Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

петък, 24 февруари 2012 г.

Питка цвете


Posted by Picasa

 Забавих публикацията защото исках да снимам питката разчупена, нооо, не стана.Питката беше за моите родители и вечерта осветлението там беше много слабо и няма снимки, ще трбва да ми се доверите:) . Питката си заслужава да бъде отбелязана.Аз се притеснявах за вкуса защото тестото е по-твърдо от обикновено( за първи път правя точно тази рецепта), но питката беше мекичка отвътре, а горните листенца са леко хрупкави.С една дума, доволна съм.



Започвам с източниците на рецептата, които съм ползвала - Петя Славчева,   която е разказала много добре как се прави , а рецептата й е точен превод от един румънски блог,*  където пък можете да видите подробни снимки.Аз си позволявам само бележки .
За тези, които решат да се захванат с тази красота, препоръчвам да спазват много точно указанията за да имат добър резултат.При мен се получи от първия път.


 а това е вторият ми опит:)!


* връзката към този блог изтрих защото генерира спам, ако се интересувате, моля пишете ми      й мейл и ще ви я изпратя 



Продукти
получава се 1,4 кг тесто
  • 760 г брашно
  • 250 мл прясно мляко
  • 125 мл олио - аз сложих зехтин
  • 2 бр. яйца, моите бяха L
  • 10.5 г суха мая /за 750 г брашно/- то е 1,5 пакетче
  • 1 ч.л. захар
  • 2 ч.л. сол
  • аз добавих и 1 с.л. лимонов сок
За намазване на листовете:
  • 100 г масло
За намазване и поръсване на питката:
  • 1 бр. жълтък
  • 30 мл прясно мляко
  • 2-3 с.л. сусамово семе
Приготвяне

  • Брашното се пресява 3 пъти
  • Замесва се тесто от 1-2 чаши брашно, топлото мляко( 30 сек.на МВ) и маята и захарта.Оставя се да втаса 15 минути.(това се отнася за сухата мая на Йоткер, на опаковката пише така да се втасва предварително за по-добър резултат)
  • В купата на миксера се смесват втасалото тесто, останалото брашно , солта, зехтина и яйцата.На моята машина й отне около 15-20 мин., с кратки прекъсвания , за да омеси тестото.
Сигурно може и на ръка, но тестото  е доста трудно за обработка защото е твърдо.
  • Оставя се да втасва до удвояване на обема.Поставя се в намаслена купа, покрито с кърпа.При мен в печка, предварително загрята на 50 С и след това изключена, тестото втаса за 30 минути. 
  • Маслото, което ще се използва за намазване на листата, се разтопява.
  •  Втасалото тесто се обръща върху плота. Работи се с леко намаслени ръце, за да не лепне. Разделя се на две равни части (за по-голяма точност може да се премери). 
  • Взема се едното парче. От него ще се оформи големия *венец* (корона). Разделя се на 5 равни части (може и те да се претеглят, за да са еднакви). Всяка топка се разточва на лист с диаметър около 22 см.Последната всъщност трябва да е по-голяма.
  • Приготвя се тавата за печене.Аз го пекох в голямата плоска тава, която върви с печката.
  •   На дъното на формата се слага хартия за печене. Отгоре се поставя първият лист тесто и се намазва с разтопено масло. Последователно отгоре се слагат още 3 листа, като всеки се намазва с масло. Петият лист малко се доразточва, така че като се сложи върху четирите намаслени листа, да покрива краищата им и ръба му да достигне дъното на тавата. Този лист НЕ се маже с масло. 
  • Правят се 4 прави разрязвания върху тестото, като се започва на 1 см от края , през средата, до 1 см на противоположния край. Оформят се 8 сектора. Взема се внимателно върха на един сектор от средата и се обръща навън. Последователно се обръщат всички сектори. Така се образува един *венец* (корона). След като се направи първият *венец*, започва да се прави по-бързо и вторият. 
  • За целта се отрязва едно парче - около 1/4 от втората половина на тестото. Това парче по-късно ще се постави в средата на хляба. Оформя се на топка и се оставя настрана.
  • От останалото 3/4 тесто се оформя малкият *венец*. Тестото се разделя на 5 равни топки. Всяка топка се разточва на лист с диаметър около 14 см. Процедира се като при големия венец - последователно се намазват 4 листа с разтопено масло и се слагат един върху друг, а отгоре - петият лист, малко по-разточен и не се маже с масло.
  •  Така оформеното тесто се премества внимателно в средата на големия венец, на празното място. Разделя се на сектори, както се раздели първият венец, НО! ВНИМАНИЕ! Този път трябва така да се разреже, че разрезите да са перпендикулярни към средата на листенцата от големия венец. Когато се обърнат листенцата на малкия венец (връхчетата на новополучените сектори) навън, то те трябва да попаднат МЕЖДУ листчетата на големия венец, а не върху тях. (тук може да се наложи да подредите по-добре листенцата едно по едно).


  • След като двата венеца са готови, в средата се поставя отделената топка тесто.Аз отделих малко от това тесто и направих от него и три охлювчета, които сложих в средата върху топчето.
  • Питката се оставя да втаса за още 30 минути. След това се намазва с разбития с млякото жълтък и се поръсва със семената (в средата с ленено семе, а листенцата - със сусамовото семе).Аз използвах слънчоглед и сусам.


  • Пече се на 160 С с вентилатор ( 180 С без) около час, аз пекох 55 минути, като на 35 тата минута покрих питката с алуминиево фолио защото вече се беше зачервила.

може да сложите на дъното на фурната малка тавичка с вода по време на печенето
изважда се,  напръсква се с вода и се покрива с кърпа.





 

27 коментара:

  1. Много красива ! Чудесна питка ,Сонче ! Гледам я аз ,че се върти из блоговете ,ама нямам смелост да я направя ....вижда ми се много трудна ,та ще и се радвам само така :)!
    Хубав следобед и слънчеви събота и неделя !
    Чао ! От мен голяма прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна е :)
    Като цъфнало цвете :)
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Е, и ти си от магьосниците, дето въртят чудеса с тесто яно:)
    Изглежда просто превъзходна!

    ОтговорИзтриване
  4. За първи път виждам питка Цвете с по пет пласта....просто е съвършена,Соня!
    Комплименти,справила си се блестящо!Питката е много красива и с отлично оформени слоеве!

    Хубави почивни дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  5. Браво! Истинска красота! Страхотно произведение от тесто си сътворила, а на тези умения само мога да се възхищавам!
    Хубави почивни дни от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Уникално красива пита си направила Сонче, истинска майсторка си, напълни ми очите !!!

    Прегръдки, Маги :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ауууу, разкош!
    Да са живи и здрави родителите ти и все с такива хубави питки да ги радваш.

    ОтговорИзтриване
  8. Соня,питката е разкошна,но ме заинтригува и маслената пита ,а не намирам рецептата.Моля те сподели я.

    ОтговорИзтриване
  9. Соня,питката е разкошна,но ме заинтригува и маслената пита ,а не намирам рецептата.Моля те сподели я.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не знам какво е станало, ето връзка към Маслена погача

      http://mysweethobby.blogspot.com/2011/11/blog-post_11.html

      Изтриване
  10. Питката наистина изглежда уникално! Мисля тези дни да се опитам да я направя, но надали ще е чак толкова сполучлива! :) Исках да попитам, мекичка ли става и остава ли такава и като престои, че мисля с нея да ходя на гости :) другото което е, мисля да я омеся на ръка, понеже нямам къде другаде, дано се справя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Светлана, това е домашно тесто, без подобрители и като такова бързо остарява, т.е. за 1 ден може да е мека, но после зависи от съхранението.Може да се омеси на ръка, важно е желанието:)Опитайте и след това споделете!Успех!

      Изтриване
  11. Izglejda mnogo dobre pozdravleniq.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, опитайте, не е трудно, ще останете доволни от резултата!

      Изтриване
  12. Питката е страхотна! Браво, Соня! И рецептата е точна. Вече я направих и стана чудесна! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че сте се доверили на рецептата!Благодаря и за милите думи!Хубави празници, Ви желая!Поздрав!

      Изтриване
  13. Прелест- само това е достатъчно ! И вкуснаа..
    Направих я и си я почти хапнахме цялата 4 човека.
    Приказна вкусотийка. Огромни благодарности за подробната рецепта.
    Да си жива и здрава да ни радваш с още такива вкусни красоти !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието, Бинче!Радостна съм, че е била успешна питката и ви е харесала!Поздрави!

      Изтриване
  14. Питката е страхотна! Месих я на ръка и дозата беше двойна. Майка ми, която до сега е правила питките вкъщи каза, че вече може спокойна да умре! Това е уникален комплимент от нейната уста :-D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, Рангелова!Радвате ме безкрайно, поздрави на майка ви!Благодаря за доверието и споделеното!

      Изтриване
  15. Днес ще правя прощапулник на синът ми! Питката ще е пак тази! Огромни благодарности още веднъж за рецептата! Продължавайте да творите, за да мога да крада идеи :-*

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте!
    Бях се зарекъл никога да не опитвам да правя тази питка,но.......днес,като я видях(случайно),сторих грях,престъпих клетвата и........замесих.
    Да видим какво ще се получи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че сте се доверили на рецептата! Дано да ви е харесала питката! Ще се радвам, ако споделите! Поздрави!

      Изтриване
  17. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  18. Направих я. Допуснах няколко грешки,но като за първи опит,мисля,че се получи. Много добре е обяснена последователността,поздравления за което,просто съм малко бавен. Следващият път ще е още по хубава.

    ОтговорИзтриване
  19. Много ви благодаря, че споделихте! Такива коментари ме радват безкрайно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow