Може би най-популярната риба в България. Обичаме си я и я правя често. Най-вече на скара. Толкова често, че се учудих, че няма публикация за тази рецепта. За сметка на това има Скумрия във фурна и Варена скумрия в пикатен сос. Тук можете да прочетете и как си избирам скумрия. Указанията за филетиране повтарям по - надолу.
Бързам да поправя пропуска.
Продукти
за 2 порции
- 1 голяма непочистена риба (650 г)*
- лимонов сок
- черен пипер
- сол
- чесън на прах или любима подправка
Приготвяне
- рибата се размразява на стайна температура или на МВ
- главата се отрязва
- с остър нож корема на риба се разпаря като се започва от дупчицата в задния край
- изваждат се всички вътрешности
- рибата се измива много добре на течаща студена вода
- почиства се тъмна ципа, която покрива коремната кухина
- почиства се старателно черната ивица покрай гръбната кост
- отново се измива добре
- отрязват се всички перки, коремни, гръдни, при хрилете
- почистената риба се поставя на дъската с гърба към нас
- ножът се държи хоризонтално и се движи по гръбната кост, така се отделя чисто филе
- на другата половина от рибата се почистват костите с помощта на тънък остър нож (голямата кост се хваща с лявата ръка и се придърпва като с ножа в дясната ръка се отделя костта от месото)
получените 2 филета се поръсват обилно с лимонов сок, черен пипер и малко сол и се оставят се на хладно за 1- 2 часа или повече
така обработени филетата са готови за скара или пържене
- скарата се загрява на най-силната степен и едва след като се изключи релето, филето се поставя най-напред с кожата нагоре (месото е към скарата)
- пече се 4-5 минути, не се пипа докато не започне сама да се отлепя отстрани
- внимателно се проверява с щипката дали се отлепва цялото парче
- обръща се и се пече още 4-5 минути
сервира се веднага с резен лимон, каперси и салата (на снимката има печен картоф)
друг вариант е това
Най-много обичам скумрия и то точно на скара.Превъзходно си обяснила филетирането,Соня,комплименти!Хубав вторник пожелавам!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси! Хубава нова седмица и нат еб!
ИзтриванеИзглежда така апетитно, че ми се прияде, а аз напоследък спрях да харесвам рибата. Но на тази мога да усетя аромата... Поздравления! Красимира
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, Красимира! Такива коментари могат само да ме радват! Поздрави!
ИзтриванеПри цялото ми уважение към Вас,рибата винаги с кожата върху скарата и др.уреди за печене.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, благодаря за отделеното време. Когато сложите рибата с кожата към скарата тя се сгърчва защото се изсушава, а горната част остава по-голяма и се издува.Парчето става криво, извито като дъга.Не съм го чела, но от опит така правя!
Изтриване