Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

събота, 10 август 2013 г.

Свински гърди в сос от нар и горчица и Мъфини с тиквички и сирене - меню като за гладни канибали или Пепи ми е на гости




Днешната ми гостенка  ама въобще не се нужда е от представяне! Пепи или по-често Пеп4о от блога Храна за моите канибали е добре позната на всички от кулинарното блогово пространство. И не само, тя е основен участник и в популярните готварски форуми, от които всички сме се учили повече или по-малко.
Много искрена, точна в изказа и преценките си и същевременно отзивчива и сърдечна. Не се познаваме лично, но ми е някак си близка. Дали заради сходството във вкусовете или нещо друго, не знам. А може и съвсем скоро да се запознаем, кой знае Пирина и Стара Загора не са толкова далеч един от друг!
Нещата, които Пепи представя са винаги абсолютно точни (има математическа нагласа, забелязах защото и аз така) , рецептите са ясни и с подробни указания. Блогът й е като кулинарна енциклопедия, особено що се отнася до ястията с месо.
Благодаря на  Пеп4о, че прие поканата ми да е вторият гост в моя скромен блог!
Рецептите, които предлага са точно по вкуса на моето семейство.Свинските ребърца са любимо ястие на Главния  дегустатор, а мъфините са за нас с внука. Само за соса от нар май ще се наложи да ми погостуваш със шишенцето, Пепи (когато се снабдиш с ново) ...
Тогава ще ми направиш и от панираните цветове :)



      ***********************
              Поканата на Соня за гостуване дойде в един момент на мързелуване и апатия откъм списването на блога. Не, че е от жегата, или липса на време, но се сещате как в един момент човек се пресища. И да пише, и да снима...е, с готвенето няма разминаване. И всичко из кулинарните блогове (освен тортите на феите вълшебници) ми се струва познато, опитано, вкусено.... Това, че в момента сме пълна къща е може би оправдание J за липсата ми на идея за гостуване;  познавам се и в доста други моменти, когато сме били пълна къща, но и торти, кифлички и наденички съм бъркала  и пълнила среднощно. И казан с глиган бъркала до 3ч. За да може в 5 часЪт милото да тръгне
       Голяма част от пишещите в кулинарните страници познавате моята домакиня. Освен, че е в моята възрастова група, Соня е и от хранителната  ми такава J. И си живее целогодишно в най-красивата планина,  която ми остана в сърцето като несбъдната мечта – колкото и да се опитвам, не ще мога да видя и 1/100 част от нея....ама това е друга тема.   Все пак се надявам да видя още от нея, както и на лична среща със Соня.    
      В блога й "Моето сладко хоби",в който днес съм гост, можете да откриете голямо разнообразие  от  почти всички раздели  на кулинарията. Еднакво апетитно представени са питки, сладкиши, напитки, десерти и основни. А голяма част  от десертите и сладкишите и са точно тези, които у дома ми липсват най-много – с много крем и плодове; сметана ... и всичките козунаци.
       Доста време се чудех с какво мога да и гостувам и вчера  в магазина едно много прилично парче от килограм и половина гърди ми закова погледа J рядко се случват такива хубави, изчистени от мазнини гърди (не, че в къщи няма да го дообработя, ама защо да давам пАри за  сланината). Взех го, без никаква идея в момента какво ще го правя, решила, че от имане глава не боли. Е, мен ме заболя,  щото не си стоях на хладно вкъщи, а проверявах зареждането на магазините J
      И така, в момента,в който срязах парчето и извадих пудрите, пардон –подправките, се сетих,че  трябва да остана вярна на себе си (най-вече на слогна на блога)  и да гостувам точно с това  парче месо на Соня.  То пък взе, че стана много вкусно
(на мен все ми е вкусно, но точно това едно девойче мноооого го хареса),  а и вложих последния си сос от нар, с който всяко печено месо е моя сбъдната мечта :)
Пък повода си заслужава определено – както да се хареса на потребителите  у дома, така и да хареса на виртуалната ми домакиня, тъй като тя неведнъж е показвала какви хубави мръвки може да пече.  Надявам се да ти хареса, Сонче J   и благодаря за  възможността да стана част от Сладкото ти хоби :)  Благодаря ти за търпението,което в случая е дважди по-ценно, тъй като знам, че си на място, където интернет-трафика ти не е редовен J.
И тъй като виждам, че това лято си на вълна тиквички, предлагам и едни бързи мъфини с тиквички
J

Свински гърди в сос от нар и горчица

Продукти: 
1,5 кг.свински гърди (подбирайте по-сухи, към тясната част, да не бъдат много мазни) 

2 с..л.- едрозърнеста горчица 
2 с.л. кетчуп 
2-3 с.л. соев сос
1 с.л. едросмлян кимион
1 ч.л. едросмлян черен пипер 
3 с.л. сос от нар ( лесно заменим от:  мед, меласа някаква – 1 с.л. с 2 с.л. балсамов оцет) 
100 мл. бира.
още щипка-две сол (на вкус, аз сложих една щипка) . 

