Това е едно предястие, което правя вече няколко пъти в различни варианти, с различен пълнеж, но най-харесвана се оказва рецептата на Мария.Тя използва спанак и синьо сирене.
Ето и рецептата, която се получи най-добре при мен:
8 бр. готови кори за баница
200 г пресен почистен спанак
50 г синьо сирене ( може и без него)
150 г бяло саламурено сирене
50 г кашкавал
3 яйца
2 с.л. зехтин
олио за намазване на корите
Спанакът се измива и подсушава.Нарязва се на дребно и се задушава в 1-2 с.л зехтин само за 2-3 минути, да омекне.
Две яйца леко се рабиват и се смесват със сирената (бяло и синьо или каквото друго имате надробено или настъргано).
Смесват се спанакът и яйчната смес.
Корите се слепват с олио по 4.Разрязват се на 6 части.
Кофички за крем-карамел или форми за мъфини се намазват с олио.Нарязаните кори, както са 4 пласта, се поставят във формичките и се притискат до оформяне на кошничката.Стърчащите части се подвиват навътре.
С лъжица се разпределя плънката.
Последното яйце се разбива леко и се смесва с настъргания кашкавал.Поставя се върху спаначената смес.Така ще образува отгоре хубава коричка.
Пече се на 180 С за около 15 минути.
Варианти на други пълнежи
Ето и рецептата, която се получи най-добре при мен:
Продукти за 12 кошнички
8 бр. готови кори за баница
200 г пресен почистен спанак
50 г синьо сирене ( може и без него)
150 г бяло саламурено сирене
50 г кашкавал
3 яйца
2 с.л. зехтин
олио за намазване на корите
Приготвяне
Спанакът се измива и подсушава.Нарязва се на дребно и се задушава в 1-2 с.л зехтин само за 2-3 минути, да омекне.
Две яйца леко се рабиват и се смесват със сирената (бяло и синьо или каквото друго имате надробено или настъргано).
Смесват се спанакът и яйчната смес.
Корите се слепват с олио по 4.Разрязват се на 6 части.
Кофички за крем-карамел или форми за мъфини се намазват с олио.Нарязаните кори, както са 4 пласта, се поставят във формичките и се притискат до оформяне на кошничката.Стърчащите части се подвиват навътре.
С лъжица се разпределя плънката.
Последното яйце се разбива леко и се смесва с настъргания кашкавал.Поставя се върху спаначената смес.Така ще образува отгоре хубава коричка.
Пече се на 180 С за около 15 минути.
Варианти на други пълнежи
- :задушен кромид лук с гъби и сметана, покрити с цяло яйце
- комбинация от различни сирена с разбито яйце
С удоволствие чета Вашите рецепти
ОтговорИзтриванеБраво,страхотни станаха и много лесни :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за споделеното! Радвам се много , че рецептата ви е допаднала! Поздравии да ви е сладко!
ИзтриванеIzglezdat prekrasni,a i sa zdravoslovni.Blagodaria za retseptata.
ОтговорИзтриване