Изключително лек и много свеж десерт.Съчетанието на вкусовете и аромата на малини и кокос се оказа добро попадение!
В края на лятото намерих малини в магазина , затова продължавам малиновата серия.:)
Парфето е приготвено в латексова форма с обем 500 мл.Продуктите са за такава форма.
Продукти
за7 порции
Приготвяне
В края на лятото намерих малини в магазина , затова продължавам малиновата серия.:)
Парфето е приготвено в латексова форма с обем 500 мл.Продуктите са за такава форма.
Продукти
за7 порции
- 10 броя бишкоти ит.тип
- 350 г нискомаслена квасена сметана
- 200 г гъсто кисело мляко(4,5%)
- 5-6 с.л. пудра захар или на вкус
- ванилия
- 30 г кокосови стърготини
- 15 г желатин + 5 г
- 250 г малини
Приготвяне
- половината малини се намачкват на пюре ( с блендер, пасатор)
- добавя се 100 мл вода за да се разреди полученото пюре и се прекарва през цедка (сито), да се отстранят семките(без водата пюрето е много гъсто и много трудно се прецежда)
- полученото гладко малиново пюре се овкусява с 1 с.л. захар
- 15 г желатин се заливат със 100 г студена вода, оставя се да набъбне за 5 мин. и се загрява за 20 сек. на МВ или на водна баня
- сметаната се разбива със захарта, добавя се киселото мляко, ванилията
- към млечната смес се добавя позастиналия желатин като се разбърква много добре
- прибавят се кокосовите стърготини
- формата се изплаква със студена вода или се покрива с домакинско фолио
- изсипва се половината от млечната смес
- върху нея се подреждат 3 от бишкотите по дължината на формата( едната бишкота се срязва на две, така беше при мен)
- между и върху бишкотите се слагат цели малини и се наръсва малко от малиновото пюре
- изсипва се останалата част от млечно-кокосовата смес
- отгоре се подреждат 7 бишкоти, предварително леко напръскани с малиновото пюре, като леко се притискат
- покрива се с фолио и се оставя в хладилника за поне 4 часа за да стегне
- малиновото пюре се прибира в затворен съд в хладилника
- след като млечната смес се стегне, се изважда от формата или чрез фолиото, ако сме използвали, или като се потопи за 20-30 сек в гореща вода и се обърне в чиния за сервиране - бишкотите остават отдолу
- 5 г желатин се заливат с 2-3 с.л. вода, изчаква се да набъбне и се затопля съвсем леко до пълното разтваряне на желатина
- разтворения желатин се прибавя към малиновото пюре
- с получената смес се покрива парфето
- изчаква се малко да започне да стяга и се поръсва с кокосови стърготини
- украсява се с останалите цели малини, които се потапят за малко в желатиновата смес от малиновото пюре
- прибира се в хладилник, до сервирането
Леле Сончееее, ама как можах да отворя поста ти в този час...
ОтговорИзтриванеОбожавам го това парфе!
Получило ти се е невероятно!
Отивам да ровя за нещо сладко:)))
Целувки*)
ох и аз след Катето,може само да се жалвам и облизвам :))
ОтговорИзтриванеизглежда страхотно!
спокойни сънища и прекрасна неделя
Сонче , направо грее от поста ти ! Толкова свежест и настроение има в десерта който предлагаш ! Не съм правила парфе ,все му се каня :) ! Твоето е май повод да опитам !
ОтговорИзтриванеХубава неделя !
Страхотно парфе - свежо, ароматно и много вкусно! Жалко само, че в къщи нямам от него:(. Приятна нова седмица, Сонче!
ОтговорИзтриванеСоня, чудесно парфе си направила! И на мен тази година ми е предимно малинова...ДОбре, че има оща на пазара, храстите на село отдавна вече нямат...
ОтговорИзтриванеА съчетанието с кокос, е наистина великолепно!
Хубава нова седмица!
Невероятно добро съчетание на любими вкусове, аромати и цветове! Слънчева седмица!
ОтговорИзтриванеСоня,ти съвсем зачезна,но десертчето е супер,правила съм няколко подобни и са ни в графа любими!
ОтговорИзтриванеА малини свиквай да има по това време,и миналата година ги имаше до късно,тук в Бг ги отглеждат,късни сортове били.
Сърдечни поздрави и хубава седмица! :)
Сонче, невероятен ароматен и много цветен сладкиш!
ОтговорИзтриванеПарфето ти е направо неустоимо!
Прегръщам те мила!
Страхотен десерт! Обожавам ги тези кремести десерти, а и с малини...разкош. Поздравления!
ОтговорИзтриванеХубава седмица!