Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (15) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (30) гост (9) гостуване (1) десерти (195) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (30) за празник (104) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (23) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (5) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (146) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (10) предястие (59) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (87) сос(дип) (1) спанак (27) супа (27) тестени (55) тиква (9) тиквички (17) торта (52) френска кухня (27) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (15) чия (2) шоколад (30) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

четвъртък, 26 април 2012 г.

Пилешко филе на тиган с кашкавал и шунка(пиле салтимбока)

Откакто намерих старите книги, благодаря на подстрекателите, си чета рецепти от тях. Днешното предложение е от ''Модерна кухня - основни ястия'' и се казваше Пиле Салтимбока докато разбрах, че не мога да намеря градински чай!. Все пак реших да направя нещо подобно:)



Салтимбока  присъства в доста блогове, както показва справката на Гугъл.Всеки е правил своя модификация.И в моята книга пише, че означава ''скок в устата'' на италиански и, че се приготвя  с крехко телешко, прошуто , масло  и бяло ароматно вино.Основната подправка е градински чай(салвия).
Аз използвах пилешко, шунка и кашкавал, а за повече аромат добавих чесън и розмарин. Получи се много вкусно и ароматно месо с топящ се кашкавал:).
Ето и моето ястие, за което не твърдя че е Салтимбока:
 
 Продукти
 за 2 порции

  • 2 пилешки пържоли , бяло месо( 300 г)
  • 4 тънки парчета кашкавал -50 г
(пробвах и с готовия чедър за сандвичи, съшо беше добре)
  • 4 тънки резена шунка - 50 г
  • 2 с..л.масло
  • 2-3 с.л. брашно
  • черен пипер, скилидка чесън, стръкче розмарин
  • 1 каф. чаша сухо бяло вино

 Калории - общо 1038 Кал
на 1 порция  - 520 Ккал
 
Приготвяне
  • всяка пържолка се разрязва хоризонтално на 2 за да се получат 2 по-тънки
  • върху тях се подреждат парче кашкавал и шунка като се захващат с клечка за зъби - сн.1
  • овкусява се с черен пипер и се овалват много добре в брашно
  • маслото се разтопява в тигана (не трябва да е много силен огъня, може да се сложи и една лъжица зехтин) и в него се пускат скилидката чесън и клонче  розмарин- сн.2
  • приготвените пържолки се пържат първо откъм шунката, а след това се обръщат сн.3,4
  • изваждат се чиниите  за сервиране
  • в тигана се сипва виното и се разбърква за няколко минути докато се сгъсти
  • с полученият сос се заливат пържолките



Сервират се със салата или/и гарнитура.

4 коментара:

  1. Оооо чудесна рецепта ,Сонче ...много ми хареса , а аз твърдя ,че си е салтимбока :), звучи толкова вкусно ,че наистина скача право в устата :))....
    Още утре ще я пробвам , че забърках за вечеря една пица ,късно виждам рецептата ти :) ...
    Хубава вечер от мен и сърдечна прегръдка !
    Опс , забравих да кажа за книгата колко е хубаво когато преоткрием нещо позабравено :))..

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче,не съм го правила по този начин но ми хареса.Мога да ти изпратя градински чай/салвия /.Имам си в двора на село и през цялата година може да се ползва.Много е полезен и за кашлица.
    Хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, чудесно е това ястие! Месцето, кашкавала - скокнат ли - няма да ги изпусна:). Пожелавам ти приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Mm che vkusno I az shte opitam :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...