Едно традиционно за българската кухня лятно ястие.Свежо и ароматно, приготвено с пресни зеленчуци.
Експериментът с канела е много успешен, придава малко екзотичен, леко сладникав вкус, ако обичате такива комбинации, ще ви хареса.Ние го одобрихме!
Продукти
за 6 порции
- около 1,5 кг агнешка плешка или друго
- 2 глави стар лук
- 2 моркова
- 2 червени чушки
- 1 тиквичка
- 1 син домат(патладжан)
- 2 с.л. олио
- 1 с.л. масло
- 2 ч.ч. ориз(ч.ч. от 200 мл)
- сол
- джоджен
- една идея канела, на върха на ножа
- черен пипер
Приготвяне
- месото се почиства от мазните части и ципи и се реже на порции
- сварява се в подсолена вода (около час)
- месото се изважда в тавичка, а бульона се прецежда и измерва
- олиото и маслото се загряват
- лука се реже на дребно и се задушава в мазнината
- последователно се добавят почистените и нарязани на кубчета моркови, чушки, патладжан, тиквичка и се задушават до готовност
- прибавя се ориза и се пържи до побеляване
(на едно място, в един сайт, ми се заядоха в коментарите за този израз.Според мен оризът е бял, поставен в мазнината поема и става като сив, прозрачен, при продължаване на пърженето отново побелява.Сигурно има и друг начин да се изрази тази степен на готовност при пържене, важно е за да може оризът да поеме след това достатъчно вода, без да се разварява, а зърната да стоят отделно)
- поръсва се с подправките - черен пипер, джоджен, канела(куркума)
- всичко се изсипва в тавата при месото
- залива се с 6 ч.ч. бульон и се посолява, ако е необходимо
- тавичката се поставя във фурната, ако е стъклена или глинена, в студена фурна
- пече се на 190-200 С за около 20-30 минути, проверява се и се изключва, когато все още има малко вода
- оставя се във фурната докато оризът поеме цялата течност
Много го харесвам това ястие с всякакво месце,Соня,но с агнешкото си е винаги една идея по-по-най!
ОтговорИзтриванеЧудесно си го приготвила!
Хубава сряда с повече усмивки и настроение!
Благодаря ти, Роси! И на мен ми е любимо!Поздрави!
ИзтриванеЕдна от добрите комбинации на ориз с месо е може би точно с агнешко. Любимо! Чудесно предложение, Сонче! Точно по този начин не съм приготвяла агнешкото, но изглежда много вкусно. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Катя!Никога не е късно човек да опита!Поздрав и хубава сряда!
ИзтриванеМного е апетитно, Сонче! Никога не съм слагала патладжан в ориза, но ми харесва и ще го пробвам непременно. Е, не с агнешко, че любимците ще сбърчат нослета, но с друго месо ще.
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки, направо да им посегне човек през монитора :)
Поздрави и хубав ден на теб :)
благодаря за похвалата за снимките, Пепи! Знаем си, че не са перфектни, но да се похвалим :) Тези дни четох в един блог колко грозни и нескопосани били снимките на другите блогъри и че не трябвало да се слагат такива снимки :( Чак се засрамих, но това няма да ме спре, де. Ще си готвя и ще си снимам, пък който иска да гледа :) Поздрав и хубава вечер!
ИзтриванеСонче, направо уцели в десятката! Любимо ястие!!! Обожавам ориз във всичките му форми, а тази е толкова българска, толкова домашна и уютна! Дояде ми се и ще трябва да направя тези дни! :) Относно снимките, аз също го четох това изказване и ми се стори малко грубо. Снимката е аксесоар, онагледяване на ястието, за да могат неопитните в кухнята да се ориентират как изглежда нещото и да се престрашат да си направят. Рецептата е важна, идеята е важна, майсторлъкът е в черпака и сърцето.
ОтговорИзтриванеХубава вечер и ... ако ти остане една порцийка, мушни под компютъра за мен :)
Благодаря ти за хубавите думи, Тики!Май оризът е любим на почти всеки българин!Аз се старая да обяснявам, но снимките помагат да се разбере по-добре и технологията на приготвянето на храната.А мисля, че това е смисълът на писането на блога.Иначе се превръща в албум или прост сборник с рецепти. Аз за да направиш хубави постъпкови снимки ти трябва втори човек, с който явно аматьорите - блогъри, обикновено не разполагаме.Поздрави и усмихнат четвъртък!
ИзтриванеЕдин от вариантите за готвено с месо и ориз! Чудесно съчетание със зеленчуците! Добавката на канела у новост за мен, интересно какво ще се получи, но осланяйки се на вкуса ти, ще е приятно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И аз го направих с канела за първи път, Ина!Хареса ми, но трябва да е съвсем мъничко.Правих печеното агнешко за Великден с канела, по рецептата за свински ребра и се получи много добре.От там хрумката за ориза.
ИзтриванеДа, Сонче, да се снимат и стъпките на приготвяне си трябва втори човек или адски много време, за да миеш ръце и носиш полу-приготвеното на подходяща светлина (ако кухнята не е достатъчно светла, де). Аз затова не правя снимки на стъпките. Но намирам за много удобно, когато някой е направил. Особено при сложните украси на българските празнични пити. За аматьори, мисля, че сме достатъчно полезни и с това, което предлагаме в момента :) Хубав и вкусен ден ти желая :)
ОтговорИзтриванеизглежда много вкусно, задължително ще го приготвя при първа възможност - мерси че го споделихте тук с всички нас - лека вечер и до скоро
ОтговорИзтриване