Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

четвъртък, 24 януари 2013 г.

Крем супа от тиква и картофи



Нещо, което отчитам като пропуск, до сега не бях правила супа от тиква.Има много рецепти, доста подобни затова източник няма да цитирам.
Последният ми подстрекател беше Тилия . Мога да кажа само, че супата минава в графата  "редовно приготвяни".Заслужава си, опитайте!


Няма да й слагам етикет "българска традиционна кухня" въпреки, че тиквата е доста характерен продукт за нашата кухня.
Не знам защо много продукти, които виреят по нашите места не са се използвали в българската кухня или са се използвали ограничено.Така е с тиквата - печена, варена, баница.С това се е изчерпвала фантазията на домакинята, за съжаление.
Сега като се започне от октомври, та до края на зимата кулинарните блогове и сайтове преливат от рецепти за тиква...сладкиши, пайове, пудинги, кейкове, тиква с месо, тиква на суфле, тиква на чийзкейк и какво ли не още.
Може да погледнете Свинско с дюли, печено в тиква или пък Тиквен чийзкейк с карамелена заливка   в този блог.
Та и тиква на супа.


Ето каква беше моята крем супа от тиква.
Не посмях да я оставя само с тиква заради предубежденията на Главния дегустатор.Добавих и малко картоф за обогатяване на вкуса.
Макар че истината е, че тиквата е малко безвкусна и донякъде блудкава и разбирам всички, които не обичат този плод (или зеленчук?!).Затова се постарах с подправките! Истинският вкус е резултат  от подправките и добавките към супата.
Важното е, че ни хареса, беше одобрена и от Главният дегустатор и ще се прави пак.:).

Продукти 
за 4 - 5 порции


  • 400 г тиква (моята беше от белите "балка")
  • 200 г картофи
  • 2 моркова
  • 1-2 стръка праз
  • 1 стрък селари(целина)
  • 2-3 скилидки чесън
  • 2-3 тънки парченца пресен джиджифил
  • (1/2 ч.л. прах)
  • 2 с.л. зехтин
  • едро смлян черен пипер
  • 1/4 ч.л. индийски орехче
  • мащерка суха
  • 1 с.л. сол
  •  75 мл течна сметана                                   (на снимката са други количества)


 Калории - общо  894 Ккал
за 1 порция 224 Ккал


 Приготвяне

  • в тенджера се загрява мазнината и в нея се задушават нарязани на дребно празът, морковите, чесънът и джинджифилът
  • долива се 2 л вода и се добавят нарязаните на парчета тиква и картоф
  • посолява се и се оставя да ври до пълното омекване на зеленчуците - около 20 минути
  • пасира се или се намачква с прибор за приготвяне на пюре до получаване на гладка смес
  • прибавя се сметаната , черният пипер, инд. орех и мащерка и се слага да заври. разбърква с еи се оттегля от огъня
  • сервира се с парченца лимон и лимонов сок


21 коментара:

  1. Сонче уникална е станала супичката ти.
    В къщи много я обичат и скоро трябва да им направя и аз.
    Прекрасна вечер!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна е,ще ми се да я опитам Сонче,много апетитно изглежда крем супичката ти.
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Соня, и у нас в момента имаме супа от тиква!
    И аз я харесвам много!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  4. Соня, радвам се че съм била последния подстрекател, за да приготвиш тази толкова вкусна супа и още повече съм доволна, че главният дегустатор я е одобрил ! :)
    Благодаря, за доверието!
    Изглежда така апетитно, както е и наистина!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Много вкусна и питателна крем супа, Сонче! Изглежда чудесно!
    Сърдечни поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Цветна и красива е станала супичката! Тиквата е много полезна, браво, че ни я предлагаш на вкусна сипичка!

    ОтговорИзтриване
  7. Превъзходна ти е супата,Соня,и на цвят,и на вкус при толкова много зеленчуци и подправки няма как да не е била чудесна!Не съм приготвяла супа с тиква,но с месо съм правила яхния,вкусно беше.В Тунис също готвят тиквата с месо,там даже ми беше още по-вкусна.
    Приятен петък!

    ОтговорИзтриване
  8. Соня, страхотна супа си приготвила! Видно е, че супата от тиква " носи " различни подправки!
    Хубавото е, че нашето поколение готвещи създават нови традиции в приготвянето на добре познати продукти.
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  9. Още тези дни ще си я направя-чудесна е твоята супичка,Сонче!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря на всички ви, че се отбихте и уважихте скромната супичка:)На всички , които все още не са я правили препоръчвам да опитат!Благодаря ви Живе, Бети, Роси, Лучия, Дани, Тилия, Дани, Таня Здравче!

    ОтговорИзтриване
  11. Една подробност. Споменавате целина, а не казвате кога се прибавя към супата. Дали с чесънът, джинджифила и т.н. в началото или по-късно с тиквата, или пък накрая с останалитв подправки. Не, че е от мноого голямо значение. Току що приготвих супата по тази рецепта като сложих въпросната целина в началото и всичко е ок. Много е вкусна. Аз не съм привърженик на сметаната или млякото и готвя без тях всички крем супи и определено може и без тях- пак се получава много вкусно... Поздрави и благодарим за хубавата супа. Харесва ми, че има много подправки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Нед, радвам се, че рецептата ви е допаднала. Тиквата е малко безвкусна И подправките й идват добре. Наистина целината се слага в началото, добре че поправяме този пропуск! ! Поздрави!

      Изтриване
  12. Ами направо ме изкушихте да си направя и аз тази вкусотия, още повече, че разполагам и с всички продукти <3 Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано да ви хареса, Перличка! Ще се радвам, ако споделите! Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване
  13. Благодаря! Супата е уникално вкусна! Имайте предвид, че аз не обичам тиква, но си сипах два пъти. А и не само аз. Не сложих сметана, а при поднасянето я поръсих с пресен магданоз и крутони. Крутоните направих със зехтин, сол и богато овкусени със сух босилек и риган. Още веднъж благодаря за чудесната идея!

    ОтговорИзтриване
  14. Соня, изкуших се да приготвя крем супата с тиква и картофи. Наистина е вкусна и различна. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  15. Соня,изкуших се да приготвя крем супата с тиква и картофи. Стана много вкусна. Благодаря за рецептата! Блогът ти е много полезен.

    ОтговорИзтриване
  16. Много се радвам Нинка! Благодаря ти за доверието и споделеното! Ние често правим от тази супа и много ни харесва, дано и на вас! Поздрав и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  17. Наистина много вкусна супичка! Превъзходен вкус! Записвам си рецептата, за да си я имам за сезона на тиквата.

    ОтговорИзтриване
  18. Страхотна рецепта.Стана много вкусна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за доверието и споделеното, радвам се , че ви е допаднала рецептата! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow