Колебаех се дали да публикувам тази рецепта защото нямам хубави снимки.
Но пуйката беше толкова вкусна, портокалово ароматна и събрах толкова много овации от гостите , на които беше предложена, че реших - не може да не споделя тази вкусотия.
Самото месо ухае на портокал, карамфил и още нещо!
Освен това е подходящо за Новогодишното меню, ако все още не сте решили какво да е основното.Гарантирам, че няма да съжалявате!
Описанието изглежда дълго , но не е трудно!
Печена пуйка се приготвя сравнително рядко, тъй като е по-голяма птица и е подходяща за повече хора и празници.Аз правя поне веднъж годишно, понякога и повече, в последните десетина години.Най-често съм използвала изпитаната ми рецепта за Печено пълнено пиле , но понякога и експериментирам.Както тази година.
Нали вече имам кулинарен блог....реших, че трябва да е нещо по-интересно:)
Била съм в САЩ за Деня на благодарността, когато цялата страна е само на тема ''пуйка''. Магазините преливат от разнообразие на пуйки и готови пълнежи. По тази причина се спрях на рецепта от блога на Ани , чийто публикации много харесвам .
Аз естествено нещо съм променила.И така основното беше мариноването на птицата
Продукти
за маринатата (пуйката тежеше 3,4 кг)
- 1 глава кромид лук, нарязана на 4
- 1/2 ч.л. канела
- 2-3 пръчици карамфил
- 1 с.л. сол
- 1 с.л. захар
- 1 лимон - използват се и сокът и кората
- 1 портокал - използват се и сокът и кората
- 1,5 л вода
- 1 чаша бяло вино
- 50 мл водка или друг алкохол
- 10 зърна черен пипер
Приготвяне на маринатата
Продуктите за маринатата се смесват в дълбок съд - лимонът и портокалът се изстискват. Пуйката се потапя, а отгоре върху нея се нареждат корите от лимона и портокала.Трябва да престои там поне 10 часа, като по възможност я обръщате за да поеме добре от всички вкусове.
Продукти за плънката
- 1 глава кромид лук
- 200 г ориз
- 1с.л. олио + 1с.л. масло
- 1 к.ч. орехи
- 1 к.ч. стафиди
- 1/2 к.ч. сушени червени боровинки
- 1/2 к.ч. нарязани на кубчета сушени кайсии
- 1 к.л.сол
- 1/2 к.л. млян черен пипер
- 2 с.л. стрит сух босилек
Приготвяне на плънката
Лукът се нарязва на много дребнои се задушава в мазнината до омекване.Добавя се оризът и се пържи до пбеляване.Прибавят се Орехите, сушените плодове и подправките.Залива се с 1 и 1/2 ч.ч. вода и се изчаква докато оризът я поеме.Отдръпва се от огъня.
Продукти за ароматно масло Продукти за глазура
- 100 г масло - портокалов сок от 1 портокал
- 1 с.л. червен пипер - 1.с.л. мед
- 1 ч.л. джинджифил - 1 сл. горчица
- 1 с.л. сух риган
- 1/2 ч.л. смлян черен пипер
- 1/2 ч.л. смлян карамфил
- сол
Всичко се смесва в 2 отделни купички като се разбърква с лъжица.
Приготвяне на пуйката
Замразената птица се размразява в хладилник около 3 дни , а на стайна температура за около 24 часа.Измива се и се маринова в маринатата за минимум 10 часа.Отново се измива ( не е задължително) и се подсушава с домакинска хартия или кърпа.
Кожата на гърдите се повдига с ръце и там се пъхва половината от ароматното масло, между кожата и бялото месо .
С лъжица се напълва с приготвената оризоваа плънка.Зашива се с игла и конец.
Така приготвена пуйката се слага в кисе за печене, което се надупчва с игла на 3 места и се затваря.
Кисето се поставя в тавичка , а тя във загрята до 220 С фурна.
Печката се намалява след 5 минути до 180 С.
Пуйката се пече около 2, 5 часа, докато месото от краката започне да се отделя.В моя случай имаше специален индикатор, който изскача, когато месото достигне определена температура и е готово.
Кесията се маха и пуйката се маже с останалото масло и глазурата.Запича се още малко , само докато придобие златист цвят.
Реже след като застине.Сервира се като във всяка порция се слага и от бялото и от червеното месо, залети със соса отделен при печенето и от плънката.
По желание соса може да се сгъсти със брашно и сметана.
Може да се направи допълнително и картофено пюре, но плънката е особено вкусна и ароматна, така че не е необходима друга гарнитура.
Невероятно ястие, браво Соня! Изключително подходящо за празниците наистина, а аз, за съжаление, мога да му се наслаждавам само на снимките, защото у нас не всички ядат птици и избягвам да ги приготвям :( И все пак е страхотно, аз с удоволствие бих опитала..
ОтговорИзтриванеНай-хубави пожелания и весело посрещане на Нова година! :)
Здравей Мария, мисля, че тази рецепта може да се приспособи за по-малка птица, например пиле, така че да могат да си хапнат поне тези, които обичат!Пък , кой знае, може и другите да я харесат:)
ОтговорИзтриванеПоздрави и благодаря за милите думи!
Аз не готвя често, но реших да експериментирам с тази рецепта. Стана уникално вкусна пуйка за празника. Благодаря!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за доверието и споделеното! Много ме зарадвахте! Желая ви успешна 2019 година
Изтриване