Ястията приготвени в глинен съд са изключително вкусни! Месото се готви бавно и се задушава в собсвения сос и този на зеленчуците.
След пълнен заек ви предлагам нова вкусна рецепта за това крехко и диетично месо.
Прилича на тази рецепта на Пепчо, но има и доста разлики.
Продукти
за 6-8 порции
- 1 заек 1,8-2 кг, почистен, с глава
- 5-6 глави стар лук(кромид)
- 1 глава чесън
- 1-2 моркова
- 1 стрък целина
- щепа стафиди(по желание)
- 3 картофа
- черен пипер, червен пипер
- 1 с.л.сол
- 1 с.л. суха мащерка
- щипка канела
- 1 консерва домати на кубчета(330 г)
- 1 ч.ч. бяло вино
Приготвяне
- лукът с енарязва на едро, на шайби, поставя се на дъното на съда
- морковите се режат на кръгчета, скилидките чесън са цели , целината наедро
- картофите са на едри кръгове
- най-отгоре се поставят парчетата месо
- поръсва се с всички подправки
- налива се виното, доматите са най-отгоре
- съда се затваря и се слага в студена фурна на 22о С за 30 минути, налява се до 160 С и се пече още 1ч. и 30 мин.
- маха се капака и се запича отворено за около 15 минути
Лелее, Сонче! Колко ли е сочно това месце! Много ми се прияде такава вкусна манджичка!
ОтговорИзтриванеМмм, изглежда много апетитно! Както има един заек във фризера и един голям глинен съд в шкафа... Май ще си имаме ядене тези дни :)
ОтговорИзтриванеПо вкусно става ако месото и зеленчуците предварително се запържат за малко.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, сигурно е по-вкусно!
ИзтриванеЗаешкото месо е малко сухо, не трябва ли да се сложи и мазнина?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, благодаря за отделеното време! Както и горното предложение , да се запържи, така и добавянето на мазнина биха направили ястието може би по-вкусно.Аз по принцип не пържа и се стремя да готвя с по-малко мазнина.Въпрос на личен избор :) Поздрави и да ви е сладко!
Изтриванеаз слагам още свински гърди без кост запържени малко, малко гъби,смесвам виното с със със всички подправки ,заливам и накрая доматите
ОтговорИзтриванеЗащо в Гърне като това е Гювеч ?
ОтговорИзтриване