Няма си име този сладкиш, макар че заради формата може да бъде наречен "терин"
Много лек и лесен за приготвяне, без бъркане и печене! Могат да се комбинират различни продукти според вкуса или наличностите :)
В случая съм използвала какаови бисквити и бисквити "Закуска", но може да са бишкоти или други любими бисквити.
Ако се използва само извара и квасена сметана спокойно може да стане без желатин.
Продукти
за малка форма с обем 1,2 л
6 порции
- 150 г безсолна извара
- 250 г квасена сметана
- 200 мл течна сметана
- 3 с.л. пудра захар
- ванилия
- 10 г желатин
- 1 к.ч. сладко от вишни
- 1/2 опаковка какаови бисквити(кръгли с дупка)
- 4 бр. бисквити "Закуска"
отгоре сладко от вишни
Калории обшо 2400 Ккал
за 1 порция 400 Ккал
Приготвяне
- дъното на съда се застила с домакинско фолио, така че да покрива стените и малко повече
- изварата се пасира заедно със захарта с пасатор
- добавят се последователно и на части квасената сметана и течната сметана като се разбърква след всяко добавяне( аз го правя с пасатора, но може и с вилица, миксер или тел)
- трябва да се получи гладка смес
- желатина се накисва в 50 мл студена вода и след като набъбне се стопля на микровълновата за 20-30 секунди, разбърква се до пълното му разтваряне
- внимателно се смесва с изварата и сметаната, като най-напред се слага малко от бялата смес в желатина , за изравняване на температурата
- ако плодовете на сладкото са големи се режат и след това се добавят към млечната смес
- половината от сместта се изсипва в застланата форма
- оставя се в хладилник за 30 минути или за 5 минути във фризера
- изважда се и се подреждат какаовите бисквити, леко се начупват за да покрият цялата форма
- покриват се с малко от сладкото и отгоре се изсипва остатъка от млечнта смес
- пак се поставя за малко в хладилник или фризер и най-отгоре се подреждат бисквитите "Закуска"
- загръща се с краищата на фолиото и се оставя в хладилник за 3-4 часа
- преди сервиране се обръща в чиния, освобождава се от фолиото и се полива със сладко, което ако е много гъсто може леко да се затопли
Сладкиша може да се приготви в кръгла форма и тогава е чудесна лека торта!
Сонче, много вкусен сладкиш. Изглежда сочен. Поздрави
ОтговорИзтриваненаистина беше сочен, Ани, излапа се докато се обърна да снимам парченце! Хубав снежен ден ти желая, поздрави!
ИзтриванеСонче, чудесен е! И без име, с удоволствие бих си опитала.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря Гери, усмихнат ден ти желая!
ИзтриванеСонче,обичам тези сладкиши!
ОтговорИзтриванеТвоят е много апетитен!
Хубав вторник :)
Благодаря ти , Дани ! И честит първи сняг!Топли поздрави!
ИзтриванеПрисъединявам се към дамите, комплименти и поздрави и от мен!
ОтговорИзтриванеПоласкана съм от коплиментите, благодаря, Наталия! Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеСладка красота :) Много апетитно Сонче!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Много хубав и вкусен сладкиш си предложила, Сонче! Комбинацията с вишни ми е любима. Не ми е хрумвало да сложа и пласт бисквити по средата, така, че благодаря за идеята!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Лесно и вкусно - такива десерти обичам и аз! А този със сигурност ще опитам :) Сонче, благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеЛесен и вкусен сладкиш :) Като забележка - забравили сте да пишете кога се слага ванилията и като резултат чак накрая се оказа, че от продуктите е останал един неизползван. Но не е голям проблем, защото го разбърках с малко мляко и сладко и така го изсипах върху бисквитите, хем да омекнат повече. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви , че сте забелязали пропуска, CyberGene! Радвам се, че ви е допаднала тази лесна рецепта! Поздрав!
Изтриване