Днес е голям празник за всички християни - Успение Богородично, денят в който Мария, Божията майка е починала и се отправила на небето при своя син .
На този ден, всяка година се събираме с фамилията на моя съпруг.Винаги е весело и приятно, много поколения на едно място, хубава храна, много смях...
Този сладкиш занесох тази година на празненството.Много се хареса на всички, много похвали получих!
Сладкишът е сравнително лесен за приготвяне. Може и без печене, с готови бишкоти и или готови блатове.
Аз предпочитам да пека блатовете, така съм сигурна какво има в десерта.Бих изпекла и бишкоти, но ще ми дойде в повече! :)
Сладкото може да е различно, но в случая, от смокини беше чудесно, много ароматно.
Като цяло тортата е лека, освежаваща с много малко калории подходяща за всеки сезон, но особено за лятото.
Ето и рецептата, пълна моя импровизация. Имах идея вътре в крема да има пресни плодове, но нямах ягоди или малини, а опитите, които правих с пъпеш не бяха особено сполучливи. Затова се спрях на сладкото.
Продукти
за форма с диаметър 26 см
14 порции
блат
- 125 г захар(1 ч.ч. от 200 мл)
- 1 п. ванилова захар
- 1/2 п. бакпулвер
- 75 г брашно(1 ч.ч. от 200 мл)
- 1 с.л. настъргана лимонова кора
крем
- 275 г фина извара, безсолна, нискомаслена
- 200 мл течна сметана, 30 % масленост, неподсладена
- 1 с.л. пудра захар
- 450 г заквасена сметана 20 %
- 1 капсула ванилова есенция
- 30 г желатин(за 1,5 л течност, според опаковката )
- 1 ч.ч. сладко от боровинки*
- 1 ч.ч. сладко от смокини
- 200 г бишкоти савоярди (не от меките)
Приготвяне
блат
- яйцата се разбиват със захарта и ваниловата захар докато захарта се разтвори напълно
- добавят се лимоновата кора, бакпулвера и брашното и се разбърква много добре
- изсипва се в застлана с хартия и намазана с масло форма и се пече в предварително загрята на 180 С фурна за около 15 минути
- проверява се с клечка, не се отваря първите 10 минути
- блатът се надува, след това може да спадне
- изважда се формата от печката и се оставя да изстине напълно
- блатът се изважда и се разрязва хоризонтално на две части
крем, всъщност са 2 крема
- изварата се пасира в блендер
- течната сметана се разбива с пудрата захар докато започне да се вплътнява
- прибавя се квасената сметана и се разбива отново
- накрая се добавя пасираната извара и всичко се разбърква до хомогенизиране
- желатинът се залива с 50 мл студена вода и се оставя да набъбне
- поставя се в микровълновата печка за 20 секунди и се разбърква до пълното му разтваряне
- започва уеднаквяването на температурата на желатина и млечната смес като се сипва с лъжица от млечния крем към желатина и се бърка след всяко сипване.Така 2-3 лъжици.
- накрая желатина се изсипва при сметаната и изварата и всичко се разбърква много добре
- получения крем се разделя на две равни части
- към едната се прибавя боровинковото сладко, а към другата смокиновото (плодовете се нарязват )
- бишкотите се разрязват наполовина или според височината на съда
- на дъното на тортена чиния се поставя едната част от блата и се стяга с тортен ринг
- около блата, покрай стените на формата се подреждат бишкотите
- (аз го напоих леко с малко от боровинковия сос, но може и без това, блатовете поемат от крема)
- отгоре се разстила крема с боровинки
- покрива се с втората част от блата и върху него се изсипва крема със смокини
- оставя се в хладилник за поне 3-4 часа за да стегне
- украсата е с малко от борвинковия сос и с една праскова нарязана на тънки резени, покрити отгоре с желатин
Тук ще намерите рецепта за Шарлота с ягоди и Шарлота с малини
Как няма да са възхитени гостите... Тортата е чудесна! Много вкусно си я измислила и измайсторила, Соня, поздрави! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна е шарлотата,Соня!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Хубав петък:)
Ето и още една идея за тази прекрасна торта! С лек крем и красива декорация! Харесва ми!
ОтговорИзтриване