Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

вторник, 17 юни 2014 г.

Класическо тирамису




Много популярен десерт с безброй рецепти.Приготвянето му е сравнително лесно при използването на готови бишкоти, няма печене, желиране.Аз самата съм публикувала за
Портокалово тирамису в чаша

Шоколадово тирамису

Кокосово тирамису

Този път се постарах да направя класическия вариант на тирамису, и не съжалявам! Вкусът и ароматът са наистина запомнящи се! Истинска наслада за всички сетива - лек и много приятен сладкиш.Оформих го като кръгла торта с помощта на алуминиево фолио.Прибавянето на белтъците към класическия крем  Сабайон прави крема по-лек и въздушен.



Ако искате истинско тирамису не жалете Кафето, Марсалата, Маскарпонето !

Аз нямах Марсала , но успешно замених с Порто.Ако нямате специално подсилено подсладено вино, може да използвате което и да е ароматно вино и да добавите 50 мл ликьор.

Само няколко думи за виното Марсала . То е   италианско ликьорно (подсилено) вино,   произведено в околностите на градовете Марсала и Трапани, на остров Сицилия, Италия.
Ликьорните сладки десертни вина се приготвят както обикновено вино(подбрани сортове) с добавка на силен алкохол (70 градусов винен спирт).Обикновено носят наименованието на района, от който произхождат.
Най-популярното вино от този тип е може би Порто от района на град Порто в Португалия. Когато англичаните открили хубавите португалски вина, започнали да ги превозват до Англия. Но дългият път по море не се отразявал добре на напитката и тогава започнали да добавят към виното силен алкохол с цел запазване.Алкохолът убива винените дрожди и с това ферментацията спира. Получила се прекрасната напитка, известна като "шери", която се консумирала с удоволствие и от достолепните английски дами и с не по-малка охота от господата като диджестив с пура след вечерята.
Други популярни вина от този тип са Мадейра,  Херес(Испания), Малага, Командария(Кипър).  

Ето и рецептата за класическо тирамису, по която приготвих тази торта.
Продукти 
за кръгла форма с диаметър 28 см
16 порции
300 г бишкоти савоярди
за напояване
150 мл вода
2 с.л. инстантно ароматно кафе
или 150 мл силно еспресо
150 мл силно ароматно вино(Порто)
50 мл ром с аромат на кафе
крем
7 жълтъка от яйца L
120 мл силно ароматно вино(Порто)
150 г захар
500 г маскарпоне
200 мл животинска сметана
3 белтъка
2-3 с.л. какао за поръсване
 Приготвяне


  • Най-напред се приготвя силно кафе, което се смесва с алкохола и се оставя да изстива.


  • Бишкотите се подреждат на дъното на формата и се заделят още толкова за следващия пласт.На снимката се вижда пръстена, направен от сгънато алуминиево фолио, защипан с кламер или щипка.
  • Жълтъците се разбиват в метален съд със захарта до пухкавост.
  • Прибавя се виното(по възможност бяло, но става и с червено) и съдът се поставя на водна баня.Разбива се докато започне да се сгъстява.Отнема около 10 минути.Това е най-трудната част, вече сме почти готови! Махаме съда от водната баня и го поставяме в студена вода, като продължаваме разбъркването.
  • Маскарпонето се разбива леко и се примесва с яйчния крем.
  • Следва сметаната, която също се разбива предварително до пухкавост.(Тук има обяснение какво се прави , ако се пресече :)
  • Накрая се прибавят с много внимателно разбъркване разбитите на сняг белтъци.
  • Бишкотите се напояват с помощта на четка.
  • Върху тях се изсипва половината крем, подреждат се останалите бишкоти, пак се намазват много добре с кафето и се залива с остатъка от крема.
  • Отгоре се поръсва с какао.
  • Съхранява се в хладилник, консумира се на следващия ден.
            Подсилени ликьорни вина
 


9 коментара:

  1. Хареса ми рецептата, Сонче! Кремът звучи страхотно! Толкова е популярен, а толкова разновидности има този сладкиш, че вече не знам кой е класически и кой не, но този определено записвам за проба. Поздрави и хубава ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Соня, Сабайон е един прекрасен крем, който намалява много,
    докато го опитвам :)
    И съм сигурна, че добавянето на белтъците, го прави по-ефирен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен е десерта,Соня,и добре завърнала се!Пожелавам щастливо лято!

    ОтговорИзтриване
  4. Оригиналното си е оригинално , дори и да правим някои промени винаги се връщаме към класиката . Изглежда страхотно !!!
    Прегръгки Иви :)

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте,
    бихте ли ми обяснили по-подробно как точно побирате бишкотите в кръгла форма, защото смятам да го приготвя за един повод на работа.

    Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Подреждам бишкотите една до друга, но не радиално.Запълвам празнините с отрязани. Тук опитах да направя схема, защото снимка не открих в момента :). Дано да е ясно! Поздрави!
      https://plus.google.com/115436836261232928961/posts/SfcCQwLSWPs

      Изтриване
    2. Благодаря много! А фолиото за какво е го ползвате?

      Изтриване
    3. Отговарям със закъснение, но може да е полезно за някой! Фолиото е ако нямате форма с пръстен, за да се запази формата на сладкиша!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow