Смокини - дъх на слънце и горещо лято. За мен един от милите детски спомени. Лято в къщата на баба и дядо в Петрич. Дворът с цветя, отзад зеленчуци и праскови, а в предната част откъм улицата, до портата, смокинови дървета. Отрупани с малки лилаво-зелени плодчета, събрали толкова сладост под палещото слънце, че чак избива навън под формата на малки сладки кехлибарени капчици.
И ароматът им се носи наоколо, тежък и упойващ.
Това не се забравя. В този спомен са ангажирани много сетива - зрителни, вкусови и но най-силна следа в мен е оставило уханието на смокините. Най-често плодовете се използваха за сладко.
Сладкото от смокини е любим деликатес за мен и до сега. Рядко ми се случва да си набавя повече смокини и да направя сладко и сладкиш.Тази година за мое учудване намерих смокини в едно малко магазинче в Разлог.
Днес ви предлагам един изключително ароматен и вкусен кейк, И даже красив :)
. Обърнатите сладкиши са ми слабост, а този надмина всичко правено до сега. Не съм сиропирала допълнително, макар че имах такова намерение. Десертът беше много мек и достатъчно сочен. Използвах рецепта от тук и тук.
Продукти
за форма с диаметър 26 см
- около 20 малки зрели смокини
за карамеления сос:
- 1 ч. ч. кафява захар
- 1/2 ч. ч. краве масло
- щипка канела
за тестото:
- 2 ч. ч. бяло брашно
- 6 супени лъжици смлени бадеми
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1 3/4 ч. ч. захар
- 70 г меко масло
- 4 големи яйца или 5 средни
- 3/4 ч.ч. заквасена сметана
- ванилия
карамел
- в малка тенджера се разтопява захарта и се добавя маслото и канела
- разбърква се до получаване на еднородна гладка маса
- изсипва се във формата, в която ще се пече сладкиша
- смокините се почистват от дръжките и се режат на две по паралела
- подреждат се върху карамела с отрязаната част надолу
тесто
- брашното, смлените бадеми, бакпулвера и солта с е смесват в купа
- отделно се разбиват мекото масло и захарта
- последователно се прибавят яйцата, ванилията и сметаната и всичко се разбива много добре
- получената кремообразна маса се смесва със сухите съставки и се разбърква добре
- внимателно се изсипва върху смокините
- пече се на 170 С за около 1 час и 10 минути, проверява се с клечка
- изчаква се 10 тина минути да застине и се обръща, но не по-късно защото, когато карамелът изстине ще се втвърди
Сервирайте с топка ванилов сладолед или с ванилов сос.
Настина красив, вкусен и невероятно уханен от смокините!
ОтговорИзтриванеСонче, изглежда великолепно!
Супер е! Ще си направя такъм сладкиш, много обичам смокини :)
ОтговорИзтриванеСоня, прекрасен сладкиш!
ОтговорИзтриванеИ сякаш усещам уханието на смокините :)
Карамеленият сос е чудесна добавка.
Поздрави!
Прекрасен е, Сонче! И сладкишът, и фонът от първата снимка! Миналата година правих обърнат сладкиш със сини сливи и стана един от любимите и често приготвяни. Днес на пазара ще се огледам за смокини, че направо очите и мислите ми останаха в твоя! Хубав петък и весело лудуване с внука :)!
ОтговорИзтриванеЕ толкова вкусно изглежда, че ще го направя!
ОтговорИзтриванеАми как да ти кажа..... леееекинко завиждам за петричките смокини. Предполагам мога да си набавя някъде от пазара, ама не съм се сещала досега. Обожавам вкусът на смокини в сладкиш! Чудесен сладкиш,Сонче!
ОтговорИзтриванеСонче, страхотен сладкиш! И моите детски спомени са свързани с едно голямо смокиново дърво, но вече е спомен! Днес се завърнах от Гоце Делчев, в региона намерих смокини, ама малко сухи ми бяха някак, явно не са същите като онези от детството или просто са били такива от жегата и слънцето! С пожелание за прохладна вечер и прекрасен уикенд!
ОтговорИзтриванеМоята вариация е праскови от компот. Към сока от компота прибавих 2 суп.лъж. ром и малко есенция ром и сиропирах сладкиша, след като го обърнах. Стана божественярски :-)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, че споделихте, радвам се, че ви е допаднал десертът! Наистина може с всякакви плодове. Поздрав!
ИзтриванеАз го правя с компот от дюли, невероятен е браво Соня!
ОтговорИзтриванеИмам въпрос, нямам заквасена сметана с какво да я заменя. Благодаря!
ОтговорИзтриванездравейте, вместо сметана, може да използвате кисело мляко с по-висока масленост. Поздрави, благодаря ви за доверието и да ви е сладко!
ИзтриванеСоня, стана невероятен сладкиш, изкушение за сетивата. Благодаря за рецептата!
ИзтриванеБлагодаря ви за доверието и за споделеното, зарадвахте ме! Поздрави и да ви е сладко!
Изтриване