Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (12) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (133) великден (1) гарнитура (28) гост (9) гостуване (1) десерти (188) домашно консервиране (6) дребни сладки (30) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (60) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (32) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (19) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (24) салата (14) свинско месо (26) сладкиш (84) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (53) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (1) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (15) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

петък, 15 февруари 2013 г.

Лимоново-яйчна супа Авголемоно



Супичката видях най-напред в блога на Ирма, където е представена перфектно!
След това и други блогъри споделиха, че супата им е харесала. Звучеше ми странно, но обичаме лимоновия вкус и реших да пробвам.
Оказа се нещо невероятно вкусно! Много нежна, ароматна и свежа! Препоръчвам да опитате, ние останахме приятно изненандани и очаровани!


 ето и каква беше рецептата, изцяло по Ирма

Продукти
за 3 порции
ч.ч. 200 мл


  • 3 ч.ч. пилешки бульон
  • 150 г пилешко филе, сварено
  • 3 яйца
  • 1 лимон
  • 1/3 ч.ч. ориз
  • 6 ч.ч. вода
  • сол
  • черен пипер


  Приготвяне


  • ако имате достатъчно пилешки бульон, не е необходима вода, но аз имах толкова
  • (варих едно бутче и пилешкото филе заедно с 1 глава лук, 1 морков, стрък целина,  корен магданоз, чушка и след това прецедих)
  • пилешкият бульон и водата се загряват до завиране
  • яйцата се разбиват с вилица
  • прибавя се сока на 1 лимон
  • кората на изстисканата половинка лимон се слага във врящия бульон
  • добавя се ориза, разбърква се и се оставя да ври на слаб огън до пълното сваряване на ориза - около 15 минути
  • следва прибавянето на разбитите с лимоновия сок яйца - най-напред в яйцата се изсипва внимателно 1 черпак от горещата супа и се разбърква, след това още един черпак, до уеднаквяване на температурата на двете течности, като накрая всичко се смесва и се оставя да поври 2-3 минути



Сервира се топла, при изстиване се сгъстява и трябва да се разрежда за да се сервира отново,
но и студена беше много вкусна!


10 коментара:

  1. Блазе ти че вече си я направила! И аз я харесах, когато Ирма я публикува, но още не съм я сготвила. Ти ще си поредния подстрекател!
    Сонче, много апетитно си я поднесла!
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм я сготвила ,но е в плановете ми-много обичам такъв род супи.
    ХУБАВА ВЕЧЕР!

    ОтговорИзтриване
  3. Соня, наистина е прекрасна тази супичка, толкова ароматна и вкусна, а и с това морковено цветче е настина пролетна! Хубави събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Соня, чудесна е станала супата!
    Аз я правих без месо, но с истински бульон
    и пак много ни хареса :)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна е станала! И аз й се каня:)

    ОтговорИзтриване
  6. Представям си колко е ароматна супичката Сонче?
    ПРЕГРЪДКИ И ХУБАВИ ПОЧИВНИ ДНИ!

    ОтговорИзтриване
  7. И аз бих я приготвила ,Сонче ! Харесва ми рецептата !
    Хубава вечер ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  8. Супата е прекрасна! Само един съвет от мен- не слагайте лимоновата кора докато супата се вари,защото става горчива! Може да я прибавите в готовата супа. :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Катя, напротив, не е горчива, защото половинката лимон си е цяла , а само изостря аромата, може би е въпрос на вкус.Поздрав и хубав ден!

      Изтриване
  9. Благодаря на всички, който не е правил , да опита, ще останете доволни!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...