1 с.л. царевично нишесте 



Приготвяне:
* Парчето гърди се срязва на 2 или 3 части, за да влезе лесно в плика за печене. 
* Всички продукти се поставят в малко бурканче с винтова капачка, разтръсква се и   маринатата е готова. (може и в купичка да се разбъркат, но с бурканчето е много по-лесно) 
* Изсипва се при гърдите и се вързва плика за печене. 
 * Прибира се в хладилник (в тавичка, или купа, за да не се спука плика от ребрата) и оставя така да се маринова за 3-4 часа, през които се обръща няколко пъти. 
* Прехвърля се във фурната (тук аз се презастраховам от спукване на плика и поставям в още един).
* Фурната се включва на 200* и когато ги достигне, се намалява на 160* и пече около 60-80 мин. 
* Изважда се, срязва се плика и гърдите, заедно със соса се прехвърлят в тава, в която се прибавя още 100 мл. гореща вода. 
* Връща се във фурната. Когато сосът отново заври, се прибавя 1 с.л. царевично нишесте, размито с малко студена вода; изключва се фурната и оставя тавата вътре за още 2-3 мин. 



През това време и гарнитурата е готова  
Картофи за гарнитура, приготвени  по тази рецепта 
Продукти
около килограм  едро-нарязани картофи (малки - цели),  ( дребни моркови и домати по  желание), копър, чесън (пак е по желание), сол и 4-5 с.л. олио (масло е по-добрия избор тук - 1/2 пакетче - 60гр.). Плюс около 100 мл. месен бульон по възможност домашен. Ако няма -  лъжица вегета, или кубче бульон с вода. 
Приготвяне
почистените картофи и всички останали продукти се поставят в плика, внимателно се разтръсква, връзва се и пече както месото, първо на 220*, след това на 160-170*. На тях са им достатъчни около 40 мин. 


 Мъфини с тиквички и сирене



Продукти
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сол
1 и 1/2 ч.ч. настъргана тиквичка
1 бакпулвер и 1 каф.л. сода за хляб
80 мл.. олио
100 мл. прясно мляко
2  яйца
200 гр. натрошено сирене
100 гр. настърган кашкавал
1 ч.л.черен пипер 
семена за поръсване (сусам, мак) 
Приготвяне: 
* В купа се смесват брашното, солта, черния пипер и бакпулвера. 
* Прибавя се олиото, млякото, разбитите с вилица яйца и настърганата наедро ренде тиквичка. 
* Обърква се до еднородна смес. 
* Прибавя се сиренето и кашкавала и отново обърква, колкото да поеме сирената. 
* Форма замъфини се намаслява (или зареждат гнездата с хартиени капсули). Пълня се 2/3 от височината на формите и отгоре поръсват със семената. 
* Пекат се в предварително загрята фурна на 190* С фурна за около 35 мин. (проба с клечка за зъби или дървеношишче, които трябва да излизат сухи от кексчето). 
* След като се извадят от фурната се оставят 8-10 мин. да изстинат във формата. 

***Количеството брашно е зависимо от влажността на тиквичките. 
Ако са много водни – ще трябва повече брашно, но и мъфините ще станат  по-брашняни. И тъй като тиквичките всеки път са различни, аз предпочитам леееееко да ги изстискам от водата им. 

9 коментара:

  1. Сонче, имаш прекрасна гостенка!
    И тук не е изневерила на себе си с
    това сочно месо и любимия ми сос от нар/ както и меласата от нар/!
    Радвам се, че си я поканила,за да се насладим на поредната вкусна рецепта!
    Прегръдка и за двете ви с пожелание за лична среща между вас :)

    ОтговорИзтриване
  2. Моля ви, дайте да се разберем, само по една снимка на ястие, не повече! Не се издържа! Това месо е просто уникално! Сонче, мога само да те поздравя за избора на гост! Пепи, Пепи, всичко е ок, само дето тази порция не е пред мен:) леле, подлуди ме, великолепно изглежда. Мъфинките са разкош и те, да знаеш! Удоволствие е да се присъединя към вашата компания и благодаря за насладата!

    ОтговорИзтриване
  3. Соня, честита ти гостенка! Много хубаво си я поканила, а и тя така хубаво е гостувала - вкусно сте си хапнали. :) Желая ви скорошна среща и всичко добро и на двете! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна гостенка! Почеркът й определено си личи и така изкушава :-)
    Сърдечни поздрави и за гостенката, и за чудесната домакиня!

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления и за двете домакини, неуморни в кухнята.Пепи се е приготвила подобаващо! Мъфините непременно ще направя, докато има още тиквички.С пожелание за приятен и прохладен уйкенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Не мога да се позная - първо се загледах в месото :)
    Сонче, и ти, и гостенката сте прекрасни! 100 по 100 пъти прекрасни! Изборът на Пепи, да се представи с мръвка, не ме изненада, но този сос от нар определено успя. Всичко изглежда много вкусно! При вас, двечките, винаги ми е било вкусно!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Поздравления за гостенката и домакинята - прекрасни и неспирни, винаги радващи и изненадващи с нещо вкусно!

    ОтговорИзтриване
  8. С удоволствие ви гостувах виртуално,дами!Соня е направила невероятно добър подбор на гост,а Пепи както винаги е представила блестящо приготвена мръвка-толкова сочна и с такава апетитна кожичка-кой би устоял?!Мъфинче ще си взема обезателно,защото обичам и сладки,и солени!
    Пожелавам ви някой ден любовта към Пирин да ви срещне,мили момичета!Сърдечна прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря за хубавите думи,мили дами :)
    Радвам се, че харесахте моето меню за гостуването.
    Сонче, на теб още веднъж ти благодаря за търпението и :) наистина нее кой знае къде - въпроса е да поемем натам.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow