След палачинковата торта с навити палачинки ми се искаше да направя и такава с редени палачинки.Но да не е традиционната с шоколад, а нещо с крем.Тогава видях Червената палачинкова торта тук и решението беше взето бързо.Още повече, че тортата беше за приятели, които много харесаха Торта червено кадифе, която бях правила за тях по-рано, впечатлени от любимият им червен цвят.
Тортата е много впечатляваща при разрязване, направо изненада.
Рецептата е променена от цитираната.Всеки си има своя рецепта за палачинки, така че можете да приготвите палачинките по любимата ви рецепта. Аз използвах тази.
Продукти
за форма с диаметър 22-24 см
12 - 16 порции
за палачинките - около15 броя
4 яйца
1 ч.ч. захар
2 с.л. разтопено масло
3 ч.ч.прясно мляко
3 ч.ч. брашно
1 п. бакпулвер
ванилия
няколко капки червена боя
олио за пържене
за крема
3 жълтъка
30 мл бяло десертно вино с подсилено алкохолно съдържание (Мускател)
500 мл прясно мляко
3 с.л. нишесте (с връх)
7 с.л. захар*
ванилия
50 г бял шоколад(може и без него)
5 г желатин
300 г маскарпоне
за украса
100 г маскарпоне
100 мл течна сметана
2-3 с.л. пудра захар
* захарта е на вкус, ако обичате по-сладки десерти, увеличете количеството
Време за приготвяне:
- за подготовка -15 мин.
- за готвене -60 мин.
- престой - 8 часа
Приготвяне
Най-напред трябва да се приготвят тиганът и формата с пръстен с еднакви размери.
за палачинките
Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем.Последователно с разбъркване се прибавят маслото и 1 ч.ч. от млякото.
Изсипва се брашното, след това бакпулвера и ванилията, разбърква се много добре.
Долива се остатъкът от млякото, до получаване на смес с гъстотата на боза.
Накрая се слагат няколко капки боя, или на върха на ножа , ако е на прах.Разбърква се и , ако е необходимо, се добавя боя за получаване на желания цвят.
Палачинките се пекат в избрания тиган, леко намазан с олио на средна температура.(при мен 4та степен от 6)
приготвяне на крема
В тенджера, на слаб огън, се загряват 1,5 ч.ч. от млякото.
Жълтъците се разбиват със захарта, добавя се виното и нишестето.Разбърква се много добре до гладка каша.Получената смес се изсипва в горещото мляко и се вари с непрекъснато разбъркване до сгъстяване.Отнема около 5 минути.
Шоколадът се начупва на парчета и се слага в крема.Разбърква се до пълното му разтопяване.
Желатинът се залива с 2 с.л. студена вода, изчаква се да набъбне и се добавя към горещия крем. Разбърква се до гладкост. Прибавя се ванилията и кремът се оставя да изстине.
Маскарпонето се разбива леко и се прибавя към студения крем.
Палачинките се редят във форма с пръстен, като всяка се маже с 2-3 с.л. от крема.Отгоре се завършва по желание с крем или с палачинка.Една от палачинките остава за украсата.
Тортата се оставя в хладилник за да стегне за няколко часа.
украса
Сметаната (студена, от хладилника) и маскарпонето се разбиват поотделно с малко пудра захар, а след това се смесват.Кремът се поставя в пош и с него се нанася отстрани и отгоре.
Моята торта е измазана с този крем само отстрани.
За да се измаже цялата торта е необходимо двойно количество крем.
От останалата палачинка се изрязват фигурки за украса.
Червените линии върху тортата са от бял шоколад с червена боя.
Интересна торта, красива както отвън, така и отвътре.
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Нямам търпение за такава торта :)
ОтговорИзтриванеНо твоята е станала чудесна!
Поздрави, Соня!