Обичам да работя с готовото бутер тесто.Всичко става лесно и бързо, а вкусът е отличен, хрупкава коричка, топяща се в устата, съчетана с пълнежа!
Използвах многократно изпитаната рецепта за Ябълков пай( има постъпкови снимки), която съчетава невероятните аромати на канела, кафе, карамфил и карамел.
Продукти
за тавичка 22-24 см
6-8 порции
- 275 г готово бутер тесто(Бела)
- 2 кисели ябълки
- 1 круша
- 1 ч.ч. пресни или замразени боровинки
- 50 мл силно кафе
- 2 с.л. коняк
- щипка индийско орехче
- 1/2 ч.л.канела
- 2-3 карамфилчета, счукани
- 4-5 с.л. кафява захар
- 1 с.л. брашно
- 1-2 с.л. разтопено масло
- яйце за намазване
Приготвяне
- Ябълките и крушата се белят, почистват от семките и режат на кубчета.
- Задушават се за кратко в масло и 1 с.л. захар, докато започнат да омекват.
- Тестото се разстила върху тавичката и се оформя борд като излишното тесто се изрязва.
- Ябълките и крушите се слагат в купа, добавят се всички други съставки -кафе, коняк, подправки, захар и брашно , накрая и боровинките.
- Обърква се много добре и се изсипва върху тестото.
- Поръсва се с разтопеното масло.
- От остатъците от тестото се режат лентички и се оформя решетка.
- Пече се 40 минути на 190С с вентилатор или 200 С без обдухване. 15 минути преди да стане готов, паят се намазва с разбито яйце.
- Сервира се ГОРЕЩ с топка сладолед.
- Ако е необходимо се подгрява на микровълновата.
Представям си как се топи в устата!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Соня!
Защо тестото е с палмово масло! Това не е бутер тесто.
ОтговорИзтриване:)
ОтговорИзтриване