Запеканките са ми любими - според съдържанието на хладилника приготвям бързо нещо за вечеря, гарнитура или предястие за гости. С толкова сирене и сметана става доста калорично, но за сметка на това вкусно
В случая към сирената и зеленчука прибавих малко изостанало прошуто, но същият ефект може да се постигне и с шунка. В този вид броколите се харесват и на най-големите им противници!
Продуктите могат да варират по вид и количество според съдържанието на вашия хладилник.
Продукти
за 6-8 порции
тавичката е с размери 30/20 см (може в гювечета)
500 г пресни броколи
1 с.л. масло
200 мл течна сметана(неподсладена)
3 яйца
125 г крема сирене
100 г топено сирене
100 мл прясно мляко
100 г прошуто(шунка)
черен пипер
50 г настърган кашкавал за поръсване
Време за приготвяне: 35 мин.
- за подготовка - 10 мин.
- за готвене - 25 мин.
Приготвяне
- Броколите се бланшират за 3-4 минути в подсолена вода и веднага се охлаждат със студена вода.Отцеждат се много добре.
- Тавичката се намазва с масло(зехтин) и зеленчуците се подреждат в нея.
- В купа се разбиват яйцата, крем сиренето, сметаната и прясното мляко.
- Топеното сирене се нарязва на парченца, които се подреждат върху броколите.
- Залива се с млечно-яйчната смес, поръсва се с черен пипер.
- Най-отгоре се разхвърлят малки парченца от месото.
- Ястието се пече на 200 С за около 25 мин.
- Пет минути преди да се извади от фурната се поръсва с настъргания кашкавал.
Получих запитване дали може да се приготви със замразени броколи, но без да искам го изтрих! Отговорът е , да , може, тогава няма нужда от бланширането.Поздрави
ОтговорИзтриване