Питката е от изпитано многократно тесто. Публикувам защото пробвах популярното напоследък сред фейсбук групите оформяне. Не се получи особено добре при мен, но споделям опита за тези които се интересуват.
Продукти
тавата е 30 см
тесто
- 900-1000 г брашно
- 3 яйца + 1 белтък
- 200 мл прясно мляко
- 100 мл течна сметана
- 14 г суха мая
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- 1с.л. лимонов сок (оцет)
- 2 с.л. зехтин
- 1,5 ч.ч.настърган кашкавал
100 г разтопено масло
за намазване
1 жълтък 2 с.л.пр.мляко
Приготвяне
- маята се разтваря в затопленото мляко, добавя се захарта и 3-4 с,л брашно и се разбърква
- купата се покрива и се оставя да "шупне", мята се активира и сместа бухва за около 15 минути на топло
- в останалото брашно се прави "кладенче" и в средата се изсипва активираната мая, разбитите с вилица яйца(един жълтък остава за намазване), солта, лимоновия сок и зехтина
- замесва се тесто
- стъклена купа се намзава с мазнина и тестото се поставя в нея като се обръща 1-2 пъти, покрива се с фолио и се оставя да втасва на топло (фурната се загрява до 50 С и после се изключва).тестото удвоява обема си за около 30 минути - 1 час.
- втасалото тесто се смесва с настъргания кашкавал и се разделя на 3 топки
Първата топка се разточва на правоъгълник и се намазва с разтопеното масло.
Завива се на руло и се реже на кръгове с дебелина около 1 см.
Тавичката се маже с мазнина и по външния край се подреждат рулцата като крайните части се заделят за украса.
едната част се разточва на тънък правоъгълник, маже се с масло и се оформя на руло.
Другата част също се разточва на правоъгълник, в средата на който се поставя рулото.
Отсрани се разрязва на ленти, които се преплитат върху рулото(снимка).
Полученото плетено руло се оформя като кръг в тавата.
(ако не е достатъчно дълго се дооформя с остатъците от първото руло, като цветенца)
Третата топка се разделя на две части. От по-голямата се оформя топка, която се поставя в центъра на тавата.
По-малката се разточва на правоъгълник и се реже на лентички.
От лентичките се оформя решетка върху топката в средата.
( остана ми малко тесто и направих още една плетеница, около топката в средата)
Питката се оставя да втасва на топло във фурната.
Намазва се с разбития с млякото жълтък и се слага отново във фурната.
Включва се и се пече на 180 С ( 330 Ф, на bake) до зачервяване.
Изважда се и се оставя да изстине в тавата за 10-15 минути, покрита с кърпа.
И аз го видях това оформяне Сонче, но никак не ми стана ясно как ще го направя :)
ОтговорИзтриванеЗатова се радвам че така подробно си ни обяснила!
И твоята погача си има своя чар, а и съм сигурна че с това тесто е била много вкусна!
Поздрави и хубава неделя
Питката ти е невероятна,Соня!Сложна и красива оплетка,комплименти за старанието и подробното представяне!Пожелавам успешна нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви момичета ,ще се страем! както се отговаряше едно време! Следващия път...Поздрави, Роси, Дани!
ОтговорИзтриване