Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (15) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (30) гост (9) гостуване (1) десерти (195) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (30) за празник (104) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (23) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (5) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (146) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (10) предястие (59) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (87) сос(дип) (1) спанак (27) супа (27) тестени (55) тиква (9) тиквички (17) торта (52) френска кухня (27) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (15) чия (2) шоколад (30) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

четвъртък, 12 януари 2012 г.

Така наречената торта ''Павлова'', иначе лека целувчена торта във вариант с лимонов крем


Отдавна се зазяпвах по тези торти с името на известна балерина.
В Gourmet.com  видях вариант с този лимонов крем.Оказа се мнооого вкусен.Такъв крем, като вкус и консистенция, не съм опитвала друг път.

 Иначе тортата е повече вкусна, отколкото красива.Особено с моите вечерни снимки, така и не можах да се науча за правя нещата така, че да ги снимам на дневна светлина.
Но е много елегантна и лека, това е и причината да носи това име...
Пък си е и предизвикателство изпичането на голямата целувка.При мен отначало не се получи, температурата беше твърде ниска и отдолу остана неизпечено, наложи се да увелича градусите и се получи. (В рецептите пишеше 100 С за 1 час, но за моята фурна беше необходимо на 120 С с вентилатор ).


Продукти
8-10 порции
за блата - голяма целувка

3 белтъка на стайна температура
1 щипка сол
3 с.л. студена вода
175 г финна захар( 1 ч. с вместимост 200мл)
1 с.л. царевично нишесте ( 15 г) , може и брашно
1 ч.л. бял оцет
ванилия - няколко капки

 за лимоновия крем

110 г захар
1 с.л. царевично нишесте
щипка сол
1/3 ч.чаша прясно изцеден лимонов сок
60 г масло
3 жълтъка
няколко капки лимонова есенция

за покриване

200 мл течна сметана
2-3 с.л. пудра захар
ванилия
300 г плодове по избор ( според сезона аз използвах от компот асорти)


Калории - общо 
Kилокалории: 1319 .
Калции: 523.5 мг
Протеини: 24.6 г
Въглехидрати: 284.875 г
Животински мазнини: 30.15 г
Растителни мазнини: 1.05 г
 на 1 порция 132 Ккал
! лимоновият крем добавя още толкова към всяка порция

Приготвяне

Добре е всичко да се приготви предварително и тортата да се сглоби преди поднасяне. Целувката започва да омеква след няколко часа, а блатът и кремовете могат да се съхраняват   до 1-2 дни.


За блата - Белтъците се разбиват на гъст сняг с щипка сол.Много внимателно се прибавят  трите лъжици студена вода като разбиването продължава на средна степен на миксера докато се поеме цялата вода.Бавно на малки дози , при непрекъснато разбиване се прибавят захарта и нишестето.Разбива се на висока скорост докато захарта се поеме напълно, добавя се оцета и се разбива още малко.Накрая се прибавя ванилията.Сместа трябва да гъста и твърда.








Върху хартия за печене се очертава 20 см кръг.Белтъчната смес се изсипва като по средата се оставя вдлъбнатина.


Пече се на 100-120 С около час.Оставя се да изстине във фурната.
Може да се напука, но после ще се покрие с крема.
Много внимателно се пренася върху тортена чиния.






 
Приготвяне на лимоновия крем.

 
В малка тенджерка се смесват захарта, нишестето, маслото и лимоновия сок.Поставят се на котлон и се бърка на слаб огън.След разтопяването на маслото и захарта една чат от сместа се прибавя много внимателно към леко разбитите жълтъци.Всичко се смесва и се готви на много слаб огън при непрекъснато разбъркване за няколко минути.Накрая се слага есенцията.
Оставя се да се охлади добре.Получава се гъста желеподобна маса.(На снимките е малко розово, но всъщност е много жълто, това е от светлината)

Сметаната се разбива със пудра захар на гъст крем.!/4 от него се смесва с лимоновия крем.


Сглобяване на тортата - върху целувчения блат се намазва с лимоновия крем.Отгоре се покрива със сметана.Вдлъбнатината в средата се запълва със сметана и плодове.










4 коментара:

  1. Много красива ти се е получила голямата целувка :-)! С цветните плодчета отгоре - много свежо.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти , Дени!Твоите коментари ме радват и окуражават!Малко ме поядоса Павлова'' заради наложилото се допичане, а и че не можах да снимам, ноо...по-важен е вкусният резултат!

    ОтговорИзтриване
  3. С лимонов крем е подобра! Направо е разкошна!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...