Етикети

агнешко (7) баница (27) без глутен (11) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (132) гарнитура (27) гост (9) гостуване (1) десерти (186) домашно консервиране (6) дребни сладки (29) дулче де лече (1) есен (32) желирано (28) за празник (102) заек (3) закуски (60) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (31) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (19) патица (2) пилешко (47) пити (17) плодове (70) постно (34) празник (9) предястие (57) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (23) салата (14) свинско месо (26) сладкиш (84) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (51) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (15) ягоди (28) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

вторник, 12 ноември 2013 г.

Кокосово тирамису- торта с бишкоти, маскарпоне и кокос



Десертът е почти класическо тирамуси с добавка на кокосов аромат.
Рецептата е като за Шоколадово и Портокалово тирамусу.



Продукти 
за форма 30/11 см с височина 7 см
или кръгла 18 см
8 порции
200 г бишкоти савоярди +
100 г бишкоти за отстрани
крем
2 жълтъка
2 с.л. захар
30 мл ароматно бяло вино
250 г маскарпоне
2 с.л. пудра захар
200 мл течна сметана неподсладена 30 % масленост
50 мл кокосово мляко
за бишкотите
180 мл прясно мляко
1 с.л. разтворимо кафе
2 с.л. амарето ликьор
1 с.л. захар
за поръсване
50 г кокосови стърготини

Калории - общо  3745 Ккал
за 1 порция 468 Ккал

 Приготвяне

крем

  • жълтъците се разбиват със захарта(миксер или тел) до побеляване в стъклен огнеупорен съд
  • добавя се виното и съда се поставя на водна баня, бърка се докато започне да се сгъстява - около 10-15 минути
  • оставя се да изстине
  • маскарпонето се разбива с пудрата захар
  • постепенно,  на части се добавя кокосовото мляко(ако имате кокосова есенция може да замените млякото с есенция)
  • сметаната се разбива в отделен съд и внимателно се прибавя към маскарпонето

(тук отбелязвам сметаната да не се разбива прекалено дълго)

  • смесват се двата крема чпез леко разбъркване
  • бишкотите се потапят в прдварително приготвеното  горещо мляко с кафе и амарето и се редят на дъното на формата
  • покриват се с крем и се поръсва обилно с кокосови стърготини
  • отгоре се редят останалите бишкоти, отново потопени в мляко с кафе и амарето
  • залива се с остатъка от крема

прибира се  в хладилник за няколко часа
ако е във форма с пръстен се изважда, поръсва се с кокосови стърготини и отстрани се залепват бишкоти


7 коментара:

  1. Сонче, изглежда чудесно! Много добре ти се е получило, а кокосът определено ще допълва идеално.
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гергана!Наистина беше много вкусно, а и си неуморна в окуражаването ! Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  2. Вкусно е ,Сонче!Обичам тази комбинация....
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен е, Соня :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...