Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (13) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (133) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (188) домашно консервиране (6) дребни сладки (30) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (60) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (32) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (19) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (24) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (84) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (53) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (1) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (15) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

петък, 18 януари 2013 г.

Торта шоколадово-портокалов мус с маскарпоне




Продукти
за 8-10 порции
форма  18-20 см
блат
  • 3 белтъка
  • щипка сол
  • 1 жълтък
  • 50 г захар
  • 1 с.л. олио
  • 3с.л. брашно
  • 1 с.л. какао
  • 5 с.л. смлени орехи
за муса
  • 100 мл портокалов сок
  • кора на 1/2 портокал
  • 1 с.л. коняк
  • 130 г маскарпоне
  • 3 яйца - ж и б отделно
  • 50 г захар
  • 150 г шоколад готварски
  • 100 мл течна животинска сметана
  •  2 с.л. пудра захар 
  • 1 п. желатин
  • допълнително  150 мл прясно мляко
 Калории - общо 3223 Ккал
за 1 порция 403 Ккал

 Приготвяне

портокалова редукция
  • портокаловият сок се вари до сгъстяване заедно с портокаловата кора
  • прецежда се и се оставя настрана
блат
  • белтъците се разбиват на твърд сняг със щипка сол и няколко капки портокалов сок
  • прибавя се захарта  и разбиването продължава до пълното й усвояване
  • добавят се олиото и леко разбитият жълтък и се разбива
  • брашното, какаото и смлените орехи се смесват в купа
  • внимателно се прибавят разбитите белтъци като се бърка с шпатула
  • тестото се изсипва в застлана с хартия за печене форма
  • пече се на 200С за около 20 минути
  • изважда се и се оставя да изстине
мус
  • жълтъците се разбиват със захарта с помоща на  миксер на водна баня
  • бъркането продължава около 10 минути, до сгъстяване
  • прибавя се редуцираният портокалов сок и конякът и се разбърква добре
  • желатинът се залива с 2-3 с.л. студена вода и се оставя да набъбне
  • сметаната се загрява, без да заври, и в нея се слага набъбналият желатин
  • добавя се и начупения на дребно шоколад
  • разбърква се до пълното разтваряне на шоколада, като ако е необходимо се загрява допълнително
(аз правя всичко на МВ, но може и на водна баня)
  • маскарпонето се разбива с пудрата захар и се смесва с охладените жълтъци
  • прибавя се и шоколадът, разтворен в сметаната
  • белтъците се разбиват на твърда пяна и много внимателно се прибавят към шоколадовата смес
  • блатът се поставя на дъното на тортена чиния и се стяга с пръстен
(Аз използвах по-малка форма, а не тази в която е печен)
  • полива се с прясното мляко
  • отгоре се излива шоколадово-портокаловия мус
  • оставя се в хладилник за няколко часа
  • изважда се от формата и се украсява по желание с плодове, портокалови корички или шоколад
Реже с нож потопен в топла вода.


Сервира се с чаша хубав коняк!

Рецептата е с идеи от Диана и Йоли .

11 коментара:

  1. Приказна е, Соня :)
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви Дани, Живе, наистина е неустоима!

      Изтриване
  2. Разкошна е, Соня! И наистина идеална за коняк.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дени, твоята оценка ме ласкае!Радвам се, че ти допада!Поздрави!

      Изтриване
  3. Страхотна е! Много обичам такива кремести торти и си придърпвам последното парче :)
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Приказно вълшебна изглежда тази торта, Сонче! Представям си нежния шоколадов вкус... и оставам без думи. Поздрави и хубава събота!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна е! Много нежна, много красива и много вкусна!

    ОтговорИзтриване
  6. Соня, как обичам такива мусове! И с портокалов вкус!
    Чудесна торта!
    Приятни събота и неделя!
    И внимавай с коняка :)

    ОтговорИзтриване
  7. Приказна е,Соня,
    шоколад, портокал, маскарпоне и орехи - великолепна комбинация!
    Много фина, нежна и изкушаваща торта,
    моите поздравления, ароматни и сладки почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Фантастична е, Соня! Толкова приятни вкусове! Взимам си едно-две парченца :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...