 15 минути.
Аз приготвих бешамел и го сервирах със сос.Но може би вариантът с настърган кашкавал върху лукчетата, ще бъде също много добър.
Резултатът беше една лека вечеря, която може да бъде и доста впечатляващо предястие в друг случай.Печеният , леко карамелизан лук се съчетава много добре с каймата, допълнително овкусена от морков, картоф и подправките.Рецептата е от блога на Пепи.Пробвах и с цял , издълбан лук и с разрязан по средата.Като вкус нямаше разлика.
Продукти
за 2 порции
3-4 глави стар лук
200 г кайма
1 морков
1 малък картоф
1-2 с.л. мазнина- олио , зехтин
1 с.л. доматено пюре, кетчуп
кимион, сол, босилек или друго по избор
1 с.л. соев сос
3 с.л. вино
50 мл вода
Калории - общо 1050 Ккал
Приготвяне
Лукът се обелва и или се отрязва капаче или се срязва на две и се издълбава така че да останат до 2-3 слоя .
Каймата се омесва заедно с настърганите морков, картоф, доматено пюре и подправки.
Лукът се пълни с каймата.
Поставя се в съд с капак - гърне, йенска тенджера.
Наливат се течностите - соев сос, вино, вода.
Напълненият лук се напръсква с малко мазнина.
Затваря се с капак или фолио и се пече 1 час или малко повече до пълно омекване на лука..
При мен 1 час и 15 минути.
Аз приготвих бешамел и го сервирах със сос.Но може би вариантът с настърган кашкавал върху лукчетата, ще бъде също много добър.
Соня,и в твое изпълнение е все така изкушаваща рецептата!Ще дълбая лук този уикенд,то се е видяло!
ОтговорИзтриванеМного вкусно,а с бешамела си е направо задължително поднасянето,много ще си вървят!
Поздрави от мен!
Чудесен е пълнения лук ! И аз го правих ,но с малко по различен пълнеж , а пък и твоят ,Соня изглежда страхотно вкусно ! Следващият път ще го цопна и аз в бешамел :))...обичам ги ей такива ястия :)!
ОтговорИзтриванеХубав ден ! Поздрави !
Благодаря Еликсир и Ивана!Вашите отзиви са много важни за мен!Стимулирате ме да продължавам!
ОтговорИзтриванеПриятни дни!
Соня, страхотна е тази рецепта, така апетитно си го направила това лукче!:-))) Ще го направя непременно! Снимките са много изкусителни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата!
Хубав ден ти желая!
Благодаря за вниманието ,Мони!Мда, получи се и аз благодаря на Пепи:)!Пробвайте!
ИзтриванеПриятни снежни дни!
Много се радвам, че ти е харесала идеята, Соня!
ОтговорИзтриванеТрябвало още в момента да разделиш на "два лагера" и запечеш част с кашкавала, но нищо, следващия път.
Плънката може да бъде и постна, не знам дали съм писала там - с гъби и ориз също много добре се съчетава лука.
Поздрави и хубав снежен ден на теб!