Имам вече рецепта за пъстърва на фурна, но сега предлагам подобрен вариант - рибата не се задушава и е много сочна и ароматна.А лукът се карамелизира и става изключително вкусна добавка!
За тези картофи вече съм писала, но са ни толкова любими, че заслужават отново внимание!
Продукти
за 2 порции
1-2 пъстърви, според големината
1/2 лимон
2 с.л. масло
сол, черен пипер на вкус
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
1/2 ч.л. нарязан на дребно розмарин
щипка червен пипер
Време за приготвяне: 40 мин.
- за подготовка -5 мин.
- за готвене - 30-40 мин.
Приготвяне
Рибата се почиства и се поръсва със лимонов сок, сол и черен пипер отвътре и отвън.
Поставя се в намазаната с масло тавичка.
Лукът се реже на кръгчета с дебелина 1/2 см. и се подрежда около рибата.Добавя се и чесънът.
Всичко се намазва с остатъка от маслото(с четка).
Отгоре се поръсва с розмарина.
Пече се в долната част на фурната за около 30 минути.
Картофите се измиват много добре и се подсушават.(не се белят).
Разрязват се наполовина .
Тавата се маже с масло. Картофите се подреждат в тавата се с отрязаната част надолу.
С четка се намазват с масло. Поръсват се с чесън, черен пипер, малко червен пипер и розмарин.Пекат се на 220 с за около 30-40 мин. Проверява се с вилица.
Винаги съм харесвала пъртървата с картофи или прясно зеле. Според мен това е гарнитурата за тази чиста и вкусна балканска риба. Колкото по- изчистена откъм съставки е гарнитурата, толкова повече се подчертава вкуса на рибата.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти , Габи, и за мен рибата е класика с картофи!
Изтриванена колко градуса трябва да е фурната за рибата
ОтговорИзтриване200С
Изтриване