Макар че гледаме да избягваме свинското, има дни , като сегашните студени януарски, в които просто ти се ядат точно крехки свински ребърца:).
Тук пак имам американски спомен за едни ароматни ребра, които се отделят от кокала само като ги пипнеш....В менюто пишеше, че ги пекат 12 часа на слаб огън.
Ясно е, че това не се постига на традиционна скара и затова потърсих вариант на фурна.
Преписвах най- вече от тук
Резултатът беше зашеметяващ - много ароматно, сочно, леко сладникаво с невероятна коричка.
Ребрата бяха като за двама, но се оказа, че ще има гости и се наложи да добавя и няколко котлета.Рецептата им се отрази добре и на тях:)
Продукти
1 кг св. ребра , по възможност от по-малко прасенце
черен пипер млян
1-2 с.л. олио
2-3 см пресен джинджифил
5-6 скилидки чесън
1/2 ч.л. канела
4-5 зрънца карамфил
200 мл тъмна бира
2 с.л. мед
2 с.л. кетчуп или доматено пюре
2 с.л. соев сос
Калории - общо
на 1 порция
Приготвяне
Ребрата се нарязват по 2, но може и цялото парче да се готви.
Аз пробвах и двата варианта са добри.
Наръсват се с черен пипер.
В дълбок съд се запържват в мазнината от двете страни до зачервяване.
Изваждат се и на тяхно място се запържват скилидките чесън и джинджифила, нарязан на кръгчета.
Последователно се добавят всички останали подправки и се разбърква.
Ребрата се прехвърлят в съд с капак, подходящ за печене на фурна - при мен стъклен.
Заливат се с приготвения сос( ако не е достатъчно се добавя малко топла вода) и се пече на слаба фурна -160 С за около 2 часа.Колкото повече, толкова повече:)
Преди сервиране месото се прехвърля в по-широк съд, така че да е на един ред.
Сосът, в който е било месото, се прехвърля в малка касерола и се вари на слаб огън до сгъстяване.
Месото се намазва с получения гъст сос и се запича за 15 минути на силен реотан.
алтернативно може да се приготви смес от 1 ч.л. горчица, ч с.л. мед и 1 с.л. кетчуп и ребрата да се намажат с този сос и да се запекат преди сервиране
Сервира се с картофено пюре и хубаво червено вино :).
добавена снимка
Лелее, изглеждат зашеметяващо вкусни!!! Ще ги направя непременно!! Благодаря за рецептата! Пепи Деликостова
ОтговорИзтриванеблагодаря ти , Пепи! Няма да съжаляваш, до сега няма човек, който да не ги е харесал! :) Поздрави!
ИзтриванеПри този скъп ток е лукс да можеш да си позволиш да печеш едно ястие 12 часа :(
ОтговорИзтриванеЗдравейте, първо не пише 12, 2 часа ! Второ при тази температура , в дебелостенен съд не се изразходва толкова много електроенергия! И трето - има печки на друг вид гориво.Но, четвърто, всичко е въпрос на избор.Поздрави и дано да намерите вашата рецепта. Иначе за бавно приготвената храна няма спор, че е по-вкусна.
ИзтриванеЗдрасти, в търсене на рецепта за качамак, попаднах та твоя блог... Много ти благодаря за лесната и вкусна рецепта!
ОтговорИзтриванеРазглеждайки и другите ди кулинарни предложения се спрях на по/горе описаната рецептата и смятам скоро да я изпробвам. Имам един малко тъпичък въпрос... Какво имаш в предвид под 2-3 см??? пресен джинджифил, аз използвам често пресен джинджифил и той е във формата на корен, как да го разфасовам?
Благодаря ти предварително...
Хубав ден
Здравей, Мимона, и добре си дошла ! Точно за корена става въпрос, ако е колкото дебел пръст, от него режеш на тънки колелца около 3 см от корена, ако е по-дебел, режеш на някакви части, както ти дойде.Не е проблем количеството, може да го извадиш преди сервиране защото вкусът не е приятен за някои хора, твърде е остър. Благодаря за посещението и коментара, поздрави и да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеСонче, вече съм ти верен фен! Тествахме тази рецепта у дома. Е, няма такъв разкош! Неприлично вкусни са ребърцата. Месцето се отделя от костите само с поглед, а ароматът... Мммм! Поднесох със зелена салата, че да има и нещо здравословно на масата. Съчетават се прекрасно! Изводът е, че кексовете може и да не ми се получават понякога, но месните специалитети стават безотказно и явно това е храната на моето семейство! :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието ,Гуен! Радвам се, че ребърцата са ви харесали, те са любими и на нашето семейство и ги правя много често! А за кекса, не се отказвай, ще се получи! Пробвай и другите кексове, които съм писала.Просто напиши кекс в полето за търсене или виж по етикетите.Поздрав и успех в кулинарните упражнения!
ИзтриванеСтрахотна рецепта! Изненадващ вкус! Вече са в тефтера ми!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделеното, радвам се, че рецептата ви е допаднала! Весели празници!
Изтриване