Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

вторник, 27 декември 2011 г.

Ароматни чеснови хлебчета с билки

Откакто имам кухненския робот, който меси сам,  започнах по-често да правя неща от тесто с мая.тези хлебчета видях в няколко блога, не знам кой точно е първоизточникът, но аз ползвах най-вече рецептата на Йоана



Резултатът беше отличен, имах гости и те останаха очаровани.Снимките не са добри не дават ясна представа.Отбелязвам си да пробвам с различни подправки.Аз имах само сухи подправки,  но мисля, че не е фатално. Давам рецептата от Йоана:

Продукти:
  • 8 големи скилидки чесън
  • 300 мл. прясно мляко
  • 400 гр. брашно + допълнително за омесване
  • 1 чаена лъжица сол
  • 7 гр. суха мая за хляб
  • 2 супени лъжици ситно нарязани пресни билки – мащерка, риган, босилек и розмарин( при мен бяха сухи и без розмарин)
  • 2 супени лъжици олио
  • 1 яйце, леко разбито
  • 1 супена лъжица мед
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 2 супени лъжици прясно мляко за намазване
  • едра морска сол за поръсване - нямах и наръсих малко обикновена  и сусам

Калории


Килокалории: 2278 .
Калции: 826 мг
Протеини: 77.74 г
Въглехидрати: 349.1 г
Животински мазнини: 39.05 г
Растителни мазнини: 24.3 г

за 1 хлебче - 228 Ккал 





Приготвяне

Чесънът и млякото се слагат в малка касерола. Слагат се да заврат. Температурата се намаля и сместа се оставя да къкри 15 минути. Отстранява се от огъня и се оставя да се охлади леко.
Сместа се слага в блендера на кухненски робот и се пасира.
Брашното се пресява със солта. Слагат се в купа и към тях се добавят маята и билките. Объркват се. Прави се кладенче и в него се слагат медът, олиото, млякото с чесъна и яйцето. Разбърква се с дървена лъжица докато се образува тесто. След това се пренася върху набрашнена повърхност и се меси 3 минути.( тук аз включих машината). Ако е необходимо се добавя още малко брашно.
Тестото се поставя в купа намазана с олио. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 1 час.( Аз го втасвах във фурната за 25 минути се утрои)
Втасалото тесто се премесва за 1 минута.Тук аз добавих белени тиквени семки. Разделя се на 8 парчета, които се оформят на топки. ( Аз направих 10 по-малки, а както се надуха , може и 12) Подреждат се в намазана с олио тава. С остър нож на повърхността на топките се правят разрези на кръст.

Хлебчетата се покриват с кърпа и се оставят 30 минути за повторно втасване.
Намазват се с малко прясно мляко и се поръсват с едра морска сол.
Пекат се в предварително нагрята фурна на 180°C за 30 минути.



 















Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow