Етикети

авокадо (2) агнешко (8) американска кухня (2) аспержи (3) баница (29) без глутен (26) Бетоловото (15) броколи (4) бутер тесто (21) българска традиционна кухня (141) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) десерти (220) домашно консервиране (6) дребни сладки (34) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (122) заек (4) закуски (67) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кексчета (25) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (10) кокос (11) кремове (42) крок пот (10) круши (10) лесно (137) манго (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (156) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (76) постно (37) праз (1) празник (11) предястие (64) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (27) салата (15) свинско месо (32) сладкиш (99) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (30) супа (29) тайландска кухня (1) тестени (62) тиква (9) тиквички (19) торта (63) френска кухня (32) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (23) чия (2) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

петък, 20 март 2015 г.

Кафяв ориз със стафиди и орехи



Изписани са много статии за ползата от консумацията на кафяв ориз - не води до натрупване на мазнини, подпомага метаболизма, богат на фибри, на селен, манган и редица други полезни вещества. На  всичко това отгоре,  е и много вкусен. Единственият му недостатък май е, че за приготвянето му е необходимо малко повече време.


Рецептата е подходяща както за гарнитура, така и за ориз като самостоятелно леко ястие, поднесен с подходяща салата.

Продукти
за 8 порции

  • 1 ч.ч ориз 
  • ч.ч. от 250 мл
  • 2-3 с.л зехтин
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 к.чаша стафиди
  • шепа орехови ядки

 Време за приготвяне:
 - за подготовка - 30.мин.
 - за готвене - 40 мин.
Приготвяне

  • Оризът се накисва в студена вода за няколко часа, най-малко за 30 минути.
  • Измива се добре и се подсушава(отцежда се и се разстила върху кърпа).
  • В дълбок съд се загрява зехтинът и оризът се пържи за кратко(1-2мин.).
  • Прибавят се начупените орехови ядки , разбърква се няколко пъти и се залива с 4 ч.ч. вода.
  • Добавят се стафидите и солта и се вари на средно силен котлон 40 минути.



2 коментара:

  1. Харесвам тази комбинация на ориз със стафиди и орехи. С кафявия ориз става още по-вкусно. И аз го ползвам или за гарнитура; пълнеж на чушки или сарми, или като самостоятелно ястие.
    Поздрави, Соня!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз обичам кафяв ориз, Соня.
    Тези дни го правих като ориз бирияни и стана чудесен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...