Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

петък, 30 декември 2011 г.

Сладкиш с печени ябълки и крем - по Йоли

 Време е за нещо по-леко, след толкова баклави и баници:)






Пак ''преписвам'' от Йоли, но какво да се прави -  като нея друга няма! Всичките й рецепти са интересни и най-вече точни  за изпълнение!
Този път с промени -   модификация в крема и покритието.Нямах готов крем и приготвих обикновен крем с жълтъци, а белтъците използвах за покриване на сладкиша.Получи се много лек и приятен десерт.


Продукти за тестото

125 г меко масло
3 с.л.захар
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
1 яйце
200г брашно
1/4ч.л.бакпулвер
форма 26 см

пълнеж

5-6 ябълки
2 с.л.масло
5 с.л.захар
1/2ч.ч.стафиди или други сушени плодове
1/2ч.ч. накълцани ядки по избор
2-3 с.л.коняк или ром
настъргана кора от 1/2 лимон

крем

0,5 л прясно мляко
2 жълтъка, белтъците се използват за покриване на сладкиша
2 с.л. брашно
250 г квасена сметана
захар на вкус
Калории

Килокалории: 4246 .
Калции: 1311.2 мг
Протеини: 90.72 г
Въглехидрати: 457.545 г
Животински мазнини: 222.95 г
Растителни мазнини: 5.12 г
 за 1 порция  265 Ккал
    
Приготвяне

* Обелете ябълките и ги нарежете на парченца. Сложете ги в тавичка,посипете ги със захарта,сложете маслото и лимоновата кора,полейте с коняк и изпечете докато омекнат и леко се карамелизират. Извадете ги и прибавете стафидите и ядките. Оставете плънката да се охлади.

* Разбъркайте маслото със захарта и ванилията. Прибавете яйцето и лимоновата кора. С брашното,предварително примесено с бакпулвера бързо замесете меко тесто.

* сварете крем от посочените продукти( участват само жълтъците) като добавите накрая разбитата сметана.Белтъците разбийте отделно

* Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. Сложете 2/3 от тестото върху нея и с пръсти го разнесете равномерно по дъното на формата. Не е необходимо да го разточвате на кора и после да го прехвърляте във формата. Така е много по-лесно. С остатъка от тестото направете тънки фитили и ги залепете по страницата на формата. Отново с пръсти притиснете и оформете висок борд. С вилица надупчете маслената  кора.

* Сипете ябълките върху тестото и ги разстелете равномерно. Върху тях излейте крема. .Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна за около 40 мин. Може да проверите дали сладкиша е изпечен като натиснете леко с пръсти крема отгоре. Трябва да е еластичен,но не твърд.

* Върху крема изсипете, като заглаждате, разбитите с пудра захар белтъци.Запечете само отгоре за 10 тина минути.

* Сервирайте сладкиша добре охладен  .


1 коментар:

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow