Още една класика в българската кухня.:)
за 6 - 8 порции
300 г кайма ( не тлъста, аз си я правя)
1 голяма глава лук
1 морков
1 чушка
150 г ориз
брашно
20 мл зехтин ( 2 с .л.)
сол, черен пипер, чубрица
целина
корени или стъбълца на магданоз, копър
Калории - общо 1750 Ккал
на 1 порция 250 Ккал
Лукът и морковите се нарязват на дребно и се задушават в малко вода и мазнината.(не се пържи) . Добавят се целината и нарязани дръжки на морков и копър.Посолява се.По-късно се добавя и ситно нарязаната чушка.През това време от каймата се оформят топчета, поръсват се с брашно и се овалват добре.
След като зеленчуците омекнат се долива вода, около 2 литра.
Изчаква се да заври и се изсипват набрашнените топчета.Внимателно се разбърква за да не залепнат и се оставя да ври 10 минути на силен огън.
Добавя се оризът и се намалява.Ври още 10-15 минути.Наръсва се със суха чубрица и черен пипер.
Супата може да се застрои със застройка - сурова или варена , приготвена от мляко и яйце, сметана. Аз не застройвам защото по-бързо се разваля при престояването.
Продукти
300 г кайма ( не тлъста, аз си я правя)
1 голяма глава лук
1 морков
1 чушка
150 г ориз
брашно
20 мл зехтин ( 2 с .л.)
сол, черен пипер, чубрица
целина
корени или стъбълца на магданоз, копър
Калории - общо 1750 Ккал
на 1 порция 250 Ккал
Приготвяне
Лукът и морковите се нарязват на дребно и се задушават в малко вода и мазнината.(не се пържи) . Добавят се целината и нарязани дръжки на морков и копър.Посолява се.По-късно се добавя и ситно нарязаната чушка.През това време от каймата се оформят топчета, поръсват се с брашно и се овалват добре.
След като зеленчуците омекнат се долива вода, около 2 литра.
Изчаква се да заври и се изсипват набрашнените топчета.Внимателно се разбърква за да не залепнат и се оставя да ври 10 минути на силен огън.
Добавя се оризът и се намалява.Ври още 10-15 минути.Наръсва се със суха чубрица и черен пипер.
Супата може да се застрои със застройка - сурова или варена , приготвена от мляко и яйце, сметана. Аз не застройвам защото по-бързо се разваля при престояването.
Прекрасна супичка, любима на цялото семейство.:-))) Твоята е толкова апетитна, невероятно вкусна изглежда!:-)) Поздравления!
ОтговорИзтриванеКогато имаш време, намини през блогчето ми, там те очакват награди!
Сърдечни поздрави и уютна вечер!
Много ни е любима и на нас,Соня!
ОтговорИзтриванеХарсва ми и твоята,така гъстичка!
Хубав ден ти пожелавам!
Благодаря за милите думи!Поздрави!
ИзтриванеДуша давам аз за тая класика ,Соня :)! Чудесна супичка и моя любима !
ОтговорИзтриванеХубав ден и от мен !
Благодаря за вниманието Ваня!Поздрави!
ИзтриванеBlagodaria Sonia, vsichko koeto sum opitala e vkysno, obiasneno e podrobno i lesno za pravene
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Яна!Радвам се, че ви харесват рецептите, благодаря за доверието и споделеното!Поздрави!
Изтриване