Десертът е почти класическо тирамуси с добавка на кокосов аромат.
Рецептата е като за Шоколадово и Портокалово тирамусу.
Продукти
за форма 30/11 см с височина 7 см
или кръгла 18 см
8 порции
200 г бишкоти савоярди +
крем
2 жълтъка
2 с.л. захар
30 мл ароматно бяло вино
250 г маскарпоне
2 с.л. пудра захар
200 мл течна сметана неподсладена 30 % масленост
50 мл кокосово мляко
за бишкотите
180 мл прясно мляко
1 с.л. разтворимо кафе
2 с.л. амарето ликьор
1 с.л. захар
за поръсване
50 г кокосови стърготини
Калории - общо 3745 Ккал
за 1 порция 468 Ккал
Приготвяне
крем
- жълтъците се разбиват със захарта(миксер или тел) до побеляване в стъклен огнеупорен съд
- добавя се виното и съда се поставя на водна баня, бърка се докато започне да се сгъстява - около 10-15 минути
- оставя се да изстине
- маскарпонето се разбива с пудрата захар
- постепенно, на части се добавя кокосовото мляко(ако имате кокосова есенция може да замените млякото с есенция)
- сметаната се разбива в отделен съд и внимателно се прибавя към маскарпонето
(тук отбелязвам сметаната да не се разбива прекалено дълго)
- смесват се двата крема чпез леко разбъркване
- бишкотите се потапят в прдварително приготвеното горещо мляко с кафе и амарето и се редят на дъното на формата
- покриват се с крем и се поръсва обилно с кокосови стърготини
- отгоре се редят останалите бишкоти, отново потопени в мляко с кафе и амарето
- залива се с остатъка от крема
прибира се в хладилник за няколко часа
ако е във форма с пръстен се изважда, поръсва се с кокосови стърготини и отстрани се залепват бишкоти
Сонче, изглежда чудесно! Много добре ти се е получило, а кокосът определено ще допълва идеално.
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Благодаря ти, Гергана!Наистина беше много вкусно, а и си неуморна в окуражаването ! Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеВкусно е ,Сонче!Обичам тази комбинация....
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти Живе, хубава вечер!
ИзтриванеЧудесен е, Соня :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
благодаря, Дани! привет!
Изтриванеza milia mi BOKO , li4no e
ОтговорИзтриване