Традиционно, много вкусно ястие от българската кухня.
След гювеч със свинско месо и с джолан ви предлагам и най-вкусния гювеч, с агнешко месо.
В агнешкия гювеч не прибавм домати, за разлика от този с други меса.
Картофите са малко повече и преобладават защото всички ги обичат, особено Малкият дегустатор, който пак е с нас за лятото!
Приготовлението отнема общо около 3 часа, не се добадят мазнина или други течности, месото и зеленчуците се задушават в собствения сос.
Продукти
за 6 порции
- 1 агнешко бутче с костта, около 2 кг
- 2 глави кромид лук
- 1 глава чесън
- 1,2 кг пресни картофки
- 2-3 моркова
- 1 голям патладжан
- 1 тиквичка
- 2 червени чушки
- 300 г гъби
- шепа грах
- червен пипер
- черен пипер
- розмарин
- магданоз, мента
Приготвяне
- месото се нарязва на порции и се почиства от мазните части и ципи
- поръсва се с черен пипер и розмарин
- поставя се в глинения гювеч, добавя се чесъна и се покрива с капака
- гювечът се пъха в студена фурна (има вероятност да се спука, ако фурната е гореща)
- пече се на 200 С за около час
- добавят се последователно нарязаният на едро лук, морковите, картофите
- покрива се с капака и се пече още 30 минути
- патладжана се реже, без да се бели и се посолява, оставя се да се отцеди
- накрая се прибавят по-крехките зеленчуци - грах, едро нарязаната чушка, тиквичката, синия домат(патладжан), гъбите
- посолява се, поръсва се с червен пипер и се пече още 30 минути
- накрая се отваря и се оставя да се запече открито до сгъстяване на сосчето
- сервира се поръсено с магданоз и свежа мента
Сонче, разкошен е този гювеч! А аз агнешкото го готвя през другите три сезона!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и спокойна нощ :)
ние май го ядем във всички сезони, а насред лято, за Богородица е класика по нашия край!Благодаря ти , Маги!
Изтриванеммммного вкусно изглежда!
ОтговорИзтриванеДобре дошла, Марта, благодаря ти!
ИзтриванеНевероятен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче, хубави летни дни!
ИзтриванеСонче, тъкмо тези дни ми поразмина от преяждането с агнешко по Великден! Изглежда много добре. Поздрави и на малкия дегустатор!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Марта!Най-после и аз имам около мен малко "свежа кръв" и детски забавления!Поздрави!
ИзтриванеИ от тези снимки ухае божествено,Соня,много,много вкусно и сочно!
ОтговорИзтриванеМда, класика, Роси добре че имам гости, та и аз да посготвя нещо !Поздрави!
ИзтриванеЗдравей, Соня! Пиша тук за първи път, но отдавна следя блога ти и винаги когато искам да съм напълно сигурна в резултата, избирам рецепта от твоите. Никога не съм оставала разочарована, както и гостите около масата :) Искам да попитам, тъй като живея в чужбина и няма откъде да си купя глинен гювеч, възможно ли е рецептата да се изпълни в обикновена тенджера? Предполагам, че времето за приготвяне най-вече на месото ще се удължи... Предварително благодаря за отговора. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Скарлет! Радвам се, че си ми писала и много благодаря за хубавите думи! Такива коментари ме мотивират да продължавам да пиша :)
ИзтриванеМожеш да използваш стъклен съд с капак(както им казват тук йенска тенджера) или популярния вече "крок пот". Другият вариант е обикновена тава, по-дълбока, която да завиеш с алуминиево фолио. Поздрав и се надявам да съм била полезна!