Това е рецепта за това какво да правим, когато при разбиването на течна сметана се получи "пресечена" течност. Случва се, когато разбиваме течната животинска сметана продължително време, повече отколкото е необходимо.
Нямам снимки защото бях мноого ядосана, когато ми се случи тази неприятност!
Но мисля, че ще бъде полезно да споделя какво направих.
Приготвях Портокалово тирамису, и то в голяма доза.
Вече беше направен крема с жълтъците, маскарпонето и портокала.Оставаше да се прибави разбитата сметана с пудра захар.
Да, но я разбих малко повече от необходимото и маслото започна да се отделя на повърността.
Нямаше да ми стигне крема, ако не я сложа, нямах и други подходящи заместващи продукти.
Четох кой какво казал по въпроса, но май общото мнение беше, че не може да се използва за крем , а само за някъкъв сладкиш с печене.
Какво направих:
Тирамисуто стана чудесно! Кремът беше малко по-плътен от нормалното, но на вкусът беше непроменен.
- прецедих с цедка и отделих маслото и течността
- загрях течността (400 мл, като предварително отделих около 100 мл)
- в отделените 100 мл разтворих 2 с.л. брашно
- изсипах във врящата течност и с непрекъснато бъркане на слаб огън сварих много гъст крем
- оставих го да застине около 5 минути и добавих към него отделеното при цеденето масло
- разбърках, получи се гладък крем, който бързо добавих към приготвения вече крем с маскарпоне и жълтъци
- добавих разбитите белтъци
Ето още снимки на Портокаловото тирамису
Соня, чудесен е станал сладкиша!
ОтговорИзтриванеИ идеята ти за сметаната е много хубава!
Радвам се, че я сподели!
Поздрави и хубава вечер!
Сонче, благодаря много за полезната информация! Дано не се налага да се възползвам, но ако се случи, определено ще спасиш положението. А тирамисуто е просто блажено, много добре изглежда!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ето как кулинарния опит ти е помогнал отново да намериш решение,Соня,и със сигурност отново се е получил превъзходен десерт!Поздрави!
ОтговорИзтриване