Завръщане. Погледнах датата на последната публикация и се засрамих, месец и половина без нова рецепта! Скоро наближава втората годишнина на блога, има публикувани 331 рецепти, което е по една рецепта на два дни.А сега такова голямо прекъсване...Засрамих се защото осъзнах, че причината да не пиша е много глупава - обидата, която почувствах от един коментар под рецептите на внука Николай!
Забравих, че НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТЕ ОБИДИ, АКО ТИ САМ НЕ МУ ПОЗВОЛИШ ! Сега си го припомням и продължавам напред с усмивка и нов ентусиазъм !
След първата ми среща с нахута през пролетта, от която останахме много доволни, той се превърна в редовен участник в менюто на семейството.
Ако се интересувате тук можете да прочетете за полезните качества на това вариво.
Предлагам ви яхния от нахут с домати и много богат вкус от всички подправки, които присъстват в ястието.
Лютият пипер може да бъде заменен със сладък, ако предпочитате.
Продукти
за 4-5 порции
- 350 г суров нахут
- 4 с.л. зехтин
- 2-3 стръка праз
- 2 скилидки чесън
- 2 моркова
- 4-5 печени чушки
- шепа гъби (азиатски)*
- 1 с.л. лют червен пипер
- 1 ч.л. куркума
- 1 ч.л. млян джинджифил (може кръгче пресен)
- 1 ч.л. млян кориандър
- черен пипер
- 400 г консерва домати
- 1 с.л. сол
* моите бяха сухи и затова предварително накиснати, може да се направи с пресни гъби
Приготвяне
- нахута се накисва във вода за поне 10 часа
- отцежда се и се вари в нова вода за около 1ч.30 мин. до пълно омекване
- в тиган се загрява мазнината и в нея се задушават нарязаните праз, моркови и чесън
- след омекване на зеленчука се добавят и нарязаните печени чушки и гъбите
- следват всички подправки и доматите
- разбърква се и се изсипва при нахута( ако има много вода, предварително се отсипва от нея, а ако е гъсто се добавя малко топла вода до желаната гъстота)
- ястието се вари още 10 тина минути
може да се консумира и студено, но топло е по-вкусно
Соня, радвам се да те видя отново. И да знаеш, че ще очаквам Ники пак да се включи, кой каквото иска да говори. Ти си над тези неща, нали? :)
ОтговорИзтриванеЯхнийката ти е много вкусна и питателна, поздравления.
Хубава вечер от мен! :)
сърдечни благодарности, Гергана! Ще се включи, до сега бях в САЩ и обсъждахме как да стане от там :) Поздрави!
ИзтриванеЦветно и апетитно ястие! Радвам се, че се завърна, Сонче и че се наслаждавам на още нови и вкусни идейки! :)
ОтговорИзтриванеА пък всеки, който има някакви претенции кой какво готви, да си направи блог и да си публикува каквото иска! :)
Очаквам скоро включване и от Ники! :)
Поздрави и приятна вечер! :)
Благодаря з подкрепята, Светлана! Поздрави и уютна есенна вечер!
ИзтриванеНе съм чела коментарите, но не мога да си представя що за човек няма да се зарадва на готварските опити на едно дете и дори ще напише нещо обидно за него. Нямам думи. Да е живо и здраво детето и все така вдъхновено да готви!
ОтговорИзтриванеМилена
Благодаря, Милена! Хора всякакви има на този свят, дано такива да са по-малко! Радвате ме с коментарите и разбирането! Поздрави!
ИзтриванеРадвам се, че отново си на линия, Сонче! Рецептата ми звучи доста интересно! Хареса ми букетът от подправки и на снимките изглежда супер апетитно! Не забравяй за хората, такива като мен :), които обичат да надникват тук и да черпят идеи. Поздрави и нестихващо кулинарно вдъхновение! Приятна вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти ,Снежи! Добре че има такива виртуални приятели като теб! Човек понякога има нужда от подкрепа и разбиране за да продължи. Желая ти много слънчеви моменти през есента.Поздрав!
ИзтриванеСоня, добре си дошла!
ОтговорИзтриванеУ дома сме любители на нахут, а и подправките са ми любими!
Отдавна пропускам думи на недобронамерени хора, но те разбирам за неприятното усещане!
Поздрави!
Благодаря за добрите думи, Дани! Дано да не те достигат недобронамерени хора и думи! Поздрав!
ИзтриванеДобре завърнала се, Сонче! И аз съм любителка на нахут, хареса ми цветното ти ястие! Не съм забравила за работата, която имаме да свършим с теб:) ...ще ти се обадя!
ОтговорИзтриванеНеприятно е и може да вгорчи денят ти такъв коментар, но както сама казваш ''никой не може да те обиди,ако ти не му позволиш''!
Топла прегръдка и отново добре завърнала се!
Благодаря ти, Ваня! Аз наистина си помислих, че си ме забравила! Ще очаквам....Сега имам много да разглеждам, че докато гледах бебето доста съм изпуснала :) от блоговете. Поздрав и хубава есенна вечер!
ИзтриванеДобре дошла, Сонче :) Започваш с нещо апетитно, което на два пъти се канех да опитам в един индийски ресторант у нас. Накрая все поръчвах нещо друго, но ми остана любопитството на какво ли е вкусял. Твоята версия звучи много апетитно. Ще трябва да потърся моя версия, вдъхновена от твоята и онази, която си представих в ресторанта (по описа).
ОтговорИзтриванеЧакам с нетърпение рецептите и на малък Ники :) Надявам се да не чакам до другото лято, а да ти ги изпраща презокеански :)
Благодаря ти мила! Нахутът е нещо сравнително ново за мен, но се оказа много добър продукт, засищаш, с ъс съдържание на ценни вещества и понася ВСЯКАВИ подправки и добавки, защото няма много богат вкус и аромат. Особено добър е за салати.Пробвай, ще очаквам твоята версия!Поздрави!
ИзтриванеОнзи ден писах и понеже имах проблеми с нета, дойдох да проверя за коментара:) Явно наистина не се е публикувал. Всъщност исках да те поздравя за завръщането, Сонче! Радвам се, че стоиш над такива неща! Блогът ти е прекрасен имаш невероятно семейство, при вас е уютно, вкусно и много приятно! Прегръщам те и очаквам нови предложения от Ники и от теб!:)
ОтговорИзтриванеблагодаря ти, Катя! Много мили и приятни думи, които топлят сърцето ми! Поздрави!
ИзтриванеАз пък предпочитам блоговете пред кулинарните книги именно заради личните емоции.
ОтговорИзтриванеСонче,може някоя манджа да съм пропуснала, но сватбата, Ники, бебето, прекрасните ти момичета винаги са ми пълнили душата.
Мир, любов и спокойствие за всички вас!!!
Благодаря, Вили! И аз не чета вече кулинарни книги, откакто има блогове, права си, че е много по-приятно, когато имаш възможност да опознаеш, макар и виртуално , пишещия. Поздрави и хубава нова седмица!
Изтриване