Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

събота, 28 януари 2012 г.

Лесно и вкусно - сладкиш с компот

Днес  въпреки ''предсказанията '' на синоптиците при нас беше един много хубав зимен ден  - спокоен, без вятър, а снегът , който натрупа през последните дни само разкрасява всичко:).



Просто канеше за разходка край града!


 
Беше перфектно, даже не ми се прибираше.



 Бялата пътека, дърветата с белите премени, реката, хрупкащият под краката сняг ....прекрасно! Затова искам да споделя част от това преживяване!

 
А след това  у дома  - чай с коняк пред камината :).
Тези дни се въздържам от приготвяне на сладкиши, но за случая имах един лек  сладкиш с компот от праскови, който правих предния ден. Класика от далечно минало, когато нямаше толкова разнообразни продукти :).
Предлагам тази рецепта защото е леко, лесно, бързо и вкусно.


  Продукти
за форма 26 см или по-голяма

 4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
30 г разтопено масло
ванилия
бакпулвер
1 компот от праскови (кайсии)
70 г масло за плодовете
захар за захарен сироп , ако е необходим*
1 п. готов крем без варене(може и без него)
300 мл прясно мляко за крема
2 с.л. кисело мляко за крема


Килокалории: 3685 .

Калции: 1160 мг

Протеини: 92.7 г

Въглехидрати: 472.1 г

Животински мазнини: 156.2 г

Растителни мазнини: 2.2 г
на 1 порция  310 Ккал
                      ( при 12 парчета)

 * ако сиропът от компота е малко, се сварява допълнително.Например 1 ч.ч.вода с 1 ч.ч. захар.Общо трябва да има около 500мл сироп.




Приготвяне

70 г масло се разтопяват в тавичката, в която ще се приготвя сладкиша. Плодовете от компота се изцеждат добре и се нареждат върху маслото.
Яйцата се разбиват със захарта.Прибавя се разтопеното масло, брашното, бакпулвера и ванилията.
Тестото се изсипва внимателно върху плодовете.
Пече се на 180 С за около 30 минути, до златисто и до суха клечка.




Щом застине се обръща внимателно върху чиния.
Залива се със сиропа от компота докато още е топъл.(Ако сиропът от компота е малко, се добавя захарен сироп)
Кремчето се приготвя според указанията на опаковката, но с по-малко кисело мляко за да стане по-гъсто.
Сладкишът се покрива с крема.Сервира се изстуден.







5 коментара:

  1. Соня,какво съвпадение,почти същия правих днес,даже плодовете подредих точно както при теб!
    Сладкишът ти е наистина много вкусен/нашият вече изчезна/,потвърждавам и аз!
    А разходката сред тези борове е истинска мечта!
    При мен има награда за теб!

    Спокойна и уютна неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Истинско удоволствие ми носят снежните ти снимки ,Соня ! Чудни са !
    А сладкиша е и мой любим и изглежда така вкусно от снимките :)!
    Хубава неделя ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря , Ваня!Ще си споделяме сезоните:), които ни липсват!Поздрави!

      Изтриване
  3. Прекрасен сайт, в който попадам за първи път, но с удоволствие бих споделила своите кулинарни изкушения - това е хобито ми. Приветствам Соня, желая Ви късмет в живота! Зорница

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Зорница! Добре дошла си винаги! Поздрав!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow