Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (15) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (30) гост (9) гостуване (1) десерти (195) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (30) за празник (104) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (23) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (5) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (146) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (10) предястие (59) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (87) сос(дип) (1) спанак (27) супа (27) тестени (55) тиква (9) тиквички (17) торта (52) френска кухня (27) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (15) чия (2) шоколад (30) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

събота, 1 септември 2012 г.

Малиново парфе с кокос

Изключително лек  и много свеж десерт.Съчетанието на вкусовете и аромата на малини и кокос се оказа добро попадение!


 В края на лятото намерих малини в магазина , затова продължавам малиновата серия.:)



Парфето е приготвено в латексова форма с обем 500 мл.Продуктите са за такава форма.


Продукти 
 за7 порции

  • 10 броя бишкоти ит.тип
  • 350 г нискомаслена квасена сметана
  • 200 г гъсто кисело мляко(4,5%)
  • 5-6 с.л. пудра захар или на вкус
  • ванилия
  • 30 г кокосови стърготини
ако има кокосово мляко е по-добре
  • 15 г желатин + 5 г
  • 250 г малини
 

 Приготвяне


  •  половината малини се намачкват на пюре ( с блендер, пасатор)
  • добавя се 100 мл вода за да се разреди полученото пюре и се прекарва през цедка (сито), да се отстранят семките(без водата пюрето е много гъсто и много трудно се прецежда)
  • полученото гладко малиново пюре се овкусява с 1 с.л. захар
  • 15 г желатин се заливат със 100 г студена вода, оставя се да набъбне за 5 мин. и се загрява за 20 сек. на МВ или на водна баня
  • сметаната се разбива със захарта, добавя се киселото  мляко, ванилията
  • към млечната смес се добавя позастиналия желатин като се разбърква много добре
  • прибавят се кокосовите стърготини
  • формата се изплаква със студена вода или се покрива с домакинско фолио
  • изсипва се половината от млечната смес
  • върху нея се подреждат 3 от бишкотите по дължината на формата( едната бишкота се срязва на две, така беше при мен)
  • между и върху бишкотите се слагат цели малини и се наръсва малко от малиновото пюре
  • изсипва се останалата част от млечно-кокосовата смес
  • отгоре се подреждат 7 бишкоти, предварително леко напръскани с малиновото пюре,  като леко се притискат
  • покрива се с фолио и се оставя в хладилника за поне  4 часа за да стегне
  • малиновото пюре се прибира в затворен съд в хладилника
  • след като млечната смес се стегне, се изважда от формата или чрез фолиото, ако сме използвали, или като се потопи за 20-30 сек в гореща вода и се обърне в чиния за сервиране - бишкотите остават отдолу
  • 5 г желатин се заливат с 2-3 с.л. вода, изчаква се да набъбне и се затопля съвсем леко до пълното разтваряне на желатина
  • разтворения желатин се прибавя към малиновото пюре
  • с получената смес се покрива парфето
  • изчаква се малко да започне да стяга и се поръсва с кокосови стърготини
  • украсява се с останалите цели малини, които се потапят за малко в желатиновата смес от малиновото пюре
  • прибира се в хладилник, до сервирането






9 коментара:

  1. Леле Сончееее, ама как можах да отворя поста ти в този час...
    Обожавам го това парфе!
    Получило ти се е невероятно!
    Отивам да ровя за нещо сладко:)))
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  2. ох и аз след Катето,може само да се жалвам и облизвам :))
    изглежда страхотно!
    спокойни сънища и прекрасна неделя

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче , направо грее от поста ти ! Толкова свежест и настроение има в десерта който предлагаш ! Не съм правила парфе ,все му се каня :) ! Твоето е май повод да опитам !
    Хубава неделя !

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно парфе - свежо, ароматно и много вкусно! Жалко само, че в къщи нямам от него:(. Приятна нова седмица, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  5. Соня, чудесно парфе си направила! И на мен тази година ми е предимно малинова...ДОбре, че има оща на пазара, храстите на село отдавна вече нямат...
    А съчетанието с кокос, е наистина великолепно!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятно добро съчетание на любими вкусове, аромати и цветове! Слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Соня,ти съвсем зачезна,но десертчето е супер,правила съм няколко подобни и са ни в графа любими!
    А малини свиквай да има по това време,и миналата година ги имаше до късно,тук в Бг ги отглеждат,късни сортове били.
    Сърдечни поздрави и хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Сонче, невероятен ароматен и много цветен сладкиш!
    Парфето ти е направо неустоимо!
    Прегръщам те мила!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотен десерт! Обожавам ги тези кремести десерти, а и с малини...разкош. Поздравления!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...