Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (4) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (145) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (55) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (14)

търся в този блог

вторник, 19 февруари 2013 г.

Телешко с картофи



Едно от най-популярните ястия в нашата кухня.
И разбира се с най-различни рецепти.
Споделям как го приготвям аз. Количествата са съвсем ориентировъчни.Признавам си,че не са точно измерени.
Продукти
за 6 порции


  • 800 г телешко месо без кост
  • 1,5 кг картофи
  • 4-5 с.л. масло
  • 2 глави лук
  • 1 морков
  • 3 скилидки чесън
  • 1 малка чушка
  • стрък целина
  • джинджифил( 1/2 ч.л. или 1см настърган корен)
  • 1 с.л.сол
  • черен пипер
  • 1 с.л. червен пипер
  • 3-4 с.л. доматено пюре
  • босилек или чубрица


   Приготвяне

  • вече съм споменавала, че не може да   се разчита на качеството на телешкото месо. Заради това най-напред сварявам месото, цялото парче, до готовност.В подсолена вода , за около час, и повече, ако е необходимо.
  • в отделен съд се загрява мазнината и в нея се задушават за много кратко, за  3-4 минути чесъна, стария лук, моркова, целината и чушката .Всичко нарязано на дребно. 
  • добавя се джинджифил и червения пипер
  • Залива се с малко от бульона, така че само да се покрият зеленчуците и задушаването продължава на слаб огън до пълно омекване на зеленчуците.
  • картофите се белят и нарязват на едри кубчета и се добавят в тенджерата
  • залива се още малко бульон, но само, колкото едва  да ги облее
  • вари се 10 минути и се добавя доматеното пюре(или домати от консерва 1 ч.ч.)
  • вари се на слаб огън още 5-6 минути.Сосът трябва да е гъст, а картофите добре сварени
  • наръсва се с магданоз, босилек или чубрица



15 коментара:

  1. Популярно, защото е много вкусно!
    Сонче, много апетитно си го поднесла!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Традиционно и вкусно Сонче:)Отлично си се справила!

    ОтговорИзтриване
  3. Това е любимото ястие на децата, със телешко и свинско, но мама го приготвя, аз не мога така. Страхотно е Сонче! Много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  4. ne razbrah,kakuv bulion?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. бульонът е течността(водата) в която е варено месото

      Изтриване
  5. А кога се прибавя месото към зеленчуците?

    ОтговорИзтриване
  6. Зддравейте, извинявам се за закъснението, но в момента съм извън България. Свареното месо се прибавя заедно с картофите. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря за рецептата, получи се много вкусна гозба!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гергана! Радвам се, че ястието виме допаднало! Поздрави!

      Изтриване
  8. А вместо да варим месото предварително, става ли да го запържим леко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, както съм споменала по-горе, много зависи от телешкото.Ако сте сигурни че е от младо животно, може и да го запържите и да го варите със зеленчуците, но все пак това месо изисква продължително варене!Затова препоръчвам сваряването му до готовност предварително.Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора! Месото е от младо животно, купувам ги от човек, които гледа на село, та затова попитах :)) Искам да стане крехко месото (до колкото е възможно, щом говорим за телешно), но ще следвам напълно вашите инструкции.

      Изтриване
  9. В отговор на въпрос дали може ястието да се приготви в гювеч - да.Но месото трябва да се пече отделно предварително.Иначе картофите ще станат на каша. Ето по тази рецепта. http://mysweethobby.blogspot.com/2013/06/blog-post_29.html.
    Поздрави и да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...