Ясно кой ми е на гости - Ивана от блога "С нож и вилица в ръка" ! Тези вълшебни "торбички-сармички" са нейно произведение! Има и още...
Лъчезарна, пълна с невероятни кулинарни идеи и ентусиазъм! Това е Ивана! Винаги ми е изключително приятно да навестявам нейното местенце, в очакване на това с какво ще ни изненада! Дали ще е някоя италианска завъртяна рецепта или нещо от традиционната българска кухня, всичко е невероятно вкусно и с омайващи снимки ! Искрено ти се възхищавам, Ванче! Бъди все така свежа, усмихната и отзивчива, за радост на всички твои близки и на безбройните ти почитатели!!
Благодаря, че прие поканата да бъдеш гост на Моето сладко хоби! Благодаря и за вкусните предложения, сигурна съм , че ще са интересни за читателите! Сармичките са много оригинални, а паят толкова ароматен...
Някъде в средата на лятото получих покана от Сончето за гостуване в блога и' ''Моето сладко хоби''! Тя тогава заминаваше за Америка и аз си казах: ''има време докато се върне все ще ги сготвя някакви'' ....дните се изнизваха, аз си готвех и не можех да реша с коя рецепта да и се представя. Тя има толкова много и все вкусни и апетитни! Блогът и' е посетен от над 1,560,000 души цифра достатъчно внушителна за да се замислиш какво може да предложиш!
Соня, надявам се да не разочаровам читателите ти с рецептите ,които подбрах! Благодаря ти за поканата и удоволствието да гостувам на твоето сладко хоби!
Сармички с черен дроб и ориз
Продукти за 2 порции:
125 гр. ориз
150 гр. черен дроб ( може пилешки, телешки, свински - в случая телешки)
500 мл. зеленчуков бульон
4 големи зелеви листа
1 глава лук
магданоз
чер пипер
зехтин
сол
1 с.л. оцет
за соса:
1 с.л. брашно
1 жълтък
2-3 с.л. кисело мляко
чаша бульон
Приготвяне
В голяма тенджера кипнете вода с 1с.л. сол и оцет и бланширайте зелевите листа за 3-4 мин. Извадете ги и оставете настрана да се оцеди водата. Нарежете 1/2 от лука на ситно и го запържете за кратко в тиган със зехтин. Добавете нарязания на малки парченца черен дроб и пържете на умерен огън като бъркате непрекъснато докато дроба се сготви. Овкусете със сол и чер пипер. Отстранете тигана от котлона и оставете да се охлади.
В друг тиган запържете останалата 1/2 от лука, изсипете измития ориз и запържете за кратко. Овкусете със сол, чер пипер и започнете да наливате по малко от бульона. Когато течността се е усвоила добре от ориза налейте отново бульон и така докато ориза се свари добре. Малко преди да го отнемете от котлона добавете приготвения дроб. Разбъркайте добре и като последно поръсете с нарязан на дребно магданоз.
В средата на всяко зелево листо слагайте по 1-2 л. от плънката и завйите на сармичка или свийте на бохчичка:)!
За соса загрейте зехтин, запържете брашното и излейте чаша бульон ( аз ползвах водата в която сварих зелевите листа) Когато сместа поври и се сгъсти, овкусете ако е необходимо със сол и излейте разбития с киселото мляко жълтък. Минутка-две на котлона и сосът е готов!
Изсипете го в чиния, а отгоре наредете сармичките и поднесете! Да ви е сладко:)!
Маслен пай с дюли
Продукти:
За тестото:
250 гр. брашно
120 гр. краве масло
1 яйце
100 гр. захар
лимонова кора
1 ванилия
1/2 к.л. бакпулвер
За пълнежа:
2 дюли
50 гр. стафиди
50 гр. нарязани орехи
50 гр. кедрови ядки
20 гр. портокалови корички (озахарени)
1 к.ч. ром или коняк
щипка канела
3 с.л. захар
Приготвяне
Размесете брашното , бакпулвера, ванилията и захарта. Нарежете студеното краве масло на парчета, добавете яйцето и бързо замесете меко, маслено тесто. Напревете на топка, загънете в стреч фолио и приберете за 1 час в хладилник.
