Изписани са много статии за ползата от консумацията на кафяв ориз - не води до натрупване на мазнини, подпомага метаболизма, богат на фибри, на селен, манган и редица други полезни вещества. На всичко това отгоре, е и много вкусен. Единственият му недостатък май е, че за приготвянето му е необходимо малко повече време.
Рецептата е подходяща както за гарнитура, така и за ориз като самостоятелно леко ястие, поднесен с подходяща салата.
Продукти
за 8 порции
- 1 ч.ч ориз
- ч.ч. от 250 мл
- 2-3 с.л зехтин
- 1/2 ч.л. сол
- 1 к.чаша стафиди
- шепа орехови ядки
Време за приготвяне:
- за подготовка - 30.мин.
- за готвене - 40 мин.
Приготвяне
- Оризът се накисва в студена вода за няколко часа, най-малко за 30 минути.
- Измива се добре и се подсушава(отцежда се и се разстила върху кърпа).
- В дълбок съд се загрява зехтинът и оризът се пържи за кратко(1-2мин.).
- Прибавят се начупените орехови ядки , разбърква се няколко пъти и се залива с 4 ч.ч. вода.
- Добавят се стафидите и солта и се вари на средно силен котлон 40 минути.
Харесвам тази комбинация на ориз със стафиди и орехи. С кафявия ориз става още по-вкусно. И аз го ползвам или за гарнитура; пълнеж на чушки или сарми, или като самостоятелно ястие.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Соня!
И аз обичам кафяв ориз, Соня.
ОтговорИзтриванеТези дни го правих като ориз бирияни и стана чудесен!
Поздрави!