След всички варианти на тирамису, които съм представяла -
Прибавих желатин към крема защото черешите увеличават течностите, а не исках разкашкани бишкоти.
Продукти
за правоъгълна форма 28/15 см или за кръгла с диаметър 22-24 см
10 порции
200 г бишкоти "савоярди"
300 г череши, почистени от костилките
2 с.л. захар
1/2 ч.л. канела
1 с.л. коняк
4 жълтъка
2 белтъка
130 г захар
100 мл Порто(друго подсилено сладко вино)
15 г желатин
200 г маскарпоне
200 г заквасена сметана
за напояване
250 мл силно кафе
70 мл Порто
Приготвяне
- Черешите се посипват със захарта, канелата и коняка и се оставят настрани.
- Приготвя се сместа за напояване и се оставя да изстива.
- Бишкотите се подреждат на дъното на формата и се заделят още толкова за следващия пласт.
- Жълтъците се разбиват в метален или стъклен съд със захарта до пухкавост.
- Прибавя се виното и съдът се поставя на водна баня.Разбива се докато започне да се сгъстява.Отнема около 10 минути.
- Желатинът се накисва в малко студена вода и се прибавя в топлата смес. Разбърква се доразтварянето му.Оставя се да изстива като се разбърква от време на време.
- Черешите се смилат в блендер до получаване на гладко пюре и се прибавят към крема.
- Маскарпонето се разбива леко и се примесва с яйчния крем.
- Следва сметаната, която също се разбива предварително до пухкавост.
- Накрая се прибавят, с много внимателно разбъркване, разбитите на сняг белтъци.
- Бишкотите се напояват с помощта на четка.
- Върху тях се изсипва половината крем, подреждат се останалите бишкоти, пак се намазват много добре с кафето и се залива с остатъка от крема.
- Отгоре се настъргва шоколад.
- Съхранява се в хладилник, консумира се на следващия ден.
Прекрасно е, Соня!
ОтговорИзтриванеС любимите ми плодове :)
Поздрави!
Оригинално......!Поздрави,Сонче:)!
ОтговорИзтриванеКолекцията ти на тема тирамису е направо впечатляваща, Соня -
ОтговорИзтриваненово и чудесно допълнение - с череши! Страхотно!
Благодаря за чудесните идеи, сърдечни поздрави и хубаво лято.