Нарежете дюлите на малки кубчета. Сложете ги в купа, добавете стафидите и портокаловите корички, захарта и коняка и объркайте много добре продуктите. Оставете ги така докато тестото почива в хладилника.
Застелете тавичка (24см.) с хария за печене. От тестото отделете една малка топка, а останалото разточете и с помощта на точилка прехвърлете в тавичката. Оформете висок борд, надупчете дъното с вилица и изсипете цялата плънка в която сте добавили и другите съставки. Отделената топка тесто разточете на по тънка кора и покрийте пая. Изпечете сладкиша на 180 гр. около 40 мин. Извадете го от фурната, изчакайте да се охлади леко и прехвърлете върху решетка. Поръсете с пудра захар и да ви е сладко:)!
Сонче, на теб и читателите на сладкото ти хоби желая здраве и смели кулинарни експерименти с прекрасните ти и разнообразни рецепти !
Благодаря ти, че бях част от твоето сладко хоби!
Аз мисля, че не само няма да има разочаровани, ами ще питат и за още. :) Сонче, чудесна гостенка си имаш! Поздравления и за двете ви, бъдете здрави и все така вдъхновяващи. :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Идвам навреме за десерта :)
ОтговорИзтриванеЧудесен сладкиш от чудесната ти гостенка, Сонче!
И аз към сладкиша посягам :)) Чудесни сте и двечките! Изпращам топли прегръдки и на гостенката, и на домакинята! Удоволствие е да ви чета :*
ОтговорИзтриванеПрекрасни сте и двете!Ванчето готви страхотно,ти я посрещаш много мило-поздравления за вас!
ОтговорИзтриванеПрегръщам ви!
Торбички -сармички са наистина вълшебни Соня ... а сладкиша е представен по най- блестящият начин ... както си го умее Ваня! И съм убедена че разочаровани няма да има, а само облизващи се пред монитора и желаещи да направят тези вкусотии :)
ОтговорИзтриванеПоздравления и за гостенката ти, и за теб и за чудесното ти блогче, където има всичко за всеки вкус!
Бъдете здрави!
Прегръщам ви!
Прекрасни сте, Сонче, Ив! И двете имате прелестни блогове, вкусни, красиви, изпълнени с уют! Ив, тези торбички ме грабнаха, толкова празнични и красиви! Сладкиша е чуден и кафето ми днес е още по-вкусно, защото е подсладено с него и вашата прекрасна компания! Поздравявам ви!
ОтговорИзтриванеСоня,страхотен гост си имаш!
ОтговорИзтриванеС удоволствие посещавам и двете кулинарни кътчета на такива отлични майстори!
Ваня е подбрала пак разкошни рецепти и красиво е презентирала!
Благодаря за споделеното удоволствие,дами!
Сонче, благодаря ти отново, че бях част от твоето вкусно местенце! Очаквам те в най- близко време и при мен:)!
ОтговорИзтриванеПрегръдка! Хубава вечер!
Чудесен гост си поканила, Соня! Прекрасни идеи и рецепти, изпълнени майсторски!
ОтговорИзтриванеПоздрави за гостенка и домакиня!
Когато решиш да пътуваш до място като Италия няма как да не забелижиш красивите сгради,които като че ли са по-интересни отвън, а картините и скулпторите могат да ти дадат много и да научиш страшно много ако се поинтересуваш от тяхната история.Няма как да не седнеш да изпиеш по едно кафе и най вече да не хапнеш от тяхната кухня.Много благодаря а тези рецепти.От известно време гледам да приготвям неща,които имат някаква история.Сега имаме доста дюли,които ако не ги направим на сладко е добре да ги готвим така или иначе са пресни.Благодаря изглеждат страшно вкусни и през идващите почивни дни ще ги опитам.
ОтговорИзтриване