Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (191) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

понеделник, 25 ноември 2013 г.

Сладкиш с извара, сметана, сладко и бисквити



Няма си име този сладкиш, макар че заради формата може да бъде наречен "терин"
Много лек и лесен за приготвяне, без бъркане и печене! Могат да се комбинират различни продукти според вкуса или наличностите :)



В случая съм използвала какаови бисквити и бисквити "Закуска", но може да са бишкоти или други любими бисквити.
Ако се използва само извара и квасена сметана спокойно може да стане без желатин.

Продукти 
за малка форма с обем 1,2 л
6 порции

  • 150 г безсолна извара
  • 250 г квасена сметана
  • 200 мл течна сметана
  • 3 с.л. пудра захар
  • ванилия
  • 10 г желатин
  • 1 к.ч. сладко от вишни
  • 1/2 опаковка какаови бисквити(кръгли с дупка)
  • 4 бр. бисквити "Закуска"

отгоре сладко от вишни

Калории обшо 2400 Ккал
за 1 порция 400 Ккал

 Приготвяне


  • дъното на съда се застила с домакинско фолио, така че да покрива стените и малко повече
  • изварата се пасира заедно със захарта с пасатор
  • добавят се последователно и на части квасената сметана и течната сметана като се разбърква след всяко добавяне( аз го правя с пасатора, но може и с вилица, миксер или тел)
  • трябва да се получи гладка смес
  • желатина се накисва в 50 мл студена вода и след като набъбне се стопля на микровълновата за 20-30 секунди, разбърква се до пълното му разтваряне
  • внимателно се смесва с изварата и сметаната, като най-напред се слага малко от бялата смес в желатина , за изравняване на температурата
  • ако плодовете на сладкото са големи се режат и след това се добавят към млечната смес
  • половината от сместта се изсипва в застланата форма
  • оставя се в хладилник за 30 минути или за 5 минути във фризера
  • изважда се и се подреждат какаовите бисквити, леко се начупват за да покрият цялата форма
  • покриват се с малко от сладкото и отгоре се изсипва остатъка от млечнта смес
  • пак се поставя за малко в хладилник или фризер и най-отгоре се подреждат бисквитите "Закуска"
  • загръща се с краищата на фолиото и се оставя в хладилник за 3-4 часа
  • преди сервиране се обръща в чиния, освобождава се от фолиото и се полива със сладко, което ако е много гъсто може леко да се затопли

Сладкиша може да се приготви в кръгла форма и тогава  е чудесна лека торта!


13 коментара:

  1. Сонче, много вкусен сладкиш. Изглежда сочен. Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. наистина беше сочен, Ани, излапа се докато се обърна да снимам парченце! Хубав снежен ден ти желая, поздрави!

      Изтриване
  2. Сонче, чудесен е! И без име, с удоволствие бих си опитала.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери, усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  3. Сонче,обичам тези сладкиши!
    Твоят е много апетитен!
    Хубав вторник :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти , Дани ! И честит първи сняг!Топли поздрави!

      Изтриване
  4. Присъединявам се към дамите, комплименти и поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поласкана съм от коплиментите, благодаря, Наталия! Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  5. Сладка красота :) Много апетитно Сонче!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубав и вкусен сладкиш си предложила, Сонче! Комбинацията с вишни ми е любима. Не ми е хрумвало да сложа и пласт бисквити по средата, така, че благодаря за идеята!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Лесно и вкусно - такива десерти обичам и аз! А този със сигурност ще опитам :) Сонче, благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  8. Лесен и вкусен сладкиш :) Като забележка - забравили сте да пишете кога се слага ванилията и като резултат чак накрая се оказа, че от продуктите е останал един неизползван. Но не е голям проблем, защото го разбърках с малко мляко и сладко и така го изсипах върху бисквитите, хем да омекнат повече. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви , че сте забелязали пропуска, CyberGene! Радвам се, че ви е допаднала тази лесна рецепта! Поздрав!